RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

За даними обласного управління охорони здоров’я, наразі в регіоні на грип захворіло 115 вагітних жінок. Троє з них лікуються у пологовому будинку. Там кажуть – стан вагітних у нормі. Але за статистикою смертність новонароджених, матері яких хворіли на грип, становить 20-40 відсотків.
Небезпека –
в ускладненнях
Вагітність – не найкращий час для хвороб. Але зараз рідко зустрінеш породіллю, яка за всі дев’ять місяців жодного разу не хворіла. І якщо підозрюєте грип – не зволікайте, бо дитина в небезпеці.
– Вірус грипу, потрапивши в організм вагітної, починає швидко розмножуватися і розноситься кров’ю по всьому тілу, – розповіла "МБ" Світлана ЯСНІКОВСЬКА, доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Буковинського державного медичного університету. – При цьому відбувається руйнування слизової оболонки дихальних шляхів, яка не може виконувати свої захисні функції. Саме тому до ускладнень грипу входить пневмонія, бронхіт, отит та синусит. Іноді розвивається запальне захворювання м’язів серця, яке може привести до серцевої недостатності. Власне, саме ускладненнями грип небезпечний під час вагітності.
У хворої на грип вагітної зростає загроза викидня або передчасних пологів. Адже вірус може тривалий час залишатися у плаценті навіть після зникнення симптомів хвороби. Тому в майбутньої дитини можуть виникнути вади розвитку. Особливо небезпечний грип у перші місяці вагітності (до 12 тижнів), адже тоді формуються головні органи – мозок, легені, серце. Дія вірусу може призвести до вроджених хвороб серця, мозку та ДЦП.
– Якщо вагітна підхопила грип на другому та третьому триместрі, перенести його набагато легше і мамі, і дитині, – продовжує Світлана Михайлівна. – Проте інфекція на пізніх строках (на 8-9 місяці) може стати причиною вродженої пневмонії.
Крім цього, до ослабленого грипом організму часто приєднується бактеріальна інфекція – пневмокок або стафілокок. Загострюються хронічні захворювання – такі, як бронхіальна астма і хронічний бронхіт, серцево-судинні захворювання, захворювання нирок.
Якщо під час грипу щось пішло не так у розвитку вагітності, у більшості випадків вона переривається. Якщо ж вагітність після грипу протікає добре, всі аналізи в нормі, за УЗД з малям і плацентою все нормально, то, найімовірніше, немає чого хвилюватися. Якщо ж грип у вагітної протікав з ускладненнями, можливість інфікування дитини існує. Тоді можна зробити так званий "потрійний тест" на АФП, ХГЧ і естріол (обов’язково треба здавати всі три аналізи, тому що по двох або одному оцінити ризик неможливо).
Можна також обстежити навколоплідні води (амніоцентоз). Хоча процедура проводиться дуже швидко, безболісно та під контролем УЗД, приблизно в одному-двох відсотках випадків є загроза викидня. Тому перш ніж погоджуватися на таке дослідження, слід усвідомити усі можливі наслідки і не робити поспішних висновків без консультації зі спеціалістом.
Щоби не захворіти
За словами Світлани Ясніковської, вагітним жінкам зараз слід уникати великих скупчень людей. Не переохолоджуватися, вдягатися відповідно до погоди. Регулярно провітрювати помешкання та робити вологе прибирання. Їсти часник, цибулю, відвари калини, липи, малини та смородини. Треба носити багатошарову марлеву пов’язку, змінювати її кожні дві години. Перед виходом з дому змащувати слизову оболонку носа оксоліновою маззю. А за перших симптомів хвороби негайно звертатися до лікаря!
Не пийте аспірин
Лікування грипу у вагітних жінок має свої особливості. Багато препаратів зі звичайного арсеналу противірусних засобів їм протипоказані. Остерігатися треба аспірину, протикашлевих і судинозвужувальних засобів, зокрема противірусних препаратів.
Насамперед необхідно багато пити. Це допоможе "вимити" підступний вірус з організму. Підійде що-небудь кисленьке з вітаміном С – морси, гарячий чай з малиною, лимоном або медом, напій із шипшини.
Можна робити парові інгаляції з настоями ромашки, календули, м’яти, шавлії, евкаліпта, звіробою, багна, соснових бруньок. Антибіотики вагітним протипоказані. 
Ольга Ковпашко-Колеснікова
5-11-2009, 10:42
Коментарів 0 Переглядів 14 646

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.