Збільшення кількості хворих на грип очікують наприкінці січня та впродовж лютого. Тож саме час розпочати профілактичні заходи, щоби вберегтися від захворювання.
Харчування. Ефективним засобом для зміцнення імунітету є вітамін С. Його найбільша кількість міститься у сокові квашеної капусти, а також цитрусових. Корисним буде також салат із свіжої капусти із соняшниковою олією. Але є продукти, які для профілактики грипу потрібно менше вживати, тому що вони сприяють утворенню слизу в організмі. Це насамперед хлібобулочні і макаронні вироби з білого борошна, часте вживання картоплі й продуктів, що містять білок (жирне м’ясо). Робіть собі двічі на тиждень розвантажувальні дні і вживайте каші, салати з овочів. Завдяки такому раціону організму буде легше боротися з вірусом грипу. Потрібно пам’ятати і про питний режим – не менше 1,5-2 літра теплого пиття на день.
Точковий масаж дуже практичний спосіб підготовки організму до протидії респіраторним захворюванням і грипу. "Антизастудні" точки розташовані посередині лоба, на переніссі, з обох боків носа, біля очей і біля крил носа. Масажувати точки потрібно зверху вниз одночасно правим та лівим вказівним пальцями, виконуючи кругові рухи – сім разів за годинниковою стрілкою і сім разів – проти.
Робити точковий масаж можна вранці та ввечері, за необхідності роблять його впродовж дня. Завдяки регулярній дії на біологічно активні точки стимулюються захисні функції організму.
Корисне пиття. Приготуйте чай із шипшини, яка містить чимало вітаміну С. Сухі ягоди шипшини розтовкти. На літр холодної води використати п’ять столових ложок ягід. Покласти на вогонь, прокип’ятити десять хвилин. Настояти, закутавши на вісім-десять годин, процідити. Пити вранці по склянці через кожні дві-три години впродовж доби. Бажано пити відвар із шипшини впродовж тижня, поступово зменшуючи кількість прийомів. Після кожного прийому полоскати рот теплою водою, бо кислота роз’їдає зуби.
Липа з малиною. Приготувати суміш з рівного співвідношення плодів малини й квітів липи. Столову ложку суміші заварити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити по склянці гарячого настою на ніч.
Вітаміни. Вітамін С буде корисним і хворим на грип, і здоровим людям для профілактики. Можна приймати дві- чи триразові дози ревіту.
Фітонциди. У природі існує чудовий фітонцид – часник. Часник корисно вживати як окремо, так і в складі різних страв. А ще тарілочку з часником можна покласти на робочий стіл і вдихати його цілющі властивості. Дитині можна зробити часникове намисто.
Людмила ОСАДЧУК
ПОРАДА ЛІКАРЯ
"Антизастудне" меню
Зміцненому вітамінами організму буду легше боротися з хворобами. Що вживати, аби ваше меню було антизастудним, розповіла доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Наталя МАЛКОВИЧ.
Квашена капуста містить величезну дозу вітаміну С. Щоденне вживання квашеної капусти – це хороша профілактика застудних захворювань.
Їмо фрукти та зелень. Лимон та апельсин поповнять організм вітаміном С.
Обов’язково включіть у раціон ріпчасту цибулю. І коли під час різання цибулі плачете, то це ознака того, що в організм надходять cпеціальні речовини, які мають згубну дію на віруси та бактерії.
Грецькі горіхи містять багато різних вітамінів, тому три-чотири ядра горіха посилить імунітет.
При вживанні алкогольних напоїв з організму посилено виводяться вітаміни, які витрачаються на знешкодження алкоголю. Тому якщо є загроза на вірусне захворювання, зловживати алкогольними напоями заборонено.
22-01-2009, 10:53
0
4 061