Наприкінці літа досвідчені пасічники радять купувати бджолиний пилок – цілу скарбницю вітамінів та інших корисних речовин. Саме цієї пори найбільше шансів придбати якісний і свіжий продукт, адже зберігає свої властивості пилок не більше року.
– Квітковий пилок – надзвичайно цінний продукт бджільництва, – каже голова обласної спілки бджолярів Борис ЛОСКУТОВ. – Його бджоли набирають разом із медовим нектаром. Бджілка одразу ж зчищає його, змочує слиною (при цьому вносить свої ферменти та знешкоджує алергени), формує маленьку грудочку і вкладає її до спеціальної кишеньки на задніх лапках. Тому пилок і називають бджолиним обніжжям.
Пасічники на вуликах встановлюють спеціальні прилади – пилкозбирачі, крізь отвори яких бджілка протискується, кидаючи свою поклажу у спеціальну ємність. За сезон з одного вулика можна отримати 2-3 кілограми пилку. Потім пасічники повинні просушити пилкові гранули до оптимального стану. До речі, не можна бджолине обніжжя ставити під прямі сонячні промені, оскільки тоді руйнується низка вітамінів, що містяться у його складі.
– Квітковий пилок – це ціла скарбничка вітамінів та мікроелементів, деякі з яких не виробляються в організмі людини, – розповідає Борис Іванович. – Квітковий пилок корисний для всіх – і для жінок, і чоловіків. У матерів, які вигодовують немовлят, від нього збільшується кількість молока. Спортсменам він допомагає нарощувати м’язову масу.
При цьому квітковий пилок майже не має протипоказань. Певну алергічну реакцію можна викликати, якщо перевищити дозу. Також від надмірного вживання цього продукту людина зазвичай швидко набирає зайві калорії.
– Вживати квітковий пилок варто вранці натщесерце та ввечері за півгодини до прийому їжі, – радить Борис Іванович. – Для дорослої людини рекомендована доза – одна столова ложка. Пилок найкраще розжовувати разом зі слиною – тоді він змащує слизові оболонки рота та стравоходу. Проковтнути продукт, а тим більше, запити його водою – це означає змарнувати цілющу речовину. Він просто перетравиться ферментами шлунка і засвоїться лише як калорійна їжа. Також пилок можна вживати, змішавши разом із медом. Але для цього гранули квіткового пилку треба перемолоти в кавомолці. Тоді він краще розчиниться у меді. Курс прийому квіткового пилку – один місяць. Потім варто зробити перерву. На рік можна робити до чотирьох курсів. Особливо доречно вживати бджолине обніжжя у зимово-весняний сезон для профілактики різних застудних захворювань та авітамінозу.
Зберігати бджолине обніжжя можна у холодильнику. Оскільки це білковий продукт, він легко псується від вологи та високих
температур.
– Придбати квітковий пилок можна і в спеціалізованих магазинах, і на ринку. Ціна його – від 90 гривень за кілограм. Оскільки він досить легкий, у півторалітровій пластиковій пляшці його міститься всього кілограм, – демонструє Борис Іванович таку пляшку. – Квітковий пилок неможливо підробити. Єдине, що може трохи зіпсувати його репутацію, це дії самого пасічника: або він пересушує пилок, або зберігає його, чекаючи, доки цей продукт подорожчає. Тому в продавця варто поцікавитись, як давно зібрано обніжжя.
ПОРАДИ ПОКУПЦЯМ
Купуючи пилок,
слід звертати увагу на:
консистенцію – у якісного пилку вона розсипчаста. Грудочки пилку тверді, пальцями не розминаються;
запах – специфічний, приємний, характерний для бджолиного обніжжя. Неприпустима наявність запаху зіпсованого білкового продукту (тухлих яєць);
смак – специфічний, приємний, солодкуватий, може бути гіркуватий чи кислуватий.
НА ЗАМІТКУ
РОЗРІДЖУЄ КРОВ
І ЧИСТИТЬ ПЕЧІНКУ
Спеціалісти вважають пилок найуніверсальнішим продуктом бджільництва й радять застосовувати його для покращення кровотворення та очищення печінки. Пилок корисний при тромбофлебітах. А ще цей продукт має антисклеротичні властивості, зміцнює капіляри, знижує вміст холестерину в крові, підвищує розумову й фізичну працездатність, стимулює імунну систему, покращує апетит.
Анастасія СІМАШОВА
20-08-2009, 10:29
0
29 883