RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

"Молодша дочка вступила цього року до університету. Поселили її у гуртожитку, ми ж проживаємо у селі. Тепер дитину свою не впізнаю, вона щодня телефонує й плаче, каже, що їй дуже важко й самотньо, – поділилася Ольга Бринзан. – Уже й не знаємо, що робити, боїмося, щоби наша дочка не захворіла".

Батьки повинні підтримувати дітей

– Перший рік навчання характерний найбільш вираженими функціональними зрушеннями в організмах студентів, які супроводжуються ламанням старого й формуванням нового стереотипу й пов’язаною із цим нервово-
психічною напругою. Доведено, що великий відсоток студентів першого-другого курсів страждає від неврозів різного типу та вираження, – каже Марина ТИМОФІЄВА, директор Медико-психологічного центру, доцент кафедри психології та соціології БДМУ, практичний психолог. – Швидка втомлюваність й висока нервово-психічна напруга у студентів часто пов’язані з новими умовами навчання, проживання, гіперінформацією (великий обсяг інформації) на тлі збільшення вимогливості викладачів, загального навантаження. Це спричинює негативний вплив на психічне та фізичне здоров’я особистості.

За словами Марини Пилипівни, труднощі процесу адаптації, якщо їх не долати, стають причиною неуспішності студентів та виникнення проблем зі здоров’ям.

– Через невміння правильно організовувати свій режим дня та низький рівень самоконтролю на першому етапі навчання такі студенти не можуть впоратися з раптовим суттєвим збільшенням обсягу навчання, що зумовлює розгубленість, невпевненість у своїх силах і в можливості засвоїти зростаючий обсяг навчального матеріалу, – пояснює Марина Тимофієва. – Ця ситуація для студента може зберігається тривалий час і супроводжуватися нервово-психічним напруженням, що поступово спричинює зниження функціональних можливостей нервової системи, депресивний стан.

Тому раджу батькам підтримувати своїх дітей, більше спілкуватися з ними. Частіше кажіть своїм дітям, що ви їх любите. Крім того, при невротичних скаргах студентів, як правило, допомагає комплекс психокорекційних вправ та фізична активність.

Суттєвому покращенню успішності та психологічному задоволенню навчання студентів сприяють збалансований режим праці та відпочинку, дружні стосунки в колективі, хороше почуття гумору, збалансоване харчування, позитивні емоції, музика, танці.

І треба пам’ятати – попереду чудові студентські роки: нові дисципліни і нові знання, суворі й вимогливі, а в душі люблячі викладачі, веселі друзі, безсонні ночі з коханою людиною, дискотеки, творчі вечори.

Простіше ставтеся до проблем

– Часто уявлення першокур­сників про процес навчання виявляється хибним, неповним, навіть наївним. Досить часто такі очікування призводять до розчарування. Саме тоді й починається адаптаційний процес, – каже Наталія ФОРДУК, медичний психолог.

Порушення процесу адаптації (дезадаптація) може супроводжуватися небажанням вчитися, втратою інтересу до навчання.

Дезадаптацію визначають за такими психофізичними симптомами:
 відчуття постійної втоми;
 порушення сну;
 депресивноподібні реакції;
 порушення апетиту;
 зниження працездатності;
 зниження уваги та зосередженості під час опрацювання матеріалу;
 поява симптомів захворювань травної (гастрити, виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки) та серцево-судинної систем (гіпер- чи гіпотонія, вегетосудинна дистонія), схильність до частих гострих респіраторних захворювань.

Щоб уникнути гнітючого стану та проблем зі здоров’ям, Наталія Фордук рекомендує:

 простіше ставитися до проблем;
 пам’ятати, що розумний вихід зі складного становища є завжди, до того ж, не один;
 ставити перед собою першочергову мету здобуття знань, а не високих оцінок;
 долати лінощі;
 давати вихід негативним емоціям, обговорювати проблеми;
 мислити позитивно.

Щоб уникнути стресу, необхідно дотримуватися простих рекомендацій, радять психологи. Необхідно активно відпочивати (займатися фізкультурою, спортом, відвідувати розважальні центри, дискотеки), прогулюватися на свіжому повітрі, переглядати хороші фільми, читати художню літературу. Варто знаходити час на приємне спілкування з друзями, коханою людиною, толерантно ставитися одне до одного в групі. Вдосконалювати навички ефективного засвоювання матеріалу (під час опрацювання матеріалу фіксувати незрозумілі запитання та обговорювати їх зі студентами, викладачами). Потрібно організовувати правильне чергування режиму праці, побуту та відпочинку (сон має тривати не менше шести годин). Необхідно також правильно харчуватися, не зловживати алкогольними та енергетичними напоями. У разі неспроможності самостійно вирішити власні проблеми зверніться до практичного психолога по допомогу. 
Леся ТОКАРЮК

Де знаходиться медико- психологічний центр

Вам нададуть необхідну допомогу за адресою:
м. Чернівці, вул. Червоно­армійська, 3, кафедра психології та соціології,
каб. №12, тел: 0662127069.
Центр працює з понеділка по п’ятницю від 09.00 до 17.00. 
30-09-2010, 11:12
Коментарів 0 Переглядів 2 760

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.