RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » У спеку рибу і м’ясо нюхайте перед купівлею

У теплу пору року небезпека купити неякісні продукти харчування зростає. Тому спеціалісти радять не просто перевіряти термін придатності, а й звертати увагу на запах і зовнішній вигляд харчів.
– Як засвідчили нещодавні перевірки, багато підприємців на ринках зберігають молочні продукти, рибні пресерви на відкритих прилавках без холодильників, – розповіла Лариса КУДАК, завсектору обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Це при тому, що такі продукти не можна зберігати за температури вище 0-+6 градусів. Якщо ж та риба весь день пролежала на сонці, можна лише здогадуватися, що там утворилося! Тому навіть із незакінченим терміном придатності така продукція може мати неприємний запах, кислий смак. Навіть якщо продавець дістає вам товар із холодильника – немає гарантії, що вчора він не зберігався просто на прилавку. Лише на дату придатності орієнтуватися недостатньо – потрібно уважно оглянути товар, залучити усі "шість чуттів". Ті ж м’ясні вироби від спеки темніють, сосиски стають липкими, упаковки йогуртів здуваються.
– Нерідко на ринку можна бачити, як люди, перш ніж купити фрукти і ягоди, спочатку їх куштують. Це недопустимо, – розповіла Оделя БОДНАРЮК, лікар-епідеміолог міської санепідемстанції. – Збудник гострого кишкового захворювання потрапляє в кишківник через рот і там починає розмножуватися, вражаючи різні системи організму. Особливо небезпечно вживати в літній період страви, які не проходять попередню термічну обробку: салати, заливні, молочні продукти, а також страви з м’ясного фаршу.
Важливо також правильно нести харчі додому і зберігати. Так, хліб при покупці слід одразу покласти до чистого поліетиленового пакету. Готову їжу слід зберігати окремо від сирих продуктів. Фрукти і овочі бажано обдавати окропом.
Чим легко отруїтися влітку

1. МОЛОКО. Якщо молокопродукти зберігати неправильно, існує загроза зараження кишковою паличкою.
2. ЯЙЦЯ. Влітку яйця купуйте лише в магазинах, бо у спеку на відкритих прилавках вони нагріваються до 40 градусів, а бактерії сальмонели за таких умов стрімко розмножуються.
3. М’ЯСО. Піддавайте його ретельній термічній обробці – і жодних біфштексів із кров’ю!
4. КОНДВИРОБИ – особливо із заварним кремом.
5. ГОТОВІ САЛАТИ.
6. ШВИДКІ ЗАКУСКИ З МЕЛЕНИМ М’ЯСОМ – біляші, шаурма, чебуреки та інші наїдки.
7. РИБА. Є два фактори ризику: перший – кишкова паличка потрапляє в рибу ще під час її життя в наших екологічно неблагополучних водоймах, другий – неправильне зберігання.
8. М’ЯКЕ МОРОЗИВО. У підталому розмножуються збудники кишкових інфекцій, тому купуйте лише тверді брикети.
9. КРЕВЕТКИ І РАКИ ВІД ВУЛИЧНИХ ПРОДАВЦІВ. По-перше, креветки слід проварити достатньо довго, щоб убити всі бактерії, і з’їсти впродовж години після приготування.
10. КОНСЕРВИ. І м’ясні, і рибні, й овочеві можуть загрожувати ботулізмом.
Надія МАКУШИНСЬКА
21-05-2009, 10:34
Коментарів 0 Переглядів 3 080

Теги -
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти

На мітинг-реквієм прийшло чимало містян
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.