Багато господарок щороку на зиму маринують гриби. Ніби все зроблено на найвищому рівні, аж раптом сім’я захворіла на ботулізм... Як уникнути цієї серйозної небезпеки?
Зіпсовану їжу за смаком не відрізниш
– Ботулізм – це захворювання, яке викликають токсини (отрута) бактерій ботулізму. Виникає ця хвороба при вживанні продуктів, які містять такі бактерії, – говорить Василь МОСКАЛЮК, завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Найчастіше захворіти на ботулізм можна при вживанні консервів (м’ясних, грибних, рибних), особливо приготованих у домашніх умовах.
– Якщо люди зібрані гриби погано помили і закрили у банки разом із грунтом та спорами збудника, ці спори потрапляють у сприятливі умови, проростають і продукують батолотоксини, – застерігає Василь Москалюк. – Найнебезпечніше те, що якість домашньої консерви не змінюється, немає запаху, і людина не підозрює про небезпеку.
Перші ознаки отруєння з’являються через дві години
Ця хвороба дуже небезпечна, характеризується високою смертністю. Перші ознаки отруєння можуть з’явитися вже через дві години після зараження. Спочатку виникає слабкість, головний біль, запаморочення, погане самопочуття, температура при цьому або нормальна, або трохи підвищена. Починаються різкий біль у животі, нудота, блювання, пронос. Ці явища через добу змінюються сухістю у роті, закрепами, здуттям живота.
– Найголовніша ознака ботулізму – порушення функції зору (двоїться в очах, розпливається зображення, людина не може читати), – застерігає Василь Москалюк. – Спостерігається опущення повік. Коли людина розмовляє, не бачить свого співбесідника, змушена пальцями підтримувати повіки. У хворого з’являється відчуття ватяних ніг, парез м’якого піднебіння (людина не може проковтнути рідину, яка виливається через ніс).
– При ботулізмі важлива кожна година. Єдине, що може врятувати життя, – введення протиботулінічної сироватки. Чим швидше її введено, тим більше шансів вижити, – каже лікар. – Хворі на ботулізм повинні лікуватися лише в лікарні. Спочатку обов’язково промивають шлунок і кишечник 5%-м содовим розчином (нейтралізує токсин ботулізму).
Леся ТОКАРЮК
ПРОФІЛАКТИКА
Найкраща профілактика – вживання консервації лише промислового приготування.
Застереження при приготуванні домашніх консервів:
овочі, фрукти, ягоди, гриби, м’ясо слід ретельно вимити;
не можна консервувати давно зібрані, зіпсовані овочі, фрукти, ягоди, гриби, а також м’ясо;
рибу після улову потрібно швидко почистити, промити і зберігати в холодильнику;
не слід засолювати гриби в герметично закритих банках;
найкраще перед вживанням консервованих продуктів банку прокип’ятити протягом 20-25 хвилин (за цей час розкладається токсин ботулізму);
перед вживанням переконайтеся, що покришка банки не здулася.
10-09-2009, 10:34
0
4 301