Після свят до гастроентерологічних відділень дедалі більше людей потрапляє з діагнозом "холецистит" (інфекційне запальне захворювання жовчного міхура). Хвороба значно помолодшала, є випадки, коли холецистит виявляють у п’ятирічних дітей, розповідає доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб медуніверситету Валентина ВАСЮК.
– Основною причиною холециститу є інфекція, яка осідає у жовчних шляхах та жовчному міхурі, – каже Валентина Леонідівна. – Ця хвороба безпосередньо пов’язана з тим, що ми споживаємо. Тому, зазвичай, холецистит загострюється, коли людина порушує дієту чи нераціонально харчується. Якщо харчуватися не тричі на день, а один раз, травні соки в організмі застоюються й змінюються їхні властивості. Вживання тривалий час смаженого, гострого, соленого, маринованого, копченого викликає зміни у холестериновому обміні, зменшення кількості жовчних кислот і можливе утворення каміння у жовчному міхурі. Тому холецистит загострюється після зимових та великодніх свят.
Крім того, спонукають до загострення холециститу різні психоемоційні стани. Інфекція також потрапляє у жовчний міхур і призводить до хронічного холециститу, якщо, наприклад, є проблеми з кишківником чи мигдаликами. Ще однією причиною холециститу є малорухливість. До речі, частіше на холецистит хворіють жінки.
Симптоми холециститу: біль у ділянці жовчного міхура, який віддає під праву лопатку, гіркота в роті, нудота вранці, здуття живота, погіршення апетиту. У деяких випадках можливе підвищення температури до 38 °С і більше.
– За перших ознак хвороби потрібно звернутися до лікаря, а не сидіти вдома і чекати, коли вона ускладниться, – радить Валентина Леонідівна. – Самолікування недопустиме. Перебіг хвороби може бути як дуже простий, так і важкий – дійти до стадії, коли відбувається роз’їдання жовчними кислотами стінки жовчного міхура.
Основний спосіб лікування холециститу – спеціальна дієта. Харчуватися потрібно п’ять-шість разів на день. При цьому обмежують жирне, копчене, мариноване, солене. Не можна вживати холодець, бульйони, чорний хліб, шоколадні цукерки, каву, міцний чорний чай та молочні продукти домашнього виготовлення. Усі супи варять на воді, а м’ясо їдять лише варене, але повністю заборонено свинину.
– Якщо форма холециститу легка, для лікування достатньо дієти, – каже Валентина Васюк. – Чим триваліша дієта, тим краще відбуватимуться біохімічні процеси і зменшиться зашлакованість організму. Корисно пити трав’яні чаї – жовчогінний збір, чай лікаря Селезньова, який використовують при захворюваннях печінки та жовчних протоків. Допоможе суміш таких поширених трав, як м’ята, ромашка, звіробій, безсмертник. Призначають також гомеопатичні препарати, наприклад, "Галстену". Але у важких випадках лікування холециститу не обійдеться без антибіотиків.
Людмила ОСАДЧУК
ПОРАДА ЛІКАРЯ
Як вберегтися
від хвороби
Раціонально харчуйтеся й намагайтеся стежити за кількістю калорій, які споживаєте. Для чоловіків, які фізично працюють, норма калорій 2100-2300 кілокалорій на добу, для жінок і за малорухливго способу життя – 1800-1900 кілокалорій.
Збагатіть свій раціон натуральною вареною їжею і менше вживайте смажених страв.
Не використовуйте продукти, які мають тривалий термін зберігання, тому що вони насичені різними хімічними добавками.
Якщо у людини немає зміни тиску, вона не схильна до набряків, щодня бажано випивати до 1,5-2,0 літра негазованої води.
Привчіть свій організм до розвантажувальних днів, тоді він не потерпатиме від застійних явищ.
29-01-2009, 11:09
0
7 093