RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На новорічні та різдвяні свята у кожному домі столи вгинаються від різноманітних наїдків: вареного, смаженого, копченого, печеного. І всього хочеться скуштувати. Однак шлунок, печінка, підшлункова не можуть впоратися з такою кількістю їжі. До того ж, за святковим столом ми часто споживаємо несумісні продукти, змішуємо різні напої. Саме тому одразу після свят у медичних закладах різко збільшується кількість пацієнтів із отруєннями, нападами болю підшлункової залози, жовчного міхура, кишечнику тощо.

Як святкувати, щоби потім не хворіти?
За дві години до застілля варто трохи перекусити, щоби підготувати організм до "навантаження". Кілька ложок будь-якої каші будуть дуже доречними. Сідаючи за святковий стіл, випийте склянку узвару, соку або просто води, але в жодному разі не кольорових газованих напоїв. Рідина заповнить шлунок. Таким чином у ньому залишиться менше місця для їжі.
Перш ніж щось покласти у тарілку, добре роздивіться страви на столі. Оберіть те, чого хочеться шлунку. Розпочинати трапезу треба із салатів, заправлених не майонезом, а оливковою чи соняшниковою олією. Вони підвищують кислотність шлунка, а це сприяє кращому травленню їжі.
Куштуйте страви потроху. Після салатів можна перейти до запеченого або вареного м’яса, риби. Надавайте перевагу некопченим ковбасам. Між прийомами нових страв робіть хоча би півгодинні перерви – спілкуйтеся, колядуйте, танцюйте, рухайтеся. До десерту можна переходити не раніше, ніж за годину після прийому їжі.
Дехто помилково вважає, що горілку обов’язково слід закушувати жирними стравами. Це хибна думка: така суміш вкрай перевантажує печінку, яка змушена і спирт нейтралізувати, і жир переробити. Чарку горілки найкраще закусити квашеним огірком, маринованими грибами, сирими овочами. Люди, які надають перевагу горілці, ризикують переїсти, адже вона збуджує апетит. Найкраще пити сухі вина – від них швидко не п’яніють, і вони не збуджують апетит. До того ж, вино частково заповнить шлунок, не залишивши місця для зайвого шматка їжі.
Дуже важливо споживати сумісні між собою продукти. Слід пам’ятати, що одні страви під час травлення мають кислу реакцію, інші – лужну. Організм потребує їхнього поєднання. Тому м’ясні страви краще їсти з овочами, салатами, а не з хлібом. Борошняні вироби та м’ясо перешкоджають одне одному перетравлюватися, організм окислюється (швидше старіє, потерпають м’язи). Виникають дискомфорт, неприємні відчуття, болі.
Як би вас не припрошували скуштувати ще одну страву, якщо шлунок каже: "Досить!", варто йому підкоритися. Він не може розтягуватися до безкінечності.
Якщо вже переїли, не варто чекати, доки все минеться. Одразу після застілля проковтніть столову ложку теплої оливкової олії. Від негативних наслідків свята лікує проносна сіль (найкраще карловарська) – 10-15 грамів (половина або повна столова ложка) на склянку теплої води. Дуже корисні сечогінні та жовчогінні чаї, особливо якщо людина перед святами постила. Допоможе також теплий душ, адже токсини виділяються назовні через шкіру, або ванна з морською сіллю (два кілограми солі на ванну).
Леся Токарюк
31-12-2009, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 4 700

Теги -
Найпоширенішими іменами минулого року були Назарій та Софія

Посадовця підозрюють у привласненні 1,5 млн грн, що були передбачені на ЗСУ
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.