RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Таблетки для цього видають у поліклініках безкоштовно
Вирушаючи на відпочинок до екзотичних країн, поцікавтеся, які небезпечні хвороби там можливі, і зробіть профілактику, радить заступник головного лікаря обласної санітарно-епідеміологічної станції з епідеміологічних питань Наталя ГОПКО.
Про хвороби повинна попередити турфірма
– Одна з поширених і небезпечних хвороб в екзотичних країнах – малярія. Є 34 країни, де існує ризик виникненння малярії. До речі, до них належать навіть вісім країн СНД: Росія (окремі регіони), Грузія, Киргизстан, Узбекистан, Туркменістан, Таджикистан, Вірменія, Азербайджан. До переліку входять і такі відомі туристичні країни як Туреччина, Мальдіви, Таїланд. Небезпечні також Індонезія, Афганістан тощо.
Є перелік країн, де реєструється стійкість збудника малярії до препаратів. До них належать країни Африки, Центральної й Південної Америки, Азії та Океанії (Індія. Китай). Тому коли людина їде у такі країни, бажано зробити профілактику протималярійними препаратами.
– Якщо людина має намір виїжджати до такої країни, потрібно приймати таблетки щотижня впродовж півроку, – радить Наталя Василівна. – А якщо це країни, де є ризик виникнення малярії, наприклад, Туреччина, Мальдіви, то вживати хімічні препарати потрібно за тиждень до виїзду і під час поїздки. А вже коли повернулися в Україну, курс профілактики припинити. Таблетки для профілактики можна отримати безкоштовно у поліклініці за місцем проживання. Та, незважаючи на це, профілактику, на жаль, робить мінімальна кількість людей.
Довідка
Малярія – інфекційне захворювання, яке передається укусом малярійних комарів. Хвороба найпоширеніша у країнах із тропічним кліматом. Починається захворювання із загальної слабкості, головного болю, болю у м’язах та суглобах. Може бути біль у попереку, сухість у роті. Згодом з’являються напади високої температури, блювання, розлади травлення, кашель, порушення нервової та інших систем. За тяжкого перебігу хвороба може закінчитися летально.
У Чернівецькій області періодично реєструють завізні випадки малярії. Останній випадок завезеної малярії був 2004 року.
Від жовтої гарячки щеплення роблять у Львові й Києві
– Ще одна небезпечна "екзотична" хвороба – жовта гарячка. Небезпека захворіти нею загрожує туристам, які вирішили відвідати деякі країни Африки та Південної Америки – Бразилію, Венесуелу, Колумбію, Судан, Ліберію, Нігерію тощо. Лікарі радять зробити щеплення проти цієї хвороби, – каже Наталя Гопко. – Але це щеплення не входить до календаря щеплень. Воно вважається додатковими, і його можна отримати лише у приватних кабінетах. Щоправда, у Чернівецькій області таких кабінетів немає, тому направляємо людей до Києва чи Львова.
Довідка
Жовта гарячка поширена у сільській місцевості країн Західної й Центральної Африки, Південної Америки, а також на островах Карибського басейну. Хвороба з’являється через 3-6 днів після зараження. Симптоми: головний біль, біль у суглобах, підвищення температури, нудота, блювання. Характерна поява гострого, неприємного запаху хворого.
Поради лікаря
На відпочинку в екзотичних країнах…
– харчуйтеся у перевірених установах. Минулого року в Україну було зареєстровано один випадок холери. Жінка перебувала у турпоїздці в Індії і споживала на вулицях Делі коктейлі з молока, яєчного жовтка. Це викликало захворювання на холеру;
– не забувайте про правила особистої гігієни;
– коли людина виїжджає за кордон, туристична фірма повинна попередити про всі небезпечні хвороби, які можливі у тій чи іншій країні. А людина вже сама вирішує, чи здійснювати заходи профілактики.
Людмила ОСАДЧУК
24-07-2008, 11:47
Коментарів 0 Переглядів 5 567

Теги -

Після короткого відпочинку вони знову поїдуть на бойові позиції
Ярослав Іванов разом із колегами та пацієнтами пережив жахливу ракетну атаку і був поранений під час операції.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.