RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » Покришка здута? Консерву викиньте

Чимало людей м’ясні, грибні, а останнім часом і рибні вироби консервують у домашніх умовах. Однак, заготовляючи запаси, варто пам’ятати про небезпеку ботулізму.

Iмунітету проти ботулізму немає

– Ботулізм – це проблема від консервованої продукції, причому консервованої у домашніх умовах, – пояснює Юрій РАНДЮК, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Будь-який м’ясний продукт, який консервують у домашніх умовах, перед споживанням повинен пройти термічну обробку. Тушкованку, ковбасу, підчеревину чи будь-що інше найкраще споживати не одразу з банки, а робити з цих продуктів підливи, засмажувати їх не менше 15 хвилин. Тоді знищаться всі збудники інфекційних захворювань, у тому числі ботулотоксини.

Якщо покришка банки хоч трохи здута або відкрита, цей продукт точно інфікований. Таку консерву потрібно негайно утилізувати, тобто закопати.

– З’їсти такий продукт – те саме, що порізати себе ножем, – пояснює Юрій Олександрович. – Ботулізм має неврологічну симптоматику і насамперед проявляється неврологічно. Спостерігається здуття, біль у животі. Спочатку температура тіла нормальна. Невдовзі хворі починають відчувати сухість у роті. Людина не може ковтати суху їжу, рідка – виливається через ніс. У потерпілого перед очима "літають мушки", при читанні подвоюється шрифт. Одна зіниця у хворого ширша, інша – вужча, виникає косоокість, опущення верхніх повік. Якщо вчасно не надати допомогу, людина гине. Імунітету проти ботулізму ніхто не має. Тому якщо людина раз перехворіла на ботулізм, захворіти на нього вона зможе ще неодноразово. Щоби хворий не загинув, необхідно ввести протиботулінну сироватку.
За словами лікаря, ботулотоксин перешкоджає переданню нервових імпульсів. Це найсильніша з біологічних отрут. 0,1 мг ботулотоксину вистачає для того, щоби вбити 25 тисяч людей. Цей токсин можна навіть використовувати як біологічну зброю.

Захворювання на ботулізм трапляються періодично у холодну пору року, коли люди більше споживають консерви. Однак закрутки заготовлюють найчастіше саме влітку. І від процесу консервування залежить безпека споживання цих продуктів.

Дуже небезпечні консервовані гриби і домашня ковбаса

– Ботулотоксин формується в анаеробних умовах (без кисню), – пояснює Юрій Рандюк. – Збудник хвороби – клостридія ботулізму. Її носіями є свійські та дикі тварини, які самі не хворіють. Скажімо, ми при консервуванні неретельно помили яблука або вишні, які збирали із землі. З овочами або фруктами клостридія ботулізму у вигляді спори потрапляє у банку. Банку закатали, створивши анаеробні (безкисневі) умови, за яких вона починає розмножуватися. Причому на смак і запах харчовий продукт не відрізнятиметься від звичайного. Єдине, на що можна звернути увагу, – здуття покришки.

За словами лікаря, особливо небезпечні консервовані гриби, адже дикі тварини також виділяють у довкілля клостридії ботулізму. Як би ми не мили гриби, не завжди зможемо вимити глину. При консервуванні, якщо залишилися спори збудника ботулізму, ботулотоксин розмножується, інфікуючи продукт.

– Також дуже небезпечні м’ясні вироби, особливо ковбаса домашнього приготування, – застерігає Юрій Олександрович. – Часто як оболонку для виготовлення такої ковбаси використовують кишки свині. Однак річ у тім, що саме у кишечнику тварини клостридії ботулізму розмножуються й надходять у довкілля. І як би ми кишечник не чистили, наповнювали м’ясним фаршем або шматочками сала і коптили, вже навіть без консервації у ньому утворюються безкисневі умови. Якщо ми таку ковбасу ще й законсервуємо, створяться прекрасні умови для розвитку ботулотоксину.

Так само небезпечна й консервована риба, оскільки вода змивається в ставки, на берегах яких пасуться корови. У воду потрапляють спори клостридій ботулізму, у кишечнику риби вони також містяться.

– Тому стерилізувати домашні консерви раджу хоча би за тиску півтори атмосфери і за тем­ператури 120 °С. Саме за такої температури клостридія ботулізму гине за 20 хвилин навіть у спорі, – каже лікар. – Перед консервуванням посуд потрібно вимити й ошпарити окропом. Фрукти чи овочі, які консервують, смакові наповнювачі (листя кропу, вишні, дуба, хрону) також необхідно ретельно вимити. Як оболонку для домашніх ковбас раджу використовувати синтетичні матеріали. А найкраще, особливо при приготуванні м’ясних і рибних консерв, використовувати автоклав за температури 120 °С не менше
20 хвилин. 
Леся ТОКАРЮК
5-08-2010, 10:11
Коментарів 0 Переглядів 20 755

Теги -

Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.