Як відомо, застудні захворювання часто супроводжуються високою температурою тіла. Це захисна реакція організму на вторгнення мікробів.
– Антибіотики здебільшого справляються з жаром, однак вони негативно впливають на печінку. Менше продукується ферментів, які здатні видаляти токсини з організму, – зауважує лікар-фітотерапевт Оксана ЗАПОТОЧНА. – Тому краще спробувати перевірені часом народні методи.
Здавна як потогінний та жарознижувальний засіб використовували бузину чорну:
1 ст. л. сухого цвіту залити однією склянкою окропу, настояти як чай, процідити й вживати 5 разів на день по 2-3 ст. л.
1 ст. л. плодів залити однією склянкою окропу, витримати на водяній бані 30 хв, охолодити й процідити. Пити по 0,5 склянки на ніч.
Так само готують чай з цвіту ромашки, липи, трави лісової суниці (1 ч. л. сировини – 1 скл. окропу). Жарознижувальну дію має мед, чай із варенням із малини. Пити теплим по 0,5 склянки двічі на день. Якщо цілющі рослини поєднувати, ефект посилюється. Наприклад, добре допомагає цвіт бузини, липовий цвіт та ягоди малини.
Чай з анісу та кори верби викликає рясне потовиділення. Так виводяться токсичні речовини і нормалізується температура. Треба взяти по 20 г липового цвіту, бузини чорної, 20 г плодів анісу та 1 ст. л. товченої кори верби. Одну столову ложку суміші залити склянкою окропу і дати настоятися 15 хв. Можна додати мед або цукор. Вживати по склянці тричі на день.
Ячмінна вода для зниження температури використовується здавна. 50 г ячменю варити в 2 л води, доки рідина не випарується вдвічі. Додати 2 ст. л. меду, охолодити до кімнатної температури і додати сік одного лимона. Випити впродовж дня дрібними ковтками.
Для зняття жару в тілі використовують також оцет, краще – яблучний. Одну частину змішують із п’ятьма частинами води. Змочивши в цій суміші бавовняні панчохи, одягти їх та лягти. Обгорнути ноги поліетиленом та вовняною ковдрою. Витримати годину. Можна здійснювати цю процедуру двічі-тричі на день. (Л. Токарюк)
5-11-2009, 10:41
0
2 943