У спеку рибу і м’ясо нюхайте перед купівлею

Здоров'я
3 201
0
У теплу пору року небезпека купити неякісні продукти харчування зростає. Тому спеціалісти радять не просто перевіряти термін придатності, а й звертати увагу на запах і зовнішній вигляд харчів.
– Як засвідчили нещодавні перевірки, багато підприємців на ринках зберігають молочні продукти, рибні пресерви на відкритих прилавках без холодильників, – розповіла Лариса КУДАК, завсектору обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Це при тому, що такі продукти не можна зберігати за температури вище 0-+6 градусів. Якщо ж та риба весь день пролежала на сонці, можна лише здогадуватися, що там утворилося! Тому навіть із незакінченим терміном придатності така продукція може мати неприємний запах, кислий смак. Навіть якщо продавець дістає вам товар із холодильника – немає гарантії, що вчора він не зберігався просто на прилавку. Лише на дату придатності орієнтуватися недостатньо – потрібно уважно оглянути товар, залучити усі "шість чуттів". Ті ж м’ясні вироби від спеки темніють, сосиски стають липкими, упаковки йогуртів здуваються.
– Нерідко на ринку можна бачити, як люди, перш ніж купити фрукти і ягоди, спочатку їх куштують. Це недопустимо, – розповіла Оделя БОДНАРЮК, лікар-епідеміолог міської санепідемстанції. – Збудник гострого кишкового захворювання потрапляє в кишківник через рот і там починає розмножуватися, вражаючи різні системи організму. Особливо небезпечно вживати в літній період страви, які не проходять попередню термічну обробку: салати, заливні, молочні продукти, а також страви з м’ясного фаршу.
Важливо також правильно нести харчі додому і зберігати. Так, хліб при покупці слід одразу покласти до чистого поліетиленового пакету. Готову їжу слід зберігати окремо від сирих продуктів. Фрукти і овочі бажано обдавати окропом.
Чим легко отруїтися влітку

1. МОЛОКО. Якщо молокопродукти зберігати неправильно, існує загроза зараження кишковою паличкою.
2. ЯЙЦЯ. Влітку яйця купуйте лише в магазинах, бо у спеку на відкритих прилавках вони нагріваються до 40 градусів, а бактерії сальмонели за таких умов стрімко розмножуються.
3. М’ЯСО. Піддавайте його ретельній термічній обробці – і жодних біфштексів із кров’ю!
4. КОНДВИРОБИ – особливо із заварним кремом.
5. ГОТОВІ САЛАТИ.
6. ШВИДКІ ЗАКУСКИ З МЕЛЕНИМ М’ЯСОМ – біляші, шаурма, чебуреки та інші наїдки.
7. РИБА. Є два фактори ризику: перший – кишкова паличка потрапляє в рибу ще під час її життя в наших екологічно неблагополучних водоймах, другий – неправильне зберігання.
8. М’ЯКЕ МОРОЗИВО. У підталому розмножуються збудники кишкових інфекцій, тому купуйте лише тверді брикети.
9. КРЕВЕТКИ І РАКИ ВІД ВУЛИЧНИХ ПРОДАВЦІВ. По-перше, креветки слід проварити достатньо довго, щоб убити всі бактерії, і з’їсти впродовж години після приготування.
10. КОНСЕРВИ. І м’ясні, і рибні, й овочеві можуть загрожувати ботулізмом.
Надія МАКУШИНСЬКА

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
У Чернівцях колишній начальник фіскальної служби почав самовільне будівництво у заповіднику
30 937
Купують сітками: на ринках Чернівців ціни на капусту рекордно низькі
15 570
У селі на Буковині жінка з кількаметрової висоти впала з кладки у річку
13 225
З одного боку – скеля, з іншого – крутий схил: на Буковині розпочали ремонт гірського серпантину
10 518
«Що нам тепер робити? Помирати?»: на Буковині мобілізували чоловіка, батьки якого обоє з інвалідністю — відео
10 090
Два закарпатські села потрапили до переліку найкращих туристичних сіл світу
9 297
Суди тривали роками: примішення колишньої "Української книги" у центрі Чернівців повернули громаді
6 100
Стало відомо, чи будуть завтра екстрені відключення на Буковині
3 735
«Це щоденна праця»: дев’ятикласниця з Чернівців отримуватиме Шевченківську стипендію
3 719
Йому було лише 19 років: що відомо про загиблого буковинця Олексія Карлійчука
3 433


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.