Навесні хочеться споживати більше свіжих овочів та фруктів, щоби поповнити організм вітамінами. Але лікарі застерігають, що деякі з них можуть містити перевищену кількість нітратів (нітрати у великих дозах подразнюють слизову шлунка та кишечнику, викликають нудоту і блювання). Часте вживання продуктів зі збільшеним вмістом нітратів викликає накопичення важких металів у печінці та нирках. Кореспондент "МБ" вирішила перевірити свіжі овочі на вміст нітратів.
Турецькі помідори назвали уманськими
Продукти купила на ринку "Верхній", що на вулиці Зеленій. Спочатку придбала зелену цибулю. Нині вона коштує шість гривень за кілограм. Продавець розповіла, що цибулю привезла із Боян Новоселицького району. Тут же купила пекінську капусту (шість гривень за кілограм), яку, за словами жінки, вирощують у Перебиківцях Хотинського району.
В одного продавця придбали огірки за 13 гривень за кілограм та помідори по 15 гривень за кілограм. Жінка запевнила, що ці овочі вирощують в Умані. Навіть одразу запевнила, що є сертифікат на перевірку нітратів і показала його. Насамкінець купила пучок свіжої редьки за п’ять гривень, яку нібито привезли з Херсона.
З цими овочами вирушила до ветеринарної лабораторії. Працівники без жодних запитань одразу погодилися перевірити усі продукти на вміст нітратів. Причому, якщо перевіряєте менше 10 кілограмів, роблять це безкоштовно.
– Зараз покупці перевіряють продукти на вміст нітратів досить часто, – каже завідувач лабораторії ветсанекспертизи №6 Ольга ЦАПЕНКО.
Після цього одразу взялася відкалібровувати спеціальний прилад, який показує вміст нітратів. Я витягла продукти, які принесла на перевірку, і поцікавилася, чи справді всі овочі зараз вирощують в Україні. Ольга Володимирівна майже все підтвердила, але почувши, що помідори вирощені в Умані, здивувалася.
– Продавець сказала вам неправду, бо нині на ринку за документами уманських помідорів немає, – каже Ольга Володимирівна. – Зараз привозять турецькі помідори. Люди надають перевагу вітчизняній продукції, а продавці цим і користуються. Хоча у більшості імпортних овочів немає нітратів, тому що там вміють давати міндобрива, перевіряти грунт. Однак минулого року ми знайшли нітрати в імпортній полуниці. Але незважаючи на те, що у цих продуктах не перевищено вміст нітратів, їх обробляють, щоби добре зберігалися, а ще вони можуть бути генетично-модифіковані.
– Зелену цибулю возять з Боян та Тарасівців Новоселицького району, а ще зі Снятина і Заліщиків, – продовжує Ольга Володимирівна. – Пекінську капусту вирощують на Буковині. Редьку поки що возять з Херсона та іноді із Закарпаття. Але за кілька тижнів з’явиться редька з Тарасівців Новоселицького району, в якій, на жаль, часто виявляємо перевищення нітратів. Яблука привозять із Сокирянського району, з Недобоївців Хотинського району та Топорівців Новоселицького району. А ті, хто продають з великих машин, зазвичай – перекупники імпортних яблук. Їх продають в однакових коробках. А ось місцеві – у різних коробках, наприклад, від бананів.
Капуста та зелена цибуля – у нормі
Під час розмови Ольга Володимирівна перевіряє наші продукти. Всі овочі подрібнюють на тертці і по 10 грамів накладають у пластиковий стаканчик. Потім кладуть на вже відкалібрований прилад, який показує цифри. Їх за спеціальною табличкою переводять у значиму долю нітратів. За 15 хвилин вже відомий результат перевірки всіх овочів.
Огірок містив нітратів 146 за норми 400 мг/кг, помідори – 36,6 за норми 150 мг/кг, цибуля – 366 за норми 800 мг/кг (у закритому грунті), пекінська капуста – 326 при нормі 400 мг/кг. Отож у жодному з цих овочів не було перевищення нітратів, всі вони у межах норми. Збільшена кількість нітратів виявилася у редьці. Прилад показав вміст нітратів 1268 за норми 1200 мг/кг.
– Тут є перевищення нітратів, але воно незначне, – каже Ольга Володимирівна. – Їсти таку редьку можна, адже кілограм не з’їсте. Наприклад, нещодавно виявили партію редьки з вмістом нітратів 1800 за норми 1200 мг/кг. Таку продукцію ми не допускаємо до реалізації. Повідомляємо дирекцію, і продавцеві не дозволяють торгувати на ринку. Тому овочі потрібно купувати на базарі, де їх щодня перевіряють. Адже часто трапляється, що після заборони торгувати на ринку людина нітратну продукцію йде продавати на вулицю.
Хоча зараз продукції з нітратами менше, кілька років тому її виявляли частіше. Мабуть, люди вже навчилися вирощувати і знають, що такі овочі не зможуть продати.
Людмила ОСАДЧУК
ПОРАДИ
– Самостійно виявити, чи є вміст нітратів у продуктах, неможливо, – каже Ольга Цапенко. – Але не забувайте ретельно мити всі овочі та фрукти: у холодній та гарячій воді, а потім знову в холодній воді. Щоби зменшити кількість нітратів в продуктах, киньте їх на 15 хвилин у холодну воду. Вважається, що вода вбирає нітрати.
В огірків потрібно обрізати краї з обох боків, де можуть накопичуватися нітрати. У редьці обрізають хвостики і теж кидають у воду.
ДОПОМОГА
Ознаки отруєння нітратними продуктами – головний біль, слабкість, нудота. Якщо після споживання якихось продуктів з’явилися подібні симптоми, випийте 300-400 мл холодної води і спробуйте викликати блювання. Цей захід допоможе вивести отруту із шлунка. Також прийміть чотири таблетки активованого вугілля, яке розчиняють у склянці води. Це допоможе "зв’язати" нітрати, які залишилися. Через три-чотири години ще раз випийте активоване вугілля
2-04-2009, 09:15
0
5 531