Нещодавно 33 особи потрапили до лікарень із харчовим отруєнням після весілля у селі Йорданешти Глибоцького району. Збудник захворювання – сальмонела, яку виявили в продуктах харчування. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен із нас за життя 20-30 разів отруюється несвіжою їжею.
– Влітку дуже важливо правильно зберігати продукти (у холодильнику), зважати на термін їхньої придатності, – каже Василь МОСКАЛЮК, завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Необхідно пити багато рідини, не купувати продукти на стихійних ринках, особливо молочні та м’ясні. Фрукти та овочі потрібно ретельно мити, обдавати окропом. Якщо отруїлися, слід звернутися до лікаря.
За словами Василя Деонізійовича, у вершкові та заварні креми тістечок можуть потрапити стафілококи. Занести інфекцію може й продавець. Якщо на вулиці +30 градусів, відбувається активне виділення токсинів і ультрашвидке розмноження бактерій. Одна бактерія може розплодити більше мільйона собі подібних за три години. І, якщо продукт був на сонці, купувати його в жодному разі не можна.
Симптоми отруєння: нудота, біль у животі, пронос і блювання, підвищення температури тіла, легкий озноб, запаморочення.
Що робити?
Якнайшвидше промити шлунок перевареною водою, викликати блювання, випити активоване вугілля та велику кількість рідини. Якщо і після цього нудота не припиниться, слід випивати склянку м’ятного чаю щогодини, доки неприємні відчуття не зникнуть.
Найпростіший спосіб зменшити біль у животі – масаж живота за годинниковою стрілкою легкими погладжувальними рухами протягом кількох хвилин. Полегшить страждання настій із меліси, квіток ромашки та материнки, які потрібно змішати порівну. Чайну ложку збору залити склянкою окропу та настояти в термосі 30-40 хвилин. Вживати по склянці маленькими ковтками три-чотири рази на день.
Санітарні норми та правила
особистої гігієни
Вживати воду з перевірених
санепідемслужбою джерел.
Обов’язково кип’ятити питну воду.
Не купатися та не ловити рибу у водоймах, де це заборонено санепідемслужбою.
Утримуватися від придбання продуктів на стихійних ринках. Особливо небезпечні неякісні продукти тваринного походження – м’ясні, молочні та рибні.
Вилучити з меню паштети, кров’янки, салати з майонезом, холодці, заливні страви, кондитерські вироби з кремом.
Леся ТОКАРЮК
30-07-2009, 10:07
0
3 589