RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На початку весни з’являється чимало лікарських рослин. При яких захворюваннях допоможуть перші лікарські рослини, розповів фітотерапевт Микола МИГАЛАТЮК.
МЕДУНКА ВИЛІКУЄ БРОНХІТ. Позитивний вплив медунки на організм зумовлений багатим і різноманітним хімічним складом. Зелене листя рослини містить значну кількість мікроелементів, солі кремнію, калію і кальцію, дубильні речовини, вітамін С, каротин тощо. Дуже важливо те, що вітамін С зберігається у цій рослині навіть після висушування, варіння та маринування.
Медунка має сечогінну, знеболювальну і кровоспинну дію. Корисна вона при бронхітах, астмі, запаленні легень. Позитивно діє медунка при запальних захворюваннях кишківника, при хворобі печінки. Для зовнішнього лікування застосовують медунку при гнійних ранах, екземі, фурункульозі.
МАТИ-Й-МАЧУХА МАЄ ЗНЕБОЛЮВАЛЬНУ ДІЮ. Застосовують рослину при ларингітах, бронхітах, бронхоектазах як відхаркувальний засіб. Допоможе мати-й-мачуха при поганому апетиті, а також при катарах шлунка і кишок, ниркових захворюваннях. Завдяки дубильним речовинам має знеболювальну дію.
Вживають у вигляді чаю. Склянкою окропу заливають столову ложку квітів або листя, настоюють 40 хвилин. Підсолоджений медом або цукром напій п’ють по дві склянки (для дорослого) на день.
ПЕРВОЦВІТ ВЕСНЯНИЙ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПРИ ЗАПАЛЕННІ ЛЕГЕНЬ. Ця рослина з пахощами меду має каракулеподібну поверхню молодих листочків і квіточки у вигляді баранячих ріжок. Молоде листя багате на вітамін С. Також у ньому містяться провітамін А та вітамін Е. Для задоволення добової норми вітаміну С достатньо з’їсти 4-6 листочків первоцвіту. У медицині використовують листя, квіти та коріння рослини. Це хороший відхаркувальний засіб при бронхіті, запаленні легень, бронхіальній астмі. З листя готують салати. Листя первоцвіту також можна сушити на зиму і вживати у чаях.
При застудах, лихоманці, яка пов’язана із захворюванням горла та легень, п’ють чай із первоцвіту. Склянкою окропу заливають столову ложку листя та квітів, настоюють 5 хвилин. Вживають по склянці настою в день.
При запаленні легенів, астмі та коклюші склянкою окропу заливають столову ложку подрібненого коріння, настоюють 40 хвилин та п’ють по півсклянки чотири рази на день у теплому вигляді.
КРОПИВА ДВОДОМНА ПІДВИЩУЄ ГЕМОГЛОБІН. Це справжній полівітамінний препарат: у листках кропиви є вітамін С, К, В2 та каротин. Використовують листя кропиви у вигляді настою (15 г листя на склянку води). П’ють по столовій ложці тричі на день або частіше при легеневих, ниркових, маткових та кишкових кровотечах.
Кропива дводомна підвищує зсідання крові, збільшує гемоглобін і кількість еритроцитів. Також ця рослина чудовий засіб для зміцнення волосся. Столову ложку сухого листя кропиви заливають склянкою окропу і настоюють. Після того, як помили голову, легенько втирають настій у шкіру голови і витирають її м’яким рушником. Курс лікування триває кілька місяців з перервами один-два тижні.
З кропиви варять зелений борщ, і це не лише дуже смачно, а й корисно. Варте уваги також пюре з молодих листків. Для цього їх добре перетирають до стану однорідної каші і додають за смаком олію, зелену цибулю, сіль, перець та варене яйце. Придатне для їжі свіжозварене листя молодої кропиви, його потрібно лише потерти у руках. Споживання різних страв із кропиви – найкращий спосіб лікування запальних захворювань. Лікування хвороб шлунково-кишкової системи теж доцільно розпочинати із споживання страв із кропиви. Корисні вони і тим, хто тривалий час лікувався антибіотиками. А загалом щоденне вживання борщу з перших паростків кропиви впродовж двох тижнів вбереже від застуди.
ФІАЛКА ЗАПАШНА ДОПОМОЖЕ ПРИ ХВОРОБАХ НИРОК. Рослину найчастіше використовують як відхаркувальний засіб при всіх легеневих захворюваннях. Ефективне її вживання при кашлюку. Фіалку доцільно використовувати як внутрішньо, так і зовнішньо: відвар пити, а розпарену траву прикладати до грудей. Дітям готують відвар – чайна ложка трави на склянку води, і дають пити по 2-3 столові ложки через кожні дві години. Відвар рекомендують пити теплим і краще з медом.
Ліки з фіалки запашної добре впливають на функціональну діяльність нирок, тому їх радять вживати при нетриманні або затриманні сечі в дітей. Для цього достатньо посмоктати розпарене і підсолоджене коріння рослини.
При грипі, ангіні та інших захворюваннях, що викликають запалення слизової оболонки, відвар із фіалки використовують для полоскання.
Людмила ОСАДЧУК
9-04-2009, 10:59
Коментарів 0 Переглядів 13 621

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Тут зібрані роботи художника, починаючи від 2009 року і закінчуючи сьогоденням


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.