Хто з нас не мріє прожити довге та здорове життя? Поряд із достатньою кількістю фізичних вправ, зосередження на здоровому харчуванні є пріоритет для тих, хто хоче збільшити свої шанси прожити довше.
Яких правил у харчуванні дотримуються довгожителі,
розповідає Best Life.
Як харчуються довгожителі
Вони п'ють чайЗа словами 107-річної Шицуі Хакоіші, яка живе в Накагава (Японія) суміш певних трав є однією з основних причин, чому вона вважає, що все ще здорова.
Її суміш включає сушений японський імбир, квіти та розторопшу, яких вона заварює достатньо, щоб насолоджуватися трьома чашками під час кожного приймання їжі.
І вона не одна: дієтологи зазначають, що чай часто є основним харчовим продуктом в "блакитних зонах" (місця особливо високою концентрацією жителів, які живуть понад 100 років).
Дослідники відзначають, що антиоксиданти в напоях можуть сприяти розвитку широкого спектра переваг для здоров’я, від серцево-судинної системи та мозку до кишківника та імунітету.
Багато овочів та фруктівБікрам Сінгх Гревал з Індії прожив до 100 років. Він щодня включав п’ять фруктів і п’ять овочів у свій раціон. За його словами, саме це принесло довгі роки життя.
"Я вважаю, що поєднання хорошої дієти, фізичних вправ і фіксованого графіка сну може допомогти кожному досягти 100-річного віку", - казав Бікрам.
Багато бобовихЛистова зелень може бути не єдиним продуктом рослинного походження, який ви можете включити у свій раціон довголіття. Також намагайтеся їсти побільше бобів і сочевиці.
Одним із найпомітніших прикладів є родина Меліс із Сардинії, Італія, яка колись потрапила у Книгу рекордів Гіннеса як "сім’я, яка прожила найдовше у світі".
За словами Дена Бюттнера, відомого автора та дослідника, який ввів термін "блакитні зони", родина кожного дня їла б суп мінестроне з трьох видів бобів разом із цільнозерновим хлібом на заквасці та невеликим келихом вина.
Минулого року в інтерв’ю Бюттнер пояснив, що це далеко не єдиний приклад такої дієтичної тенденції.
"У кожній блакитній зоні, яку я відвідав, квасоля та інші бобові були та залишаються основним компонентом щоденного раціону", - сказав він.
Уникання ультраобробленої їжі106-річна Дороті Стейтен з Ель-Пасо, штат Техас, сказала, що приписує своє довге життя тому, що вона їсть.
Вона вживала їжу рослинного походження та робилпа акцент на необроблених харчових продуктах, включаючи моркву, зелень, шпинат, броколі, кавун і канталупу.
Вона додала, що любить їсти курку та рибу для балансу білка. Інші столітні люди також уникали оброблених страв.
ЯйцяЯйця можуть бути чудовим джерелом білка вранці, вдень і ввечері, багато в чому завдяки їх універсальності. І деякі люди, які відсвяткували свій 100-річний ювілей, можуть вважати цей продукт основною частиною свого раціону. Серед них Емма Морано, італійка, яка померла у 2017 році, досягнувши 117 років.
ЇЇ колишній лікар розповів, що Емма завжди їла два сирих яйця щоранку, перш ніж насолоджуватися омлетом опівдні на обід.
Морано не єдина людина, яка досягла століття на постійній дієті з яєць. За словами Луїзи Джин Синьор, жінки з Нью-Йорка, якій нещодавно виповнилося 112 років, яйця — це основна їжа в її раціоні.
ВиноЗараз немає остаточної інформації про довгострокову користь для здоров’я порівняно з ризиками, пов’язаними зі споживанням алкоголю. Однак є принаймні кілька довгожителів, які вживають вино та дякують йому.
За словами 104-річної Евелін Ілз, вино допомогло їй від стресу.
"Я п’ю вино щодня. Це Franzia Chillable Red", - сказала довгожителька.
Едіт "Еді" Чеккареллі, жінка, яка колись носила титул найстарішої людини в Америці, сказала в інтерв’ю, що секрет її щоденного раціону полягав у тому, щоб "випивати декілька ковтків червоного вина по обіді".
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
9-09-2024, 23:59
0
2 796