RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Вага портфеля – не більше трьох кілограмів

Найголовніше для школяра – ранець, адже саме від його ваги й форми залежить здоров’я дитини. Деякі діти, прагнучи виглядати дорослішими, вмовляють своїх батьків купувати їм портфелі без лямок і носять їх в одній руці. Однак носіння важкого портфеля може викликати порушення постави, спровокувати викривлення хребта й захворювання нирок. Ранець із двома лямками і жорсткою спинкою (яка може бути ще й ортопедичною), навпаки, допоможе підтримати поставу. Згідно із санітарно-гігієнічними нормами, шкільний ранець має бути виготовлений із гігієнічного водовідштовхувального легкого матеріалу, забезпечений світловідбивачами й еластичними лямками.

Ранець для першокласників повинен важити не більше 500-700 г (порожній) і мати лямки шириною не менше 35 мм, прошиті ущільнювачем, щоби вони не різали плечі, і дитина не відчувала біль і дискомфорт при носінні портфеля. Загалом вага портфеля не має перевищувати трьох кілограмів.
Прослідкуйте, щоби лямки ранця були забезпечені ремінцями для регулювання довжини. Тоді дитина зможе легко одягнути його і холодної, і теплої пори року.

Ранець повинен добре тримати форму і не деформуватися при складанні шкільного приладдя. За шириною портфель не має бути ширшим, ніж плечі дитини. Верхній край – не вищий за рівень плечей, а нижній – не нижчий за стегна.

Після покупки стежте, щоби дитина носила ранець на спині на обох плечах, а не на одному. Носіння портфеля на одному плечі може завдати серйозної шкоди хребту.

Поверхня ручки – ребриста

Головна вимога до ручки для першокласника – її невелика вага. Маленькі пальчики не зможуть довго утримувати масивну товсту ручку, тому забудьте про багатоколірні ручки, які містять у собі декілька стрижнів різних кольорів. Прослідкуйте, щоби на корпусі ручки було менше "наворотів". Поверхня ручки має бути ребристою, щоб її зручно було тримати і вона не ковзалася. Для першокласника найкраще придбати просту кулькову ручку. Щодо простого олівця, то краще, щоби його корпус був із пластику.

Як закінчити школу без окулярів?

Обираючи зошит для дітей, батьки намагаються придбати якомога привабливішу, яскравішу продукцію. Однак медики застерігають: кожна двадцята дитина віком від шести до 14 років має вади зору. Якими ж мають бути зошити, щоби закінчити школу без окулярів?

Міністерство освіти і науки рекомендує використовувати зошити тільки вітчизняного виробника, оскільки вони відповідають діючим в Україні нормативам. В імпортних зошитах досить часто лінійки та клітинки наносять занадто яскравою фарбою, від якої у школяра "рябить" в очах. У зошитах колір основної лінії має бути фіолетовим, зеленим, блакитним чи сірим. Із зошитами в лінійку справа ще гірша – ширина між лініями вітчизняних та імпортних зошитів зазвичай не збігається.

На думку лікарів-офтальмологів, для полегшення зорової роботи та попередження швидкого стомлювання очей колір паперу не повинен бути яскраво-білим, щоби білизна не викликала подразнення сітківки ока. Також варто звернути увагу, наскільки з’єднані лінії на згині. Вони мають збігатися, допускається зсув не більше 1 мм. Папір не повинен бути прозорим чи глянцевим, оскільки блиск такого паперу погано впливає на зір.

Порада психолога
Як заохотити дитину до знань
і не переобтяжити її?

Згідно з різними дослідженнями, серед першокласників щонайменше 15% дітей відчувають страх перед навчанням. Цей страх може провокувати виникнення різноманітних захворювань.
Альона ГОЛОВІНА,
практикуючий психолог:

Для того, щоби малюк впевнено пішов до школи й не втратив інтерес й цікавість до навчання, батькам важливо бути "розуміючими супутниками" маленького учня. Насамперед потрібно.

Зберігати особистий спокій та емоційну рівновагу. Навряд чи тривожні, напружені, перелякані батьки зможуть вселити впевненість дитині.

Перебудувати внутрішній графік життя та внести корективи у загальні сімейні правила.

Психологічно налаштовувати першокласника на позитивний настрій, впевнену поведінку. Оптимізм батьків, їхня любов, уважність та підтримка – найкращі ліки проти всіх негараздів. Пам’ятайте, що адаптаційний період (час активного звикання до нового середовища) може тривати від тижня до півроку. З цікавістю ставтеся до того, як дитина провела час у школі, що нового дізналася. Знайдіть золоту середину між допомогою першокласникові та підтримкою його самостійності. Адже перші враження мають надважливе значення у подальшому навчальному процесі.
26-08-2010, 10:39
Коментарів 0 Переглядів 4 632

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.