RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

"Дуже люблю пшоняну кашу. З вашою допомогою хотіла би більше дізнатися про цей продукт. Звідки пшоно походить, чим корисне, що лікує, чи є в ньому щось шкідливе?" З повагою ваша постійна читачка Є. М. І., с. Тисовець Сторожинецького району.

Часто діти не люблять страв із пшона. Тоді доводиться бабусям розповідати їм про козаків, які були надзвичайно дужими та відважними, бо полюбляли пшоняний куліш. Та не лише українці здавна вирощували просо, а й китайці, японці та інші народи. Дуже поширена ця культура в Африці.

Насамперед просо цінується тим, що містить багато білка (будівельний матеріал для клітин), в ньому є незамінні кислоти, які в організмі не виробляються. У зерні великий відсоток жиру, майже стільки ж, як у вівсі.

Пшоняна каша наповнює організм енергією, а також виводить зайві мінеральні солі. Пшоно найбільш багате вітаміном А, який здатний утримувати вологу в шкіряних прошарках і відновлювати клітини.

Вітамінів групи В у просі найбільше, порівняно з іншими злаковими культурами. Ці речовини стимулюють жировий та вуглеводний обмін в організмі. Якщо цей процес порушується, починається розлад діяльності різних систем і органів.

Пшоно – джерело фолієвої кислоти, яка є гарантією нормального психічного стану, бадьорого настрою. До того ж, вживання пшоняної каші стимулює вироблення червоних кров’яних тілець.

Крім того, просо багате мінералами: цинк, йод, магній, натрій, бром. А через те, що просо – носій калію, його споживання допомагає роботі серця та судин.
У популярній літературі можна натрапити на судження, що немає кращої їжі, ніж пшоно, для тих, хто страждає атеросклерозом, цукровим діабетом та хворобами печінки. Однак є й застереження: у разі зниженої кислотності пшоно "тяжке" для шлунка. До того ж, небажане пшоно в раціоні вагітних.
Дуже потрібний для росту кісток та зубів фосфор теж міститься в цьому зерні, тут його майже вдвічі більше, ніж у м’ясі. Отож просо сприяє зростанню зламаних кісток, швидшому загоєнню ран, очищенню шкіри.

Крім того, пшоняна каша виконує очисну функцію: виводить з організму антибіотики та продукти їхнього розпаду. Тому під час лікування антибіотиками радять вживати страви із пшона щоденно.

Просо також має сечогінну дію, тому рекомендують його в разі набряків. (Л. Токарюк)

Порада
Коли купуєте пшоно, зверніть увагу на його колір. Він повинен бути жовтий, а якщо біло-жовтий – це означає, що пшоно старе.
25-02-2010, 12:24
Коментарів 0 Переглядів 8 664

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.