RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

– Нещодавно прийняла курс антибіотиків, а після них розпочався просто жах із шлунком, до того ж, постійно відчуваю здуття, – говорить 25-річна чернівчанка Вероніка. – Після того, як вилікувала бронхіт, вже два тижні маю інші неприємності. Не можу нормально їсти, живу лише на кефірах, йогуртах та сухарях. Схудла вже на чотири кілограми. Постійно відчуваю слабкість, а нещодавно втратила свідомість. Особливо важко вранці – прокидаюся, а в голові паморочиться, зовсім немає сил.

"Дисбактеріоз є майже у всіх"
– Дисбактеріоз (так називається цей стан організму) виникає не лише після вживання антибіотиків. Якщо чесно, то він є майже у всіх. Крім того, можуть виникати проблеми із кишечником і при захворюваннях легень та бронхів (бронхітах, пневмонії), панкреатиті, виразковій хворобі, хірургічних патологіях, – говорить професор Олександр ФЕДІВ, завідувач кафедри внутрішньої медицини та ендокринології БДМУ. – Розрізняють віковий, сезонний та інші види дисбактеріозу. Вони виявляються при різноманітних захворюваннях внутрішніх органів. Антибіотикотерапія, особливо при тривалому застосуванні, теж може спричинити дисбактеріоз. Він проявляється у порушеннях роботи кишечника. Адже є певні бактерії, які заселяють кишечник і без них життєдіяльність організму взагалі неможлива, а антибіотики знищують її.
Основні ознаки дисбактеріозу – метеоризм (підвищене виділення газів), здуття живота, біль у правому або лівому підребер’ї, нудота, іноді – блювання.
За словами лікаря, є два види бактерійних препаратів, які застосовують при лікуванні дисбактеріозу – пребіотики та пробіотики. Пребіотики створюють середовище для нормального розмноження та "приживання" бактерій у кишечнику. Пробіотики містять у своєму складі біфідобактерії, лактобактерії тощо. Тому основний напрямок лікування – призначення саме таких медичних препаратів. Крім того, у кишечнику потрібно створити кисле середовище для нормального функціонування лакто- та біфідобактерій. Тому доцільно вживати кисломолочні продукти, зокрема біокефіри, біойогурти.

"Бактерій у кишечнику – до двох-трьох кілограмів"
– Щоби попередити дисбактеріоз при лікуванні антибіотиками, коли пригнічується бактеріальна флора і розвивається грибкова, лікар повинен призначити протигрибкові препарати – пояснює Олександр Іванович. – Крім того, можна паралельно під час лікування антибіотиками приймати пробіотики, зокрема "Лінекс". Щодо пребіотиків, то найбільш поширені "Лактолоза" і "Лактовіт". "Лактолоза" закислює середовище у кишечнику і дозволяє "доброзичливим" бактеріям розвиватися.
За словами лікаря, бактерії в нашому організмі відіграють дуже важливу роль. Якщо би була можливість зважити бактерії у кишечнику, то ми би побачили, що їхня маса – до двох-трьох кілограмів. Зокрема саме бактерії сприяють синтезу вітамінів групи В. Якщо у хворого спостерігається дисбактеріоз, то страждає і синтез вітамінів, і всмоктування білків, жирів, вуглеводів тощо. А це супроводжується проносами або закрепами.
– Якщо виникають проблеми з кишечником, необхідно звернутися до лікаря, – зауважує Олександр Федів. – За­леж­но від ступеня дисбактеріозу здійснюється лікування, яке повинен призначати винятково лікар. Для профілактики ж варто вживати кисломолочні продукти, особливо – збагачені біобактеріями. Якщо немає протипоказань щодо вживання, то допоможуть також цибуля і часник (фітонциди сприяють кращій роботі кишечнику).
А під час лікування антибіотиками варто консультуватися з лікарем щодо прийняття медикаментів, які попередять виникнення дисбактеріозу. 
Леся Токарюк
19-11-2009, 10:16
Коментарів 4 Переглядів 5 708

Теги -
Hаписав: Алла, Коментарів: 0, Новин: 0, 20 грудня 2022 22:55
В новині:
Діарея після антибіотиків – це класична ситуація. І це не залежить від їжі, просто цей час треба пережити і підтримати кишечник. Я зазвичай Актив Флора Дуо приймаю. Для мене це оптимальний варіант.

Hаписав: Яна, Коментарів: 0, Новин: 0, 12 березня 2023 11:42
В новині:
У мене на такі випадки завжди Актив Флора Дуо є в аптечці. При отруєнні або після прийому антибіотиків, коли потрібно відновити мікрофлору кишечника, відразу приймаю цей препарат і все проходить. Дуже рекомендую.

Hаписав: Дарина, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 травня 2023 21:52
В новині:
Так, таке буває якщо не "прикривати" кишечник під час лікування антибактеріалними препаратами. У цьому плані Актив флора Дуо - хороший помічник! Він швидко відновлює мікрофлору.

Hаписав: Карина, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 червня 2023 16:19
В новині:
З антибіотиком потрібно завжди якийсь пробіотик приймати, а інакше проблем із кишечником не уникнути. Я вже навчена гірким досвідом), тому на такі випадки я Актив флора Дуо купую і знаю, що дисбактеріозу точно не буде!

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.