RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Укус будь-якої комахи може викликати алергічну реакцію та дерматит, стверджує дерматолог обласного шкірно-венерологічного диспансеру Ірина ПРОХОРОВА. Якщо у людини є алергія на певні види продуктів, косметичних засоби, можлива і алергія на укуси комах.
– Багато людей влітку приходять із токсикодермією і дерматитом від укусу комах, – розповідає Ірина Миколаївна. – Ці хвороби успішно лікуються, але псують відпочинок.

Кліщі. Укуси кліщів зовсім безболісні. Помітити кліща, який присмоктався до шкіри, можна лише при ретельному огляді.
Допомога. Помітивши кліща на шкірі, насамперед спробуйте ретельно змастити комаху рослинною олією чи вазеліном. Таким чином перекривається доступ кисню до кліща, оскільки він дихає задньою частиною тіла. Комаха після цього намагається вилізти самостійно.
Дехто кліща витягує пінцетом. Якщо під час видалення частина комахи залишилася під шкірою, потрібно звернутися до інфекціоніста. Головна небезпека у тому, що кліщі є носіями таких захворювань, як кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма.

Бджоли та оси. Зараз бджоли досить активні, адже цвіте чимало дерев і квітів. Укуси і бджіл, і ос можуть викликати кропив’янку чи "набряк Квінке", що вимагає реанімаційних заходів. Це може статися з тими, у кого проблеми з кишечником та з травною системою.
Допомога. Оса після укусу жала не залишає, а ось після укусу бджіл його потрібно витягнути. Інакше набряк зберігатиметься тривалий час. При укусі комах до ураженого місця потрібно прикласти холодний компрес, протерти спиртом чи парфумами. Щоби зменшити набряк та біль, ушкоджене місце натирають маззю "Рятувальник". Потерпілим від укусу комах потрібно пити багато рідини, щоби нейтралізувати шкідливі речовини, які потрапили у кров з отрутою.
Якщо з’явилася кропив’янка, проконсультуйтеся з лікарем. Самостійно лікувати кропив’янку не можна, адже вона непередбачувана: може за нетривалий час більше розвинутися, а може й самостійно зникнути.

Комарі. На укуси комарів люди реагують по-різному: декого комахи не кусають, а у декого полюбляють "попити" крові. Тому від укусів краще попередньо захистися. Тим паче, що засобів є чимало – спреї, креми, спеціальні дезодоранти тощо. Але до них з обережністю повинні ставитися хворі на алергію. Щоби перевірити, чи не зашкодить захисний засіб, потрібно нанести його на невелику ділянку шкіри. Якщо впродовж 15 хвилин жодної реакції на шкірі немає, можна використовувати засіб. У приміщеннях застосовують електрофумігатори, причому ці засоби зазвичай безпечні для хворих на алергію. Не забувайте брати засоби від комарів на море, особливо на відпочинок в Одеській області.
Допомога. Через специфічні властивості слини комара після його укусу часто утворюються невеликі пухирці. Місце укусу свербить, через це можливі подряпини, до яких приєднується вторинна інфекція і розвивається гнійникова хвороба шкіри. Тому намагайтеся не розчісувати місце укусу.
На уражене місце покладіть марлеву пов’язку, змочену нашатирним спиртом чи горілкою.
Усунути свербіння допомагають кисломолочні продукти (кефір, молочна сироватка), а також розчин питної соди (1/2 чайної ложки на склянку води) чи компрес із розведеним яблучним оцтом.

ЗАХИСТ
Олія гвоздики знімає набряк і має антибактеріальну дію при укусах комарів. Розітріть між пальцями листя подорожника і прикладіть на місце укусу. Через три-п’ять хвилин біль мине.
Комарі намагаються триматися подалі від листя грецького горіха і не терплять запах базиліку та ладану. У певній мірі відлякують комах полин, м’ята, гвоздика, лаванда, герань рожева, плоди лимона, мандарина, апельсина, листя туї, плюща звичайного, каштану кінського. Комарі не кусатимуть, якщо кілька зубчиків часнику перетерти на тертці і змастити цією сумішшю руки, комір, головний убір.
Щоби захиститися від кліщів, до лісу одягайте одяг із довгими рукавами, довгі штани, а на незахищені ділянки шкірі наносіть спеціальні креми.
Людмила ОСАДЧУК
28-05-2009, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 14 330

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Тут зібрані роботи художника, починаючи від 2009 року і закінчуючи сьогоденням


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.