RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

30-річний Олег НИКОЛАЙЧУК приміряє в одній із торгових точок ринку окуляри й обирає за 80 гривень вузенькі продовгуваті рожевого кольору. Каже, що подобаються йому такі. Чоловік пояснює, що перші придбав аж за 270 гривень, але "посіяв", відпочиваючи за кордоном. Олег впевнений, що нові окуляри "нормально захищатимуть очі".

– Краще з окулярами, ніж зовсім без них. Дорожчі чи дешевші – не важливо. Все одно купую їх лише на один сезон, – каже Олег.

Брендові моделі повинні мати паспорт

– Окуляри зі справжніми захисними скельцями не можуть коштувати дешевше, ніж 30 доларів. У продавця повинен бути документ, виданий Міністерством охорони здоров’я, на цю групу товару, – зауважує Марина КАРЛІЙЧУК, кандидат медичних наук, доцент кафедри офтальмології БДМУ, офтальмолог вищої категорії. – Цей документ – свідоцтво того, що ці окуляри справді захищають від сонця. Усі брендові моделі окулярів мають паспорт із вказівкою категорії захисту від опромінення.

За словами Марини Аксентіївни, раніше вважали, що тільки скляні лінзи можуть захищати очі від шкідливого сонячного випромінювання. Однак скляні окуляри мають низку недоліків: вони важчі, можуть травмувати очі. Нині більшість сонцезахисних окулярів – пластикові. Однак під час їхнього виготовлення часто використовують дешевий пластик, який пропускає ультрафіолет.

– Окуляри з дешевого пластикового матеріалу лише підсилюють шкідливу дію ультрафіолету: затемнення у видимій області призводить до розширення зіниці, а в розширену зіницю, відповідно, проникне більша кількість UV-променів, ніж у нерозширену, без окулярів, – пояснює лікар. – Тому, купуючи сонцезахисні окуляри, потрібно вимагати їхньої перевірки в UV-діапазоні.

Основне під час вибору затемнених окулярів із пластиковими лінзами – зупинитися на таких, які не пропускають UV-промені. UV-промені бувають двох типів – А та В. В-промені більш шкідливі. Тому на етикетках якісних окулярів має бути напис "Blocks at least 90% UVB and 60% UVA", крім того, там мають вказувати довжину хвиль, яку не пропускають лінзи.

За словами Марини Карлійчук, повний захист від випромінювання забезпечують окуляри з вказівкою 400 нм. Якщо цифра менша за 400 нм, такі окуляри частково пропускають ближній ультрафіолет. Існує також показник заломлення: 1,4; 1,5; 1,6… Чим більший коефіцієнт, тим краща лінза, тобто вона більш тонка та прозора.

Червоні окуляри можуть викликати нервозність

– Щодо кольору скелець, то окуляри не всіх кольорів рекомендовано носити, – застерігає Марина Аксентіївна. – Червоні, яскраво-жовті, помаранчеві скельця можуть викликати нервозність, підвищену збудливість, порушення сну. Неяскраві жовті скельця підсилюють контрастність, тому придатні тільки для неяскравого сонячного світла. Рожеві лінзи сильно викривлюють світлову гаму, тому також придатні тільки для неяскравого сонячного світла. Блакитні скельця знижують чіткість зображення, негативно впливають на сітківку ока. Кришталик погано реагує на сині кольори, тому їх слід уникати. Фіолетові окуляри можна мати як екстравагантну деталь туалету, але використовувати їх нечасто та недовго. Чорні скельця доречні на яскравому світлі (на пляжах, гірських курортах). В інших випадках за тривалого носіння вони можуть викликати підвищення внутрішньоочного тиску. Найкращі для очей – сірі та коричневі кольори. А якщо хочете, щоб окуляри не лише захищали від сонця, але й мали заспокійливий ефект, обирайте зелений колір скелець.

– Для міських умов краще підходять лінзи середнього затемнення – приблизно 50%, для гір та пляжу оберіть окуляри темніші – більше 60%, – радить Марина Карлійчук. – Рівномірне затемнення лінзи корисне для очей. Окуляри, в яких верхня частина темніша, ніж нижня, а також окуляри, які мають декілька зон інтенсивності затемнення, втомлюють очі. Їх можна носити нетривалий час та винятково людям із нормальним зором.

Людям із короткозорістю, далекозорістю можна виготовити спеціальні варіфокальні, багатофокальні та прогресивні окуляри із сонцезахисними фільтрами. Такі окуляри містять лінзи, які одночасно мають три способи бачення. Частина лінзи слугує для бачення на відстані, частина – для читання. Обидві лінзи плавно поєднуються, утворюючи третю область для бачення на відстані витягнутої руки.
За словами лікаря, за потужної дії сонячного опромінення на око виникає опік сітківки. Тому не можна довго дивитися на сонце.

Хто належить
до групи ризику?


За словами Марини Аксентіївни, існує група ризику – люди, які вразливі до дії сонця навіть за малої інтенсивності опромінення. До групи ризику автоматично потрапляють всі діти у зв’язку з особливою чутливістю їхніх очей до ультрафіолету.
Ви належите до групи ризику, якщо:
 у вас є захворювання сітківки;
 ви працюєте за комп’ютером;
 у вас світлі волосся та очі;
 ви займаєтеся гірськолижним спортом або альпінізмом.
12-08-2010, 10:14
Коментарів 0 Переглядів 7 409

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.