RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

У зв’язку із повінню, що сталася на Буковині, підвищується ризик захворювання на гострі кишкові інфекції попереджує обласна санітарно-епідеміологічна служба. Особливо загрожує спалах так званих хвороб брудних рук (дизентерія, сальмонельоз, гепатит А), а також лептоспіроз. За перших виявів цих хвороб обов’язково зверніться до лікаря.
Епідемічний гепатит (вірусний гепатит, хвороба Боткіна)
Симптоми: хвороба починається загальною слабкістю, нудотою. З’являється біль у правому підребер’ї, адже хвороба супроводжується гострим ураженням печінки. Колір сечі стає темним, колір калових мас – світлий. Окрім того, стають жовтими склери очей і м’яке піднебіння, шкіра.
Шляхи передачі: через інфіковану воду, харчові продукти. Джерелом передачі є хвора людина.
Дизентерія
Симптоми: початок хвороби гострий, з блюванням і різким підвищенням температури, можливі судоми, різкий біль у животі.
Шляхи передачі: через брудні руки, харчові продукти, воду. Передавати інфекцію можуть також мухи. Хвороба передається від людини.
Кишкові інфекції
Симптоми: захворювання розпочинається гостро: нудота, блювання, біль у ділянці шлунка та кишківника, пронос. При важкій формі перебігу хвороби можливе підвищення температури до 39 °С, біль у м’язах, суглобах. Захворювання виявляється впродовж 6-12 години, рідше – до 1-2 діб.
Шляхи передачі: через воду, якщо відбулося забруднення джерел водопостачання фекаліями; через їжу, якщо вживати інфіковані харчові продукти або їсти готові страви брудними руками, якщо контактувати з хворими чи носіями; при обмиванні овочів та фруктів зараженою водою. Хвороба передається при використанні в їжу інфікованих м’яса тварин і птиці, яєць та при грубому порушенні санітарних правил приготування їжі.
Контактно-побутовий шлях реалізується через забруднені руки, з яких здорові люди заносять збудників хвороби до рота. Така передача інфекції часто трапляється серед дітей.
Сальмонельоз
Симптоми: загальна слабкість, головний біль, розлади сну, лихоманка, біль у м’язах і попереку, підвищення температури тіла. У наступні години або через добу додається нудота, блювання, біль у животі.
Шляхи передачі: зараження у 96-98% випадків пов’язані зі споживанням інфікованої їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Хвороба передається від людини до людини, також джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи. Переносять сальмонелу також мухи.
Лептоспіроз
Симптоми: хвороба виникає раптово, з’являється сильна слабкість, біль у всьому тілі, частіше в м’язах гомілки. Температура підвищується до 39-40 °С. Можлива короткочасна втрата свідомості. Вражається печінка (виявляється жовтяниця) та нирки.
Шлях передачі: джерелом інфекції є мишоподібні гризуни. Лептоспіри із сечею тварини виділяються у зовнішнє середовище, інфікуючи воду, продукти харчування. В організм людини збудник проникає через пошкоджені шкіру, слизові оболонки носа, рота, очей. Від хворої людини до здорової лептоспіроз не передається.
Людмила ОСАДЧУК

Поради
Як уберегтися небезпечних від інфекцій
– для пиття використовувати лише кип’ячену воду (кип’ятити не менше 15 хвилин);
– перед вживанням овочів та фруктів обов’язково обробити їх окропом;
– перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету – мийте руки;
– утримуйтеся від купівлі продуктів, які реалізуються з порушенням холодових умов, особливо тих, які не підлягають повторній тепловій обробці;
– звертайте увагу на маркування продуктів, етикетки яких дещо потерті, розмиті водою або взагалі відсутні. Є імовірність, що такі продукти харчування із Калинівського ринку або інших підтоплених закладів торгівлі.
31-07-2008, 10:40
Коментарів 0 Переглядів 4 794

Теги -

Один з полеглих воїнів - чернівецький офіцер

В Україні зростає кількість випадків домашнього насильства
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У Чернівцях провели щорічний фестиваль меду і трав'яного чаю


Зміни  клімату? Та це ж вигадка. Блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.

Двоколісний та триколісний транспорт на електродвигунах все більше набирає популярності серед водіїв і водійок. Електромопед характеризується достатньо високим запасом ходу, оптимальною швидкістю руху та зручністю в управлінні.