RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Більшість господинь готують на соняшниковій олії - вона найдоступніша і до неї всі звикли. На жаль, іноді цей продукт може нести в собі загрозу для здоров'я - втім, як і низка інших рослинних і тваринних жирів.

Розповідаємо, на що потрібно звертати увагу під час їхнього вибору і на якій олії найкраще смажити.



На якій олії не можна смажити і чому


Перш ніж використовувати продукт для приготування їжі, слід звернути увагу на два такі показники:

– точка димлення - тобто, верхній поріг температури, за якої відбувається задимлення й утворюються канцерогени, небезпечні для здоров'я, та такі, що псують смак їжі;
– окислювальна стабільність - як продукт зберігає показники якості, коли піддається високій температурі, а також при контакті з повітрям.

Тобто, кожен жир - як рослинний, так і тваринний - має температурну межу, за якої продукт можна використовувати без побоювання. Тому на деяких жирах можна смажити, а інші - використовувати тільки сирими.

У процесі приготування, всі жири піддаються таким температурам:

– під час смаження - 120-160°C;
– при готуванні у фритюрі - 160-180°C;
– при запіканні - 180°C.

Що більше продукт містить жирних кислот і що менше домішок - то вищою у нього буде точка димлення.

Ось які показники у найбільш популярних олій:

у соняшникової - 107°C;
у соняшникової рафінованої - 227°C;
у кукурудзяної - 178°C;
у кукурудзяної рафінованої - 232°C;
у оливкової extra virgin (першого холодного віджиму) - 160°C;
у оливкової virgin - 210°C;
у рафінованої оливкової - 200-243°C;
у кунжутної - 107°C;
у лляної - 107°C;
у гарбузової - 107°C;
у ріпакової - 107°C;
у пальмової - 235°C;
у кокосової - 177°C;
у кокосової рафінованої - 204°C.

Якщо говорити про тваринні жири, то цифри тут такі:

у вершкового масла - 150-177°C;
у маргарину - 182°C;
у свинячого сала і смальцю - 190°C;
у гусячого і яловичого жиру - 215°C.

Виходячи з цього, а також з урахуванням другого критерію, можна визначити, на якій олії корисно смажити, це:

– рафінована соняшникова;
– оливкова ;
– кокосова;
– а також вершкове масло;
– свиняче сало (або смалець), гусячий жир, яловичий.

Краще не смажити на:

– нерафінованій соняшниковій олії;
– рапсовій;
– кунжутній;
– гарбузовій;
– лляній.

Слід пам'ятати, що всі олії холодного віджиму краще вживати в їжу якраз у сирому вигляді - тільки тоді вони будуть корисні.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-09-2024, 01:30
Коментарів 0 Переглядів 47 955


Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"


Вулиці перекриють через капітальний ремонт
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.