Ще греки та римляни, які жили до нашої ери, вживали виноград для відновлення сил та покращення обміну речовин. Його також використовували при ангіні, виразках у роті та кровохарканні.
Родзинка – смачна пігулка– Цінні властивості винограду пояснюються кислотами, які містяться у ягодах, – говорить Наталія ІФТЕМІЧУК, дільничний терапевт міської поліклініки №2. – Вони трохи подразнюють дихальні шляхи, завдяки чому полегшується виділення мокротиння і пом’якшується кашель. Так, сорт "Ізабелла" можна приймати при лікуванні катарів дихальних шляхів, "Мускат олександрійський" – при запаленні горла. А сушений виноград, тобто родзинки, крім основного лікування, може бути смачною пігулкою при захворюваннях легень, печінки й нирок.
За словами Наталії Василівни, у цій ягоді міститься багато мікроелементів та легкозасвоюваних мінеральних солей (цинк, кальцій, залізо, мідь, марганець, магній). Особливо багато у винограді калію, тому їсти його корисно насамперед сердечникам. Його рекомендують вживати людям із недокрів’ям, оскільки завдяки винограду збільшується кількість еритроцитів і підвищується рівень гемоглобіну.
Дуже корисний сік винограду. Так, 1 л такого соку за калорійністю не поступається 1,5 кг яблук або персиків, 650 г яловичини або 1 кг риби. А енергія, яку отримує людина з 1 кг винограду, становить 700-850 ккал. Виходить, що 4 кг свіжого винограду або 1 кг родзинок можуть забезпечити таким запасом енергії, що вистачить й на весь день.
У виноградній кісточці виявлено багато активних речовин (поліфенолів), які мають унікальну властивість зв’язувати вільні радикали, які є однією з причин старіння й виникнення онкологічних хвороб. Нині почали розробляти навіть харчові добавки на основі виноградних кісточок, які зміцнюють стінки судин і зменшують ризик виникнення серцево-судинних хвороб.
Від листя – міцне здоров’я на довгі рокиУ листі винограду багато аскорбінової кислоти – цінної добавки до будь-яких салатів. У кавказькій кухні його використовують у кулінарії, що сприяє здоров’ю на довгі роки.
У ягодах винограду містяться глюкоза й фруктоза. Під час процесу травлення вони одразу надходять у кров, що позитивно впливає на м’язовий тонус, зміцнює скорочення серцевого м’яза і покращує обмін речовин, а також розширює кровоносні судини.
– Дуже корисна і шкірка винограду, але не кожен шлунок із нею впорається, – зауважує Наталія Іфтемічук. – Тому людям, які потерпають від гастриту або виразкової хвороби, раджу не вживати шкірку разом із кісточками або не їсти ягоди, а пити свіжий сік. Людині, яка знає про свої проблеми зі здоров’ям, варто консультуватися з лікарем. (Підготувала Л. Токарюк)
Корисний рецепт
Виноград – для зміцнення імунітетуДоза для першого прийому повинна бути невеликою – 400 г ягід на день. Поступово збільшуйте кількість винограду так, щоби до кінця четвертого тижня ви змогли з’їдати 3 кг ягід за добу. Вживання винограду розділіть на 3 прийоми на день: один – вранці натще, другий – за дві години перед обідом і третій – через три години після обіду. Деякі дієтологи радять: припиняти лікування виноградом потрібно поступово. n
7-10-2010, 10:43
0
2 492