RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Не давайте гриби дітям та вагітним

Гриби мають багато цілющих властивостей.
Однак водночас вони – небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, що містяться в грибах.
– Різні види отруйних грибів з’являються з ранньої весни і до пізньої осені, – каже Василь МОСКАЛЮК, завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Часто люди не орієнтуються, які гриби їстівні, а які – отруйні. Трапляється, що їстівний та отруйний гриби ростуть поряд. У такому разі токсичні речовини можуть переходити навіть на хороший гриб.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ:
вживання отруйних грибів;
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

ЩОБ УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ:
Купуйте гриби тільки у відведених для цього місцях, уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які точно знаєте, що вони їстівні.
Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках тощо.
Не вживайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Пам’ятайте, що гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип’ятіть гриби протягом семи-десяти хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуєте для соління, – грузді, вовнянки та інші, які містять молочний сік.
У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Леся ТОКАРЮК

ДОПОМОГА
– Первинні ознаки отруєння (нудота, блювання, біль у животі, пронос) з’являються через одну-чотири години після вживання грибів, залежно від виду грибів, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів, – зауважує лікар. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає, якщо вчасно не надати допомогу, через 5-10 днів після отруєння.
Тому при отруєнні:
Викличте "швидку".
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте п’ять-шість склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоби викликати блювання; прийміть активоване вугілля (чотири-п’ять пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай або трохи підсолену воду, покладіть на живіт і ноги потерпілого грілки.
З’ясуйте, хто вживав разом із потерпілим гриби, здійсніть профілактичні заходи.
– Дуже важливо при появі перших ознак отруєння негайно звернутися по допомогу, – наголошує Василь Москалюк. – У жодному разі не можна вживати ліки та їжу, особливо алкогольні напої та молоко. Це може пришвидшити всмоктування отруйних токсинів у кишечнику. Заборонено займатися самолікуванням. При отруєнні грибами спостерігається висока смертність, тому кожна година має вирішальне значення.

НАЙПОШИРЕНІШІ
ПОМИЛКИ ГРИБНИКІВ
Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний.
Усі молоді гриби –їстівні.
Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.
Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
Цибулина або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні.
Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин.
20-08-2009, 10:25
Коментарів 0 Переглядів 6 131

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.