У теплу пору року небезпека купити неякісні продукти харчування зростає. Тому спеціалісти радять не просто перевіряти термін придатності, а й звертати увагу на запах і зовнішній вигляд харчів.
– Як засвідчили нещодавні перевірки, багато підприємців на ринках зберігають молочні продукти, рибні пресерви на відкритих прилавках без холодильників, – розповіла Лариса КУДАК, завсектору обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Це при тому, що такі продукти не можна зберігати за температури вище 0-+6 градусів. Якщо ж та риба весь день пролежала на сонці, можна лише здогадуватися, що там утворилося! Тому навіть із незакінченим терміном придатності така продукція може мати неприємний запах, кислий смак. Навіть якщо продавець дістає вам товар із холодильника – немає гарантії, що вчора він не зберігався просто на прилавку. Лише на дату придатності орієнтуватися недостатньо – потрібно уважно оглянути товар, залучити усі "шість чуттів". Ті ж м’ясні вироби від спеки темніють, сосиски стають липкими, упаковки йогуртів здуваються.
– Нерідко на ринку можна бачити, як люди, перш ніж купити фрукти і ягоди, спочатку їх куштують. Це недопустимо, – розповіла Оделя БОДНАРЮК, лікар-епідеміолог міської санепідемстанції. – Збудник гострого кишкового захворювання потрапляє в кишківник через рот і там починає розмножуватися, вражаючи різні системи організму. Особливо небезпечно вживати в літній період страви, які не проходять попередню термічну обробку: салати, заливні, молочні продукти, а також страви з м’ясного фаршу.
Важливо також правильно нести харчі додому і зберігати. Так, хліб при покупці слід одразу покласти до чистого поліетиленового пакету. Готову їжу слід зберігати окремо від сирих продуктів. Фрукти і овочі бажано обдавати окропом.
Чим легко отруїтися влітку
1. МОЛОКО. Якщо молокопродукти зберігати неправильно, існує загроза зараження кишковою паличкою.
2. ЯЙЦЯ. Влітку яйця купуйте лише в магазинах, бо у спеку на відкритих прилавках вони нагріваються до 40 градусів, а бактерії сальмонели за таких умов стрімко розмножуються.
3. М’ЯСО. Піддавайте його ретельній термічній обробці – і жодних біфштексів із кров’ю!
4. КОНДВИРОБИ – особливо із заварним кремом.
5. ГОТОВІ САЛАТИ.
6. ШВИДКІ ЗАКУСКИ З МЕЛЕНИМ М’ЯСОМ – біляші, шаурма, чебуреки та інші наїдки.
7. РИБА. Є два фактори ризику: перший – кишкова паличка потрапляє в рибу ще під час її життя в наших екологічно неблагополучних водоймах, другий – неправильне зберігання.
8. М’ЯКЕ МОРОЗИВО. У підталому розмножуються збудники кишкових інфекцій, тому купуйте лише тверді брикети.
9. КРЕВЕТКИ І РАКИ ВІД ВУЛИЧНИХ ПРОДАВЦІВ. По-перше, креветки слід проварити достатньо довго, щоб убити всі бактерії, і з’їсти впродовж години після приготування.
10. КОНСЕРВИ. І м’ясні, і рибні, й овочеві можуть загрожувати ботулізмом.
Надія МАКУШИНСЬКА
21-05-2009, 10:34
0
3 080