RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

В обласній дитячій лікарні після півторарічного ремонту відкрили відділення реанімації та інтенсивної терапії новонароджених. За рік тут виходжують 250-300 недоношених дітей вагою від 500 грамів. На ремонт з обласного бюджету витратили півтора мільйона гривень. Відділення має сучасне медичне обладнання. Однак тут немає найнеобхідніших меблів. Кореспондент "МБ" побувала у відділенні напередодні його відкриття.

Після євроремонту все сяє чистотою, підлога – з підігрівом, цілодобово є гаряча вода. Відділення розраховано на шістьох дітей, хоча зазвичай буває більше. Тому до кінця року планують відкрити ще три місця. Виходжує немовлят медперсонал із 40 осіб.

– Зараз це одне з найкращих відділень такого типу в Україні, – переконаний головний лікар обласної дитячої лікарні Роман АНДРІЙЧУК. – Хоча ремонт тривав дуже довго – майже півтора року. Ми намагалися створити нормальні умови для дітей, їхніх родичів та медперсоналу. Кошти (півтора мільйона гривень) виділили з обласного бюджету. Це єдине відділення в області, де виходжують дітей від народження до місяця. Мінімальна вага наших маленьких пацієнтів – 500 грамів. Щороку до нас потрапляє 250-300 дуже важких дітей. Значну частину їх нам вдається вилікувати. Саме завдяки цьому відділенню значно знизився показник малюкової смертності в області. Ми придбали багато нової апаратури. Незабаром повинні ще надійти транспортний кювез для "швидкої" вартістю 58,5 тисячі євро, стаціонарний інкубатор (15,4 тисячі євро) та інфузомат (півтори тисячі євро). Фонд Віктора Пінчука придбав для нашої лікарні надзвичайно потужну сучасну кисневу станцію вартістю півмільйона гривень.

Заступник головного лікаря Наталія СКРАЩУК показує дитину, підключену до кисневого апарата: "Це теж дуже важка дитина з вродженою генетичною патологією кісток, яка перебуває у нас вже місяць. Дитина не може жити без кисневого апарата. Скільки зможемо, стільки будемо рятувати її" .

– Показник виживання у нас навіть вищий, ніж у середньому в Україні, – зауважила Н. Скращук. – У відділенні діти можуть перебувати більше десяти діб. А з лікарні їх виписують тоді, коли вони наберуть вагу 2-2,5 кілограма. Добове перебування дитини обходиться у понад півтори тисячі гривень. Це лише на медикаменти. Для порівняння: у США на одну недоношену дитину щодоби витрачають 20 тисяч доларів. Можна лише уявити, як нам доводиться викручуватися.

– За добу чергування інколи навіть не присядеш – весь час на ногах, – каже 23-річна палатна медсестра Тетяна ТРИФАНЕНКО, обмиваючи немовля. – Діти перебувають під нашим постійним наглядом. Працюю у відділенні три роки. Спочатку було дуже важко.

– Працюю у відділенні з першого дня його роботи – десять років, – розповіла старша медсестра Галина МЕЛЕЩУК. – Найважче, коли діти помирають. Найбільша радість – коли їх виписують. Пізніше діти приходять до нас із батьками, дякують. На вулиці нас впізнають.

– Після ремонту працювати стало набагато легше, – переконує Олександр ШЕЛІГАЦЬКИЙ, виконувач обов’язків завідувача відділення. – Але немає найнеобхідніших меблів – стільців, столів, шаф для медикаментів, тумбочок, кушеток. Ті, що є, давно відслужили своє. Мед­персоналу навіть немає на чому сидіти. Були би дуже вдячні спонсорам, які допомогли би нам із меблями.
Надія БУДНА
3-08-2010, 10:23
Коментарів 0 Переглядів 4 419

34-річна жінка вдова та самостійно виховує п’ятьох малолітніх дітей

Одного з них, Віктора Дударя, на жаль, уже немає...

Бригада під його командуванням отримала до бойового прапора стрічку “Буковинська”.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 1 жовтня, відомому чернівчанинові виповнилося би 60 років


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.