"Дуже люблю пшоняну кашу. З вашою допомогою хотіла би більше дізнатися про цей продукт. Звідки пшоно походить, чим корисне, що лікує, чи є в ньому щось шкідливе?" З повагою ваша постійна читачка Є. М. І., с. Тисовець Сторожинецького району.
Часто діти не люблять страв із пшона. Тоді доводиться бабусям розповідати їм про козаків, які були надзвичайно дужими та відважними, бо полюбляли пшоняний куліш. Та не лише українці здавна вирощували просо, а й китайці, японці та інші народи. Дуже поширена ця культура в Африці.
Насамперед просо цінується тим, що містить багато білка (будівельний матеріал для клітин), в ньому є незамінні кислоти, які в організмі не виробляються. У зерні великий відсоток жиру, майже стільки ж, як у вівсі.
Пшоняна каша наповнює організм енергією, а також виводить зайві мінеральні солі. Пшоно найбільш багате вітаміном А, який здатний утримувати вологу в шкіряних прошарках і відновлювати клітини.
Вітамінів групи В у просі найбільше, порівняно з іншими злаковими культурами. Ці речовини стимулюють жировий та вуглеводний обмін в організмі. Якщо цей процес порушується, починається розлад діяльності різних систем і органів.
Пшоно – джерело фолієвої кислоти, яка є гарантією нормального психічного стану, бадьорого настрою. До того ж, вживання пшоняної каші стимулює вироблення червоних кров’яних тілець.
Крім того, просо багате мінералами: цинк, йод, магній, натрій, бром. А через те, що просо – носій калію, його споживання допомагає роботі серця та судин.
У популярній літературі можна натрапити на судження, що немає кращої їжі, ніж пшоно, для тих, хто страждає атеросклерозом, цукровим діабетом та хворобами печінки. Однак є й застереження: у разі зниженої кислотності пшоно "тяжке" для шлунка. До того ж, небажане пшоно в раціоні вагітних.
Дуже потрібний для росту кісток та зубів фосфор теж міститься в цьому зерні, тут його майже вдвічі більше, ніж у м’ясі. Отож просо сприяє зростанню зламаних кісток, швидшому загоєнню ран, очищенню шкіри.
Крім того, пшоняна каша виконує очисну функцію: виводить з організму антибіотики та продукти їхнього розпаду. Тому під час лікування антибіотиками радять вживати страви із пшона щоденно.
Просо також має сечогінну дію, тому рекомендують його в разі набряків. (Л. Токарюк)
Порада
Коли купуєте пшоно, зверніть увагу на його колір. Він повинен бути жовтий, а якщо біло-жовтий – це означає, що пшоно старе.
25-02-2010, 12:24
0
8 598