Квашена капуста у зимовий сезон – один із найпотужніших продуктів, який позитивно впливає на здоров’я. А коли людина нездужає, у багатьох випадках капуста допомагає організму боротися з хворобою.
Наприклад, знижену кислотність шлункового соку народна медицина рекомендує лікувати капустяним розсолом: вживати по 100-150 мл за 15-20 хвилин до їди. Лікування тривале – не менше місяця. Через два-три тижні курс потрібно повторити.
У разі жовчнокам’яної хвороби розсіл слід вживати по півсклянки за півгодини до їди. Лікування так само тривале.
Якщо виявлено лямблії в печінці – теж рекомендують пити по 100 мл розсолу за півгодини до їди. При цьому ще й нормалізується робота селезінки, кишечнику.
Такі хвороби, як радикуліт та ревматизм, за народними рецептами лікують комбіновано: вживаючи по 100-150 мл розсолу за 15-20 хвилин до їди і накладаючи компрес з розсолу.
Загальновідомо, що капустяний розсіл допомагає вагітним позбутися виявів токсикозу, а випитий розсіл під час похмілля послаблює похмільний синдром.
Капустяний розсіл – чудовий засіб для догляду за ураженою шкірою: невеликими опіками, ранами, зокрема гнійними. Їх треба промивати чи прикладати до них бинт, змочений розсолом. Якщо до рани пристає пов’язка, варто спочатку змочити її розсолом, тоді через певний час її буде легко відділити.
Якщо сталося зараження коростою – часто промивайте уражене місце розсолом.
Лікування квашеною
капустою:
глисти у дітей: з’їдати по 100-200 г квашеної капусти у перервах між їдою двічі-тричі на день;
бронхіт, бронхіальна астма: вживати салат із квашеної капусти, цибулини, часнику;
кровоточивість ясен: їсти більше капусти, старанно пережовувати, щоб тривалішим був контакт із яснами;
імпотенція: більше квашеної капусти в раціоні;
проблемна шкіра обличчя: накладати 1-2 рази на тиждень капусту товстим шаром на шкіру, прикладати серветкою. Результати стануть відчутними через 1-1,5 місяця. Щоби бути красивою, таку маску слід робити за будь-якого типу шкіри;
мігрень: на скроні та за вуха покласти загорнуту в бинт квашену капусту, зверху пов’язати рушником.
Кому протипоказано
Олена БАЛАКІНА,
Лікар-терапевт:
Вживання квашеної капусти протипоказане при панкреатиті, після хірургічних операцій на черевній порожнині та грудній клітці.
Не рекомендується їсти свіжу білокачанну капусту при захворюваннях щитовидної залози, при особливо сильних загостреннях виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, при шлунково-кишкових кровотечах.
З обережністю слід вживати квашену капусту хворим з гострим ентероколітом, який супроводжується проносом, при виразковій хворобі, гастриті та панкреатиті.
Сік білокачанної капусти не варто пити при підвищеній кислотності шлункового соку (стимулює секрецію шлункових залоз), симптомах "роздратованого шлунка".
Велика кількість квашеної капусти через вміст солі шкодить хворим на гіпертонію, людям із захворюваннями нирок і печінки. Для таких хворих капусту необхідно відмивати від розсолу або заквашувати з мінімальною кількістю солі – 10 г на 1 кг капусти".
15-01-2010, 09:55
0
9 239