RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

– Вітаміни беруть участь в багатьох процесах в організмі, тому вони, безумовно, повинні надходити. Їхня нестача викликає порушення обміну речовин, – говорить Ганна СТУПНИЦЬКА, кандидат медичних наук, доцент кафедри внутрішньої медицини та ендокринології БДМУ, лікар-пульмонолог обласної клінічної лікарні. – Забезпечити потрапляння необхідної кількості вітамінів з їжею, особливо взимку та навесні, сучасна людина не може. Під час зберігання продуктів різними методами (висушування, консервування, заморожування) втрачається від 30 до 100 відсотків вітамінів. До того ж, вітаміни надходять в організм не лише з овочів та фруктів. Тому потрібно вживати різноманітні продукти.
Вітаміни поділяють на водорозчинні та жиророзчинні. Жиророзчинні вітаміни містяться в продуктах тваринного походження – м’ясі, яйцях, молоці, група вітамінів В – у соєвих, бобових, у хлібі. Щоби "вітамінізувати" свій організм, необхідно з’їсти велику кількість таких продуктів, а це майже неможливо.

Надлишок вітаміну А може зашкодити вагітним
– Нині в аптеках пропонують найрізноманітніші вітамінні комплекси з мінеральними речовинами, – каже Ганна Ступницька. – Досить часто людині важко вибрати, який саме препарат їй потрібен. Тому найголовніше – подивитися на вітамінний склад комплексу і порівняти з добовою потребою людини. Обираючи вітаміни та мінерали, варто зважати на вік, стать, місце проживання. Наприклад, у буковинців спостерігається нестача йоду.
На жаль, дуже часто у сучасних комплексах, які пропонують в аптеках. вміст вітамінів значно перевищує добову норму. Це може спричинити гіпервітаміноз, який іноді навіть небезпечніший, ніж гіповітаміноз.
Наприклад, у комплексі "Аевіт" вміст вітаміну А значно перевищує дозу, яка потрібна людині на добу. До того ж, жінкам, які хочуть завагітніти, варто пам’ятати, що можна їм це зробити не раніше, ніж через 6-12 місяців після прийняття цього препарату, адже висока концентрація вітаміну А може негативно вплинути на розвиток плоду. Вітамін Е, навпаки, допомагає народжувати, його радять вживати під час вагітності, до того ж, він є потужним антиоксидантом, зменшує вірогідність інсультів та інфарктів, має антионкогенний ефект. Надмірне вживання вітаміну С теж може спричинити небажані наслідки. Приймати вітамін С потрібно, враховуючи хронічну патологію, алергічні реакції, впродовж місяця, якщо було важке захворювання або у післяопераційний період – до двох-трьох місяців. Це може бути два курси, наприклад, у січні, а потім – у квітні.

"Вітамінні комплекси приймайте взимку та навесні"
Краще купувати вітамінні препарати, де в інструкції чітко вказані показання та протипокази, чітке дозування певних вітамінів.
– Вітамінні комплекси потрібно приймати взимку та навесні не більше, ніж один-два місяці один раз або двічі на рік, – зауважує лікар. – Для того, щоби підібрати необхідний вітамінний комплекс, потрібно проконсультуватися з лікарем, який визначить, чи немає у людини хронічних захворювань, алергії, чи не порушене засвоєння вітамінів.
Варто зважати також на умови та термін зберігання препаратів. Серед закордонних вітамінів краще обирати ті, які мають гарантію якості (на упаковці повинна бути абревіатура GMP). Якщо знайдете таку абревіатуру, це є свідченням того, що вітаміни пройшли декілька етапів обробки, корекції, належного тестування і їм можна довіряти. Якщо ж зазначено, що комплекс містить майже всі вітаміни, а коштує він недорого, краще його не купувати.
З українських вітамінів найбільш збалансовані – звичайні "Ревіт", "Ундевіт". Досить часто рекламують і "Дуовіт", але він містить мікроелементи, до того ж, вміст деяких вітамінів перевищений.

Метали стимулюють розвиток пухлин
За словами Ганни Ярославівни, щодо вживання мінералів варто проконсультуватися з терапевтом. Рекомендовано зробити попередні аналізи, щоби виявити, яких саме мінералів не вистачає в організмі. Адже досить часто у жителів міста вміст мікроелементів підвищений. Якщо така людина почне їх приймати, це може закінчитися навіть онкопроцесами. Особливо це стосується металів, які стимулюють розвиток пухлин.
– Найважливіше знати, що не варто зловживати надмірною кількістю вітамінів, адже це може спровокувати і алергії, і онкозахворювання, і розвиток супутніх хвороб, – наголошує Ганна Ступницька. – Вітаміни – це лікарський препарат, а не цукерка. Як й інші лікувальні препарати, вони мають побічну дію і тому повинні призначатися за показами. 
Леся Токарюк

Приймати
вітаміни рекомендують:

 при нерегульованому, одноманітному, незбалансованому харчуванні;
 особам, які дотримуються низькокалорійної дієти або монодієти;
 при підвищеному фізичному та психоемоційному навантаженнях;
 спортсменам;
 у післяопераційний період;
 під час хвороби та в період відновлення після захворювання;
 особам, які мають хронічні захворювання;
 вегетаріанцям;
 при прийнятті гормональних та протизаплідних препаратів;
 жінкам в період вагітності та під час годування грудьми;
 дітям у період інтенсивного росту;
 особам, які займаються розумовою працею;
 людям похилого віку;
 особам, які приймають ліки, що знижують засвоєння певних вітамінів;
 людям зі шкідливими звичками (алкоголь, паління).
10-12-2009, 11:46
Коментарів 0 Переглядів 13 782

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.