RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Нещодавно на Хотинщині від укусу джмеля помер 49-річний чоловік. Комаха вкусила його в передпліччя. Надати допомогу не встигли, дорогою до амбулаторії він помер.

– При вжаленні бджолами (осами, шершнями, джмелями) може виникнути місцева або загальна реакція, – пояснює Наталія КАСПРУК, доцент курсу клінічної імунології та алергології БДМУ. – Місцева реакція добре відома кожному, кого хоч раз кусала бджола або оса: сильний біль, сверблячка і жар, почервоніння, набряк. Часто набрякають повіки, губи. Тривалість місцевої реакції – 1-8 діб. Щодо загальних реакцій, бувають вони токсичні та алергічні.

Загальна токсична реакція

За словами Наталії Михайлівни, токсична реакція виникає, коли людину одночасно вжалять декілька десятків або сотень комах.

– Жінки і діти більш чутливі до отрути комах, ніж чоловіки, – говорить лікар. – Важкість загальної токсичної реакції залежить від кількості отрути, яка потрапила до організму. Доза отрути від укусу 500 і більше комах смертельна для людини. При загальній токсичній реакції, крім місцевого набряку, може з’явитися кропивниця (пухирці, які сверблять) по всьому тілі. Вона супроводжується високою температурою тіла, різким головним болем, блюванням, маренням, судомами.

Як діяти?

За словами пані Наталії, щоби загальмувати всмоктування, на місце набряку слід покласти грілку з холодною водою або рушник, змочений у холодній воді. Потерпілому потрібно багато пити. Можливе зниження артеріального тиску, тому потерпілому слід прийняти 20-25 крапель "Кордиаміну".

– Вживати алкоголь категорично заборонено, оскільки він сприяє збільшенню проникливості судин, що призводить до посилення набряку, – застерігає лікар. – Не можна використовувати для місцевого охолодження землю, глину, – це може спричинити інфікування.

Алергічна реакція

Як зауважує Наталія Каспрук, алергічна реакція на отруту комах виникає приблизно в 1-2% людей. Для її розвитку кількість отрути значення не має. Достатньо, щоби людину вжалила лише одна комаха.

– Алергічна реакція не виникає, якщо людину вперше вжалила комаха. Однак алергічна реакція, яка з’являється після кожного наступного укусу, буде дедалі важчою, – пояснює Наталія Михайлівна. – Ступінь важкості такої реакції може бути різним. Її наслідки – кропивниця, набряк обличчя, вушних раковин. Дуже небезпечний набряк язика і гортані, який може викликати задуху.
Крім цього може спостерігатися утруднений, хриплий видих, прискорене серцебиття, запаморочення, біль у животі, нудота, можлива короткочасна втрата свідомості.

Як діяти?

За порадою Наталії Каспрук, алергічну реакцію ліквідують будь-яким антигістамінним препаратом ("Алерон", "Фрібріс", "Лорано").

– Перша допомога при гострій алергічній реакції така сама, як і при загальній токсичній реакції: прикласти холодну грілку до місця вжалення, можна прийняти антигістамінний препарат, – каже лікар. – Якщо в людини хоч раз виникла алергічна реакція на отруту бджоли, оси, шершня або джмеля, необхідно обов’язково звернутися до алерголога. Такій людині в літній період потрібно завжди мати при собі виданий алергологом так званий паспорт хворого на алергічне захворювання. У ньому вказують прізвище, ім’я, по батькові, вік людини, домашню адресу, номер телефону, діагноз, номер телефону алергічного кабінету, де консультували хворого, і ті невідкладні міри, які потрібно надати в разі укусу перетинчастокрилими.

Необхідно, щоби людина носила з собою шприц-упаковку і набір медикаментів, перерахованих у паспорті.

Анафілактичний шок

– Найважча алергічна реакція – анафілактичний шок, який загрожує життю людини, – застерігає лікар. – Він розвивається відразу після вжалення. Людина втрачає свідомість (іноді на декілька годин), у неї порушується діяльність багатьох органів і систем, насамперед серцево-судинної і нервової.

– При укусі бджоли, оси, джмеля або шершня насамперед слід перешкодити надходженню отрути у тканини та її розповсюдженню, – радить Наталія Каспрук. – Із усіх перетинчастокрилих жало залишають тільки бджоли. Тому, виявивши жало, слід обережно видалити його разом з отруйним мішечком, підчепивши нігтем знизу догори.

Для послаблення місцевої токсичної реакції одразу ж після ужалення потрібно прикласти до місця укусу шматочок цукру, що сприяє витягненню отрути з рани і попереджує розвиток набряку. Якщо набряк болючий і не зникає, необхідно звернутися до лікаря або потерти укушене місце таблеткою "Валідолу", щоби набряк і біль зникли. Чим швидше це зробити, тим наслідки впливу бджолиної отрути будуть меншими.

Як діяти?

– Потерпілого потрібно накрити, обкласти грілками з теплою водою, дати антигістамінний засіб, 20-25 крапель "Кордиаміну" і терміново викликати "швидку" або доправити потерпілого в медичний заклад, – радить Наталія Михайлівна. – У важких випадках, коли у потерпілого зупиняється серце і припиняється дихання, необхідно до приїзду швидкої допомоги робити штучне дихання і закритий масаж серця.

– Часто люди, які потерпають від алергії на отруту бджіл, цікавляться, чи можна їм їсти мед, – додає лікар. – Мед і отрута бджіл не мають спільних антигенів. Спільні антигени з отрутою має прополіс, тому користуватися прополісом не раджу.
Леся Токарюк
22-07-2010, 09:46
Коментарів 0 Переглядів 8 052

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.