Корисні будь-які ягоди – і садові, і лісові, стверджують лікарі-алергологи. Головне – щоби вирощені і зібрані вони були в екологічно благополучних регіонах.
Ожина. Регулює діяльність кишечника, укріплює сполучні тканини і стінки судин, уповільнює процеси старіння. Корисна ожина також для зміцнення імунної системи і поліпшення складу крові. Рекомендують вживати при геморої і хворобах нирок.
Червона смородина. Стимулює рух крові в організмі і активізує обмін речовин. Ягода корисна при закрепах, анемії, передменструальних синдромах, а також тим, хто приймає гормональні контрацептиви.
Чорна смородина. Найкорисніша зі всіх відомих ягід. Активізує обмін речовин, розчиняє камені в нирках, лікує печінку, а також перешкоджає виникненню раку. Рекомендують при хронічній втомі, депресії, людям надмірно схильним до застуд.
Чорниця. Покращує гостроту зору, регулює вуглеводний обмін і знижує рівень цукру в крові. Оздоровлює кишечник і має протизапальні властивості. Чорниця дуже корисна при недокрів’ї, каменях у нирках, подагрі, ревматизмі, шкірних хворобах.
Агрус. Біотин (вітамін Н або В7), який міститься в агрусі, допомагає регулювати білковий і жировий обмін, виводити солі важких металів, стимулювати оновлення клітин шкіри, покращувати ріст волосся. Рекомендують при надмірній вазі і проблемах із венами.
Малина. Корисна при недокрів’ї, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, атеросклерозі, хворобах нирок і гіпертонії. Відновлює волосся, укріплює очні суглоби, зменшує вірогідність виникнення ракових клітин.
Виноград. Сприятливо впливає на роботу кишечника, здатний активізувати вуглеводний обмін і виводити зайву рідину з організму. Крім того, виноград полегшує передменструальний синдром і сприяє очищенню нирок. Рекомендують для зниження ваги.
Кавун. Володіє сечогінним і жовчогінним ефектом, корисний при хворобах печінки і гепатиті, склерозі і гіпертонії, може заспокоювати нерви.
Вишня. Допомагає розгладжувати зморшки, знижує здатність крові до згущення і виводить токсини. Так само допомагає очищати і підтримувати ріст нових клітин в організмі. Рекомендують при прийомі гормональних протизаплідних засобів, пародонтозі і анемії. Вишневий сік особливо корисний при проблемах з печінкою і нирками.
Черешня. Виводить токсини і укріплює стінки судин, допомагає при набряках і варикозному розширенні вен. Рекомендують для відновлення сил після хвороби.
Шовковиця. Покращує зір, роботу печінки, корисна при шлунково-кишкових захворюваннях, омолоджує шкіру. Протипоказана хворим на діабет і гіпертонію.
Чорна горобина. Знижує кров’яний тиск, знижує рівень холестерину в крові. Горобина протипоказана при гастритах, тромбофлебіті і варикозному розширенні вен.
Журавлина. Завдяки урсуловій кислоті, що в ній міститься, може загоювати рани, зміцнює кровоносні судини і знижує артеріальний тиск. Журавлина протипоказана при гострих запальних процесах, гастритах, виразці і підвищеній кислотності. (Л. Токарюк)
23-07-2009, 10:07
0
6 405