RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

«Найнебезпечніші місця для травм – зупинки транспорту»

У зимовий період щодня десятки хворих звертаються до травмпункту із пошкодженнями зв’язок, гомілково-стопного суглобу, переломами кісток. Дуже багато звернень із переломами променевої кістки на згині руки, адже при падінні, як правило, людина намагається спертися на руку.

"Потрапила до лікарні через перелом гомілки, – каже чернівчанка Галина. – Вранці поспішала на роботу. Намагалася йти обережно, однак впала на слизькій плитці".

Якщо підозрюєте перелом, накладіть шину
– Ризик отримати серйозні травми при падінні під час ожеледиці мають люди старшого віку, які часто страждають на остеопороз. Крім того, небезпечно падати і вагітним жінкам, кістки яких м’які, – говорить Володимир ВАСЮК, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри травматології, ортопедії та нейрохірургії БДМУ, травматолог-ортопед вищої категорії. – Будь-яка людина може послизнутися, невдало впасти, внаслідок чого може отримати перелом кінцівок, хребта, кісток тазу тощо. Таким хворим необхідно звертатися до травмпункту. Потерпілих зі складними травмами лікують у стаціонарі лікарні швидкої медичної допомоги.

За словами Володимира Леонідовича, дуже важливе значення має перша медична допомога при таких пошкодженнях. При всіх випадках травм (забої, переломі) потрібно одразу прикладати холод (мокрий рушник, поліетиленовий пакет зі снігом, льодом). Якщо є підозра на перелом кінцівки, необхідно на руку або ногу накласти шину (з будь-яких підручних засобів, наприклад, дощечки) і викликати "швидку", щоби потерпілого доставили до травмпункту. У лікарні потерпілим надають необхідну медичну допомогу: роблять рентгенівські знімки, накладають гіпсову пов’язку. Складних хворих направляють до хірургічного відділення.

– Якщо у людини просто забій і немає необхідності звертатися по медичну допомогу, наступного дня після падіння до ураженого місця потрібно прикладати теплий компрес, на­прик­лад, грілку з теплою водою. Можна зробити напівспиртовий компрес із горілки. Чим більше у розчині спирту, тим більше він зігріває, і навпаки, якщо мало спирту – розчин охолоджує, – пояснює професор. – Оптимальний варіант – 50-60-відсотковий розчин спирту.

Підбирайте взуття на грубій гумовій підошві
Володимир Васюк наголошує, щоби уникнути небезпечних падінь, насамперед необхідно бути обачними. Дуже часто такі травми трапляються на зупинках громадського транспорту, де люди поспішають, штовхаються, при виході та посадці в тролейбуси, автобуси, на тротуарах. Варто стежити за дахами будинків. Якщо на даху є великі бурулі, такий будинок варто обходити.

– Для "профілактики" падінь під час ожеледиці, необхідно підбирати хороше взуття – з грубою гумовою підошвою, – зауважує Володимир Леонідович. – Здебільшого дешеве взуття ковзається, тому для нього можна застосовувати старі народні засоби, наприклад прикріплювати до підошви капронові панчохи у вигляді джгута. На небезпечних ділянках пересуватися по кризі потрібно, імітуючи рухи при ходь­бі на лижах, невеликими ковзаючими кроками. Краще рухатися на напівзігнутих ногах і ставати на всю підошву. 
Леся Токарюк

Як зменшити ризик травм
 Не падати на одну точку, а розподілити силу удару по всьому тілу.
 Падати краще на бік, а не на спину. При цьому голову слід припідняти, щоби не вдаритися потилицею.
 М’язи мають бути розсаблені.
 Не варто виставляти перед собою руки, щоби спертися на землю, – можна отримати перелом променевої кістки. Руки під час падіння повинні бути притиснені до грудей.
 Під час падіння у жодному разі не варто сідати. Таким чином можна дуже серйозно травмувати крижі.
 Вирушаючи на вулицю, не беріть важкі речі і ті, які можуть розбитися.
 Якщо внаслідок падіння травмовано руку, її потрібно одразу ж зафіксувати за допомогою, наприклад, пітримувальної пов’язки із шарфа. Якщо дуже болить нога, не варто підводитися. Краще попросіть перехожих зробити шину з дощечки і викликати "швидку".
 Якщо під час падіння вдарилися головою, якнайшвидше зверніться до нейрохірурга, бо може бути струс мозку.
21-01-2010, 10:49
Коментарів 0 Переглядів 8 085


Один з полеглих воїнів - чернівецький офіцер

В Україні зростає кількість випадків домашнього насильства
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У Чернівцях провели щорічний фестиваль меду і трав'яного чаю


Зміни  клімату? Та це ж вигадка. Блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.

Двоколісний та триколісний транспорт на електродвигунах все більше набирає популярності серед водіїв і водійок. Електромопед характеризується достатньо високим запасом ходу, оптимальною швидкістю руху та зручністю в управлінні.