Харчування та імунітет тісно пов’язані між собою, адже через порушення харчування змінюється функціонування імунної системи. Як зробити свій раціон імуностимулюючим, радить доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології медуніверситету Наталя КАСПРУК.
– Наше харчування зазнає дедалі більше змін у дисбалансі основних компонентів раціону, – каже Наталя Михайлівна. – Більшість людей відчуває дефіцит полінасичених жирних кислот через надмірне надходження тваринних жирів, дефіцит повноцінних тваринних білків та більшості вітамінів, недостатність макро- та мікроелементів. Зниження енергетичної цінності раціону або вмісту основних поживних речовин може викликати функціональні порушення в імунній сиcтемі. Все це завдає значного удару захисним силам організму і створює передумови для розвитку багатьох захворювань.
Для підвищення захисних сил організму доцільно вживати:
М’ясо: телятина, індичатина, печінка (теляти, свині).
Риба та морепродукти: жирна морська риба.
У тижневе меню повинно входити не менше
400 грамів такої риби.
Курячі яйця: не більше одного на день.
Молоко і молочні продукти: молоко, несолене вершкове масло, вершки 35 відсотків жирності, сметана 30 відсотків жирності, голландський сир.
Рослинна олія: лляна (20-30 грамів на добу) та оливкова.
Овочі та зелень: овочі зеленого, червоного та жовтого кольорів (помідори, морква, червоний перець тощо), зелена цибуля, зелений горошок, кольрабі, картопля, кріп.
Фрукти: цитрусові, ківі, яблука.
Ягоди: шипшина, садова горобина, суниці.
Злаки: пшениця (пшеничні висівки та паростки), вівсяні пластівці, сочевиця.
Інші продукти: соя, пивні дріжджі, білі гриби, часник, цибуля, фісташки, кокос.
Людмила ОСАДЧУК
23-04-2009, 10:20
0
4 878