RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Лише півтора місяця минуло після закінчення першої хвилі епідемії грипу, а вже поширюється інформація про початок другої хвилі. За прогнозами епідеміологів, другий спалах повинен розпочатися у другій половині січня-лютому.
– Нині в області немає суттєвого зростання захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції, – говорить Василь МОСКАЛЮК, завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Загалом у західних областях України ситуація на сьогодні сприятлива.

Практично немає хворих на грип
– Жоден лікар на сто відсотків не може навіть стверджувати, що буде другий спалах епідемії грипу взагалі, – зауважує Василь Деонізійович.
За його словами, в інфекційному відділенні обласної лікарні практично немає хворих на грип. Фіксують лише поодинокі випадки захворювання.

– Якщо розпочнеться друга хвиля епідемії грипу та ГРВІ, не повинно виникнути ажіотажу, – стверджує Василь Москалюк. – Коли з’явився "свинячий" грип, це було новим для людей. А все нове лякає.
Як зауважує Василь Деонізійович, незважаючи на сприятливу ситуацію із захворюваністю, варто пам’ятати, що калі­форнійський грип все-таки небезпечний, і за появи перших симптомів, обов’язково слід звертатися до лікаря.

– Хочу звернутися до керівників навчальних закладів, директорів шкіл та інших установ, щоби вони пам’ятали: за появи перших ознак захворювання школярів, студентів, працівників потрібно відправляти на огляд до лікаря. Це вбереже від наслідків, які ми мали під час першої хвилі епідемії грипу, – наголошує Василь Деонізійович. – Крім того, керівники різноманітних закладів повинні дбати про захист своїх працівників, тому можуть придбати для них вакцини.

– Щодо лікувальних препаратів, то запас найголовнішого з них – "Таміфлю" – у нас є, – стверджує Василь Москалюк. – Сподіваємося, невдовзі матимемо кисневі подушки.

– Ми закупили ліки на 237 тисяч гривень, – говорить Віктор СВІТУН, головний лікар міської лікарні №3. – Цих медичних препаратів нам вистачить на два місяці для безкоштовного лікування хворих із пневмонією. Крім того, рентгенплівками, дезрозчинами ми забезпечені, ліжок у нас достатньо. Нещодавно ми отримали дуже хороший реанімаційний апарат – ШВЛ, два кисневі концентратори, пульсоксиметри.

На думку Віктора Дмитровича, другого такого спалаху грипу та ГРВІ, як це було у жовтні-листопаді, не буде. Зараз у лікарні перебувають хворі зі звичайною пневмонією.

"У вакцини, як і в будь-якого препарату, є побічні дії"
– До вакцинації ставлюся позитивно. Однак нині щеплюють лише від сезонного грипу, – пояснює Віктор Світун. – Прийшли матеріали для щеплення для сімейних лікарів, лікарів "швидкої", дільничної служби. А для пересічної людини ціна вакцини 70-80 гривень може бути й високою. У вакцини, як і в будь-якого медичного препарату, є побічні дії, адже в організм вводиться чужорідний білок. Найголовніше – медикам чітко дотримуватися інструкції: виміряти тиск, визначити, які реакції були і можуть бути у людини. Тому перед щепленням обов’язково потрібно радитися з лікарями. І, звичайно, необхідно, щоби вакцина була "чистою", пройшла стадії перевірок, випробовування.

– Епідемії нині немає. Даних, що днями чи раніше розпочнеться друга хвиля, у нас теж немає, – говорить Володимир КІРШЕНБЛАТ, головний терапевт міського управління охорони здоров’я, заступник головного лікаря з медичної частини міської клінічної лікарні №3. – У нашій лікарні не лікують грип, а його ускладнення – запалення легень. Ті пневмонії, з якими до нас надходять зараз, – звичайне явище, зовсім не схоже на те, що було під час спалаху грипу в жовтні-листопаді.

– Насамперед для того, щоби не хворіти, потрібно вести здоровий спосіб життя, не переохолоджуватися і водночас не перегріватися, – радить Володимир Кіршенблат. – Необхідно вживати калорійну їжу, з достатнім вмістом вітамінів. Допоможуть також продукти, які містять природні антибіотики – фітонциди (цибуля, часник, хрін, лимони). Вважаю, що зараз немає потреби приймати медичні препарати для профілактики. Якщо людина покращує імунітет за допомогою ехінацеї, то все-таки краще купувати настоянку українського виробника. Однак потрібно пам’ятати, що є протипоказання, тому обов’язково варто порадитися з лікарем.

– Особисто я під час першої хвилі епідемії грипу приймав "Кармоліс", австрійську настоянку з десяти трав, яка дозволена в Україні. Жодних інших ліків не використовував, – ділиться Володимир Якович. – Для профілактики їм хрін, часник.
За словами лікаря-терапевта вищої категорії, вакцина – ще не гарантія, що людина не захворіє, адже ніхто не знає, який штам грипу буде наступного разу.

"Сьогодні продала лише один "Арбідол"
За словами Роксолани, провізора аптеки "Акизум-фарм", всі необхідні ліки є в достатній кількості. Масок теж дуже багато.

– У нашій аптеці є всі противірусні препарати, немає лише масок. Як буде потім – не знаємо, все залежить від людей, – каже Тетяна ДЗЕБЧУК, фармацевт аптеки "Олмамед". – Під час спалаху епідемії чернівчани приходили з величезними списками, купували все, що тільки можна. Мені здається, що тих ліків, які в паніці придбали люди, вистачить ще на багато років. А вчора продала лише одну "Оксолінову мазь", сьогодні – один "Арбідол". Була в продажу також вакцина від грипу "Інфлувак". Однак на неї немає попиту, тому поки що її не замовляємо.
Леся ТОКАРЮК

Коментар

Юрій ПАДУРАРУ,
завідувач епідеміологічного відділу обласної СЕС:
– Епідемічний поріг в області не перевищено, ситуація – керована, стабільна. За другий календарний тиждень 2010 року зафіксовано 49 відсотків хворих серед школярів. З початку епідемії перехворіло 12 відсотків населення, 6275 осіб госпіталізовано, 1624 із них – діти до 14 років. Щеплено 6703 особи.

На що потрібно звернути увагу
за підозри на грип

 Захворювання починається гостро, з ознобу, відчуття жару, сильного болю голови, в очах.
 Вже в перші години температура тіла – 39-40 °С, утримується на такому рівні 2-3 доби, потім – знижується.
 Вже в другу добу хвороби з’являється сухий кашель. На 3-5 добу кашель пом’якшується, з’являється мокротиння.
 Привертає увагу вигляд обличчя хворого: набряклість, блискучі очі.
15-01-2010, 10:31
Коментарів 0 Переглядів 3 902

Теги -

Один з полеглих воїнів - чернівецький офіцер

В Україні зростає кількість випадків домашнього насильства
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У Чернівцях провели щорічний фестиваль меду і трав'яного чаю


Зміни  клімату? Та це ж вигадка. Блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.

Двоколісний та триколісний транспорт на електродвигунах все більше набирає популярності серед водіїв і водійок. Електромопед характеризується достатньо високим запасом ходу, оптимальною швидкістю руху та зручністю в управлінні.