RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Лікарські рослини для свого лікування використовує чимало людей. Як це робити правильно і які застереження існують при використанні лікарських трав, ми поцікавилися у фітотерапевта Миколи МИГАЛАТЮКА.
– Які є протипоказання під час лікування травами?
– Не можна вживати настої, чаї з лікарських трав у період загострення хвороби. У такому разі вони не дають ефекту. А ось хронічним хворим лікарські рослини навіть потрібно призначати.
Є також обмеження при вагітності. Вагітним жінкам не можна призначати такі трави, як душицю, материнку, копитняк європейський, а також отруйні рослини. Вони негативно впливають на скорочення матки.
Чоловікам не бажано вживати настої з м’яти, меліси та звіробою, тому що вони впливають на гормональний фон, знижують рух сперматозоїдів.
– Які лікарські рослини не можна використовувати?
– Небезпечними для здоров’я людини можуть бути отруйні лікарські рослини – мухомор, болиголов, чистотіл. Їх використовують лише в онкології, але у чітко визначених дозах.
– Скільки часу треба використовувати лікарські рослини, щоби був ефект?
– Лікарські рослини використовують не лише для профілактики, але й для лікування хвороб. Звісно, все залежить від стану хвороби. Вважають, що для ефекту лікарські рослини потрібно вживати до півроку. Приймають їх циклами – два-три тижні п’ють настої з лікарських трав, а тиждень роблять перерву. При онкологічних захворюваннях лікарські трави п’ють впродовж двох-п’яти років. У такому разі їх вживають місяць, після цього роблять два-три дні перерву і так впродовж кількох років.
При вживанні лікарських рослин повинна бути вегетаріанська дієта, заборонено алкоголь.
– Можна поєднувати усі лікарські трави чи є обмеження?
– Призначати лікарські рослини повинні фахівці, адже ефект лікування залежить від підбору лікарських рослин. Фітотерапевт повинен знати склад лікарських рослин, механізм їхньої дії, щоби вони гармоніювали при лікуванні. Є трави жовчогінні, протизапальні, сечогінні, антибактеріальні. Неправильне поєднання трав може знешкоджувати ефективність дії. Наприклад, не можна змішувати з іншими лікарськими рослинами отруйні рослини, кору дуба не поєднують з ромашкою, коріння – із ромашкою та ефірноолійними рослинами (м’ята, меліса, душиця). Готуючи збір, коріння й кору використовують окремо. У настої повинно бути не більше восьми рослин.
– Які умови приготування настоїв?
– Настій роблять у такому співвідношенні – столова ложка збору на склянку води або дві столові ложки на півлітра. І ці півлітра випивають за три-чотири прийоми, бажано до їди.
Настоюють їх не менше чотирьох годин. Бажано запарювати настій ввечері, щоби вранці пити. Максимальний термін збереження настоїв із лікарських рослин – доба, потім цілющі властивості рослин випаровуються.
– Як правильно збирати лікарські трави?
– Я сам збираю трави у лісі, на полі. Усі лікарські рослини розпочинаю збирати у період квітнення або коли на них з’являються пуп’янки. Ще одна умова збирання – роблять це у суху сонячну погоду, щоби рослини не були мокрими від дощу чи роси. Збирати потрібно подалі від дороги, як мінімум кілометр, тому що рослини всмоктують у себе важкі метали.
Коріння рослин збирають рано навесні або восени, кору – у період сокоруху.
Для збереження лікарські рослини потрібно добре висушити й зберігати у паперових коробках у сухому приміщенні. Якщо у приміщенні з травами волого, вони починають чорніти. Зберігають рослини не більше двох-трьох років, коріння – до п’яти років.
– Узимку багато людей потерпає від застуд, грипу та гіповітамінозу. Які трави найкраще вживати в цей період?
– Для профілактики й грипу, і ГРЗ, і гіповітамінозу радив би більше пити чаю із шипшини. Ця рослина має більше вітаміну С, ніж цитрусові. Корисною буде чорна смородина розтерта з цукром або навіть варення з неї.
Для підвищення тонусу організму приймають ехінацею, золотий корінь, настій лимонника, елеутерокок.
Людмила ОСАДЧУК
29-01-2009, 11:04
Коментарів 0 Переглядів 12 971

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.