Ці плоди – полівітамінна їжа. У них виявлено вітаміни А, В1, В2, Е, РР, Р та С – тобто біологічно активні речовини, здатні підвищувати захисні сили організму та усувати інфекції. А завдяки значному вмісту фолієвої кислоти груші покращують настрій, пригнічують депресію. До того ж, фолієва кислота вкрай необхідна для кровотворення.
Дуже важливу роль відіграють речовини з Р-вітамінною активністю: вони мають капілярозміцнювальну дію. Тому коли відчуваєте серцевий біль, з’їжте грушу.
У цих плодах багато заліза, без якого не відбувається утворення здорових кров’яних клітин. Тому груші корисно споживати при недокрів’ї.
Груші містять (деякі сорти дичок навіть до 20 відсотків) дубильні речовини, завдяки чому вони є популярним та ефективним протипроносним засобом. Відвар сушених груш (100 г сировини залити 1 л окропу, варити впродовж 30 хв, настояти дві години, процідити, пити по 0,5 склянки тричі на день) добре знеболює, вгамовує спрагу.
Особливо корисні груші під час лікування диспепсії у дітей. Використовують не лише відвар, а й кисіль (відвар, приготований за наведеним вище рецептом, заварити крохмалем, пити по 0,5-1 склянці на день) із груш або відвар грушевий та вівсяний: 0,5 склянки сухих груш та 2 ст. л. вівсяних круп залити 2 склянками води, варити впродовж півгодини, настоювати чотири години, пити по 0,5 склянки натще.
Груші використовують також як протимікробний засіб, що створює несприятливе середовище для хвороботворних бактерій. Тому народні лікарі призначали ці плоди для протитуберкульозного лікування. Крім того, варені та печені груші, відвар із плодів рекомендували в разі інших захворювань легень (бронхіт, задуха).
Народні лікарі також тисячоліттями використовували груші для лікування простати. Грушевий відвар, компот (особливо з груш-дичок) швидко й ефективно покращує стан хворих на простатит, є надійним профілактичним засобом.
Але варто пам’ятати, що у разі шлунково-кишкових хвороб груші можуть зашкодити.
3-09-2009, 10:10
0
6 300