"На ринку з’явилася чорниця. Знаю, що допомагає вона при хворобах очей. А які ще корисні властивості має ця ягода?" Марія І.,
м. Чернівці.
"Чорниця містить велику кількість вітаміну С та дубильної кислоти. У поєднанні з молоком чи кефіром чорниця – справжні ласощі, – говорить Наталія ІФТЕМІЧУК, дільничний терапевт міської поліклініки №2. – Ягоди багаті на пектинові речовини. Вони допомагають швидко виводити з організму токсини, солі важких металів, радіонукліди. Особливо корисна чорниця людям, які страждають від порушення обміну речовин.
Заваріть чай із листя чорниці й отримаєте унікальний відвар із цукрознижувальною дією. Такі ліки можна використовувати в комплексному лікуванні цукрового діабету. Завдяки чорниці покращується пропускна здатність клітинних оболонок і знижується рівень запальних процесів. Покращується передача нервових імпульсів від нервових клітин до інших клітин організму. Флавоноїди, які містяться у чорниці, мають здатність підвищувати рівень глютатіона – сильного захисника нервової тканини, а також ефективного нейтралізатора хронічного запалення, що є важливим чинником при основних хворобах, пов’язаних зі старінням. Вважають, що достатньо щодня з’їдати півтори склянки чорниці, щоби вберегтися від хвороб Паркінсона та Альцгеймера.
Крім того, у чорниці міститься багато марганцю, вітаміни В1, В2, каротин, дубильні речовини, пектини, цукри, яблучна, хінна, янтарна й молочна кислоти.
Кому потрібно вживати ягоди?
Чорницю широко використовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, зокрема при гастриті зі зниженою кислотністю, кишкових інфекціях, при гепатиті, а також при недокрів’ї, каменях у нирках, подагрі, ревматизмі, шкірних хворобах.
Чорниця покращує зір, тому її рекомендують людям, професія яких вимагає хорошого зору.
Чорниця знижує концентрацію цукру в крові і тому корисна при діабеті.
Тривалий прийом свіжих ягід чорниці допомагає при закрепах.
Фітонциди чорниці згубно діють на дизентерійну паличку, стафілококи, збудників дифтерії, черевного тифу.
Ягоди використовують при гострому й хронічному бронхіті, набряку та емфіземі легень.
Чорниця допомагає при проносі. Тим, хто потерпає від легкого проносу, потрібно час від часу з’їдати кілька сушених ягід чорниці, добре розжовуючи їх. При сильному та затяжному проносі, який супроводжується болем, а іноді й кров’ю, розводять ложку чорничної настоянки у 1/8 склянки теплої води. Через 8-10 годин прийом можна повторити.
Водночас досвід застосування ягід чорниці в гастроентерологічній практиці засвідчив, що зловживання чорницею може викликати погіршення самопочуття при млявій перистальтиці кишечнику, дуоденостазах тощо.
Як приготувати настоянку?
Дві-три жмені чорниці кладуть у пляшку з хорошою горілкою. Чим більше часу (навіть років) настоюються ягоди, тим краще діють ці ліки.
З усіх настоянок домашньої аптеки настій чорниці – найне-обхідніший. Він допомагає при усіх перерахованих шлункових розладах. Доза прийому залежить від ступеня недуги: найменша – 10-12 крапель на шматочок цукру, сильніша – приблизно 30 крапель на шість ложок теплої води.
Як зберігати ягоди?
Можна засипати 1 кг плодів чорниці 1,2 кг цукру. Зберігати ягоди необхідно в прохолодному місці, приймати по 30-40 мг двічі на день.
Леся ТОКАРЮК
2-07-2010, 10:35
0
26 413