RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Правильного раціонального харчування, яке би не шкодило організму, можна дотримуватися і в період кризи та не витрачати багато грошей, стверджує доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб медуніверситету Наталя МАЛКОВИЧ.
Відмовляємося
від ковбас
– Якщо люди обмежені у фінансових ресурсах, гадаю, на раціональному харчуванні не слід дуже економити. Тому що дешеве неякісне харчування у подальшому може викликати додаткові витрати під час лікування, – застерігає Наталя Миколаївна.
Для раціонального харчування можна сміливо відмовитися від дорогих ковбас – варених, копчених, варено-копчених, сосисок. Ці продукти, якщо і містять м’ясо, то у невеликих пропорціях, натомість є багато харчових добавок та домішок, які не дуже корисні для організму. Також у ковбасні вироби зараз додають багато модифікованої сої.
Тому замість сосисок краще купити м’ясо. Бажано надати перевагу домашній курятині, телятині. Коштують вони не дуже дешево, але добова потреба дорослої людини у м’ясі становить усього 80-90 грамів. Інша річ, що є люди, які звикли вживати багато м’яса. Але надлишкове м’ясо не засвоюється організмом, і залишки йдуть просто в унітаз.
За потреби, м’ясо можна частково замінити такими білковими продуктами, як біб, квасоля, соя. Влаштовуйте собі пісні дні чи навіть періоди, які корисні для організму.
– Рибу не потрібно чимось замінювати, а вживати її можна усього раз на тиждень. Адже риба є джерелом білка, також у ній містяться поліненасичені жирні кислоти, які запобігають розвитку атеросклерозу і нормалізують жирно-кислотний склад крові, – продовжує Наталя Миколаївна. – Щодо ікри, то дуже важливо знайти якісну ікру, щоби не вживати штучну, яка зараз досить поширена. Ікра особливо корисна для підтримки імунітету. Але є багато людей, які обходяться без ікри і жодних проблем не відчувають. Окрім того, еквівалентним замінником ікри є яйця. Яєчний жовток – це та сама ікринка, але більшого розміру. Для того, щоби розвинулося курча, у яйці є всі ресурси, тому з раціону не можна виключати яйця.
Дедалі частіше ми вживаємо картоплю. З неї можна приготувати чимало страв, але дуже корисно вживати картоплю "мундирах", коли зберігається основна кількість вітамінів.
Свіжі огірки і помідори у нас – сезонні продукти, а взимку я би не радила їх вживати постійно. Ці продукти зараз можуть містити багато небезпечних домішок. Краще їсти солені огірки та помідори.
У період кризи слід згадати про крупи. Наприклад, на Буковині є традиційним вживання кукурудзяної муки та крупи, яка є джерелом багатьох вітамінів та амінокислот. Гречана крупа – поза конкуренцією, а вівсяна крупа і пластівці містять повноцінні вуглеводи, білки. Ці продукти зовсім недорогі.
Не варто зловживати хлібобулочними продуктами та макаронами. Це загрожує ожирінням, цукровим діабетом, дисбалансом в організмі вітамінів та білків. І якщо чорний хліб ще містить певну кількість амінокислот, то білий лише насичує шлунок. А у макаронах вітаміни взагалі відсутні.
Замість екзотичних фруктів – яблука
– Якщо не вистачає коштів на вживання екзотичних фруктів, не варто цим перейматися, – стверджує Наталя Малкович. – Доведено, що наш травний канал не пристосований до вживання екзотичних фруктів у великій кількості. Дуже часто через непристосованість у людей виникає харчова алергія. А замінити екзотику можна більш традиційними для українця фруктами – взимку це яблука, а влітку – сливи, кавуни, груші.
Якщо говорити про яблука, то вони зараз теж подорожчали. Але майте на увазі, якщо яблука не дуже привабливі, це свідчить про те, що їх вирощували без застосування хімікатів, крім того, такі яблука дешевші. А ось якщо яблуко дуже гарно виглядає, його могли обробити певними препаратами, які запобігають псуванню, або виростити із застосуванням хімічних препаратів.
Замість дорогих чаїв ефективно застосовувати фітотерапевтичні засоби. Є багато рослин, які містять вітаміни. Тому потрібно заготовляти влітку листки і ягоди суниці, чорниці, ягоди шипшини.
Консервовані соки тривалого зберігання не містять потрібної кількості полівітамінів і мінералів. А газована вода завжди вважалася небезпечною, адже негативно впливає на кишково-шлунковий тракт. Тому для пиття краще використовувати негазовану воду.
Не зашкодите організму, якщо відмовитеся від солодощів. Можна лише залишити у своєму раціоні кілька шматків шоколаду, який вважається антидепресантом.
Людмила ОСАДЧУК
12-02-2009, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 3 783

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.