Цьогорічна повінь небезпечна ще й тим, що можуть виникнути різноманітні захворювання.
– Повінь – стихійне лихо, яке супроводжується загрозою спалахів інфекційних хвороб, – говорить Андрій СОКОЛ, професор кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ, заслужений лікар України. – Насамперед це дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф і паратифи, лептоспіроз.
За останні три роки це вже друга повінь. На щастя, 2008 року нам вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб завдяки забезпеченню населення постраждалих районів якісною питною водою, дезінфекційним заходам. Дотримання гігієни допоможе успішно подолати стихійне лихо й цього року.
Збудники потрапляють на руки, а з їжею – до рота– У нас поки що немає перевищення середнього річного рівня захворюваності, тобто спалаху поки що немає, – говорить Юрій РАНДЮК, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Однак якщо не будемо обережними і не вживатимемо необхідних заходів, спалах інфекційних хвороб обов’язково матимемо.
За словами Юрія Олександровича, літній період завжди небезпечний поширенням кишкових інфекцій. Збудники, виділяючись у довкілля, потрапляють на руки, а з їжею – до рота. Якщо ці збудники потрапляють у воду, може виникнути масове захворювання.
В умовах цьогорічної повені існує загроза, що процес може набути некерованого характеру, адже затоплено чимало туалетів, вигрібних ям, каналізаційних колекторів. Нечистоти разом із водами потрапили у колодязі, на сільськогосподарські угіддя, грядки, городи, осідали на овочах.
– Тому раджу, як і у звичайних умовах, ретельно мити руки перед вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, після проїзду громадським транспортом, відвідування лікарень тощо, – наголошує лікар. – Крім того, овочі та фрукти перед вживанням потрібно ретельно вимити й ошпарити.
Щоправда, у затоплених районах дотримуватися цих правил гігієни досить важко. Виходить, що ділянка затоплена, продукти забруднені, руки немає чим помити. На вигляд руки нібито чисті, однак, скільки на них мікроорганізмів, ми не бачимо. Немає навіть можливості термічно обробити їжу чи приготувати гарячу страву. Вода у криницях – забруднена, вимкнено електропостачання. Відповідно не працює холодильник. Зберігати харчові продукти немає змоги.
Якщо людей ще забезпечують бутильованою водою для пиття, то такої кількості води, щоби помитися, немає. Люди просто не у змозі дотримуватися правил особистої гігієни. Не можуть нормально випрати одяг і помитися. Внаслідок цього можуть з’явитися ще й кров’яні інфекції.
До того ж, вода нанесла чимало сміття, загинула велика кількість гризунів та інших тварин. А там, де трупи тварин, там і мухи – один із факторів перенесення кишкових інфекцій.
За словами Юрія Олександровича, щоби уникнути небезпечних хвороб, затоплені продукти та огородину вживати не можна. Тому варто остерігатися стихійних ринків, де можуть продавати забруднені овочі та фрукти. Крім того, домашнє молоко варто кип’ятити перед вживанням.
Якщо покришка здулася – банку закопайте– Щодо затопленої консервації, сам продукт, який міститься у банці, не мав постраждати. Однак будь-яку банку, покришка якої хоч трохи здулася, потрібно утилізувати, тобто закопати, – говорить Юрій Рандюк. – Не рекомендую такі продукти давати навіть тваринам. Як правило, покришки у домашніх консервах бляшані, тому обов’язково будуть ржавіти. Навіть якщо ви очистили банки від нечистот і намулу, з часом продукт становитиме небезпеку. Тому бажано ці продукти з’їсти якнайшвидше, доки покришка не проржавіла, однак краще взагалі не вживати.
– Якщо людина відчуває нездужання, потрібно одразу звернутися до медиків, не займатися самолікуванням, – радить Юрій Рандюк. – Кишкові інфекції супроводжують втрата апетиту, підвищення температури, біль у животі (постійний або періодичний), нудота, блювання, пронос. Якщо є такі симптоми, необхідно негайно звернутися до лікаря, щоби не лише врятувати життя, але й не інфікувати рідних.
– Джерело збудників лептоспірозу – насамперед гризуни: щури, водяні й польові миші, ондатри, їжаки, а також домашні (собаки, коти) і сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, – пояснює Андрій Сокол. – Ці тварини можуть хворіти на форми хвороби, які не проявляються вираженими симптомами, і тривалий час виділяти збудника з сечею, яка забруднює воду, а остання є основним фактором передачі хвороботворних лептоспір. Крім того, лептоспіри можуть проникати в організм людини через пошкоджену шкіру і слизові оболонки.
Наприклад, під час повені у минулому столітті, коли затопило Садгору, був спалах лептоспірозу через вживання забрудненої води. Тоді потерпілі теж кілька діб змушені були перебувати у воді, рятуючи майно і тварин. Небезпечне також вживання продуктів, особливо овочів і фруктів, які можуть бути забруднені сечею гризунів чи іншими джерелами збудника інфекції.
За словами Андрія Миколайовича, у більшості випадків лептоспіроз перебігає дуже важко. Якщо загалом смертність при цій хворобі становить 10-12%, то від тяжких форм лептоспірозу помирає майже кожен другий хворий. Тому дуже важливо якнайшвидше звернутися до лікаря. Лептоспіри вражають судини, нирки, печінку, і вже за кілька днів у цих органах і системах можуть виникнути незворотні зміни. Людина може загинути від інфекційно-токсичного шоку, кровотеч, гострої ниркової недостатності.
– Тому в разі гострого початку хвороби з високої температури, головного болю, болю в попереку, м’язах, зниження кількості виділення сечі, слід обов’язково звернутися до лікаря, – зауважує професор.
Не вживайте паштети і кров’янки
Вживайте воду з перевірених епідемслужбою джерел.
Обов’язково кип’ятіть питну воду.
Не купайтеся та не рибальте у водоймах, користування якими заборонено.
Утримайтеся від придбання продуктів на стихійних ринках, особливо м’ясних, молочних та рибних виробів, консервованих в домашніх умовах м’ясних, рибних та овочевих продуктів.
Не вживайте паштети, кров’янки, салати з майонезом, холодці, заливні страви, кондитерські вироби з кремом.
Не допускайте до приготування страв незнайомих осіб або осіб, які не пройшли медичного огляду. n
ДОВІДКА
Що таке кишкові інфекції?До групи кишкових інфекцій належать такі небезпечні захворювання, як черевний тиф, дизентерія, холера, сальмонельоз, вірусний гепатит (хвороба Боткіна), бруцельоз, харчові токсикоінфекції, багато глистяних хвороб: аскарідоз, ентеробіоз тощо. Усі вони мають однаковий шлях зараження і подібну симптоматику. Кишкові інфекції дуже поширені. Більшість із них зареєстровано у всіх країнах світу і лише деякі зустрічаються на окремих територіях.
Леся ТОКАРЮК
15-07-2010, 11:20
0
5 473