RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Червоне вино допомагає запобігти карієсу і захворюванню ясен


Іспанські біологи довели, що поліфеноли, що містяться в червоному вині, перешкоджають потраплянню на тканини ротової порожнини бактерій, що викликають карієс, періодонтит (запалення кореня зуба і оточуючих його тканин) і гінгівіт (запалення ясен).

Про це повідомляється в Journal of agricultural and food chemistry, передає УНІАН.

Мікробіом порожнини рота налічує понад 700 видів організмів. Більша їх частина мешкає в плівці, що покриває зуби і м'які тканини ротової порожнини. При розвитку патологій первинні колонізатори (зазвичай стрептококи) спочатку осідають на поверхні тканин, утворюючи моношар, а потім до нього мігрують інші мікроорганізми.

Різні фактори (індивідуальна сприйнятливість людини, погана гігієна, дієта) можуть вплинути на зміну складу орального мікробіома і викликати розмноження патогенних бактерій. Серед них - Streptococcus mutans, одного з основних винуватців виникнення карієсу, Fusobacterium nucleatumи Porphyromonas gingivalis, що грають важливу роль у виникненні гінгівіту і періодонтиту, відповідно.

У своїй попередній роботі автори дослідження під керівництвом Вікторії Морено-Аррібас з Інституту досліджень продуктів харчування в Мадриді показали, що поліфеноли, що містяться в червоному вині, благотворно впливають на склад оральної мікробіоти і допомагають запобігти карієсу і хворобі періодонта. Однак механізм дії поліфенолів на патогенні мікроорганізми залишався до кінця не вивчений. У новій статті іспанські біологи досліджували вплив поліфенолів на утворення бактеріальних плівок на фібробластах (клітинах сполучної тканини) ясен. У якості модельної системи вчені використовували культуру фібробластів ясен, до якої додавали один із патогенів - S. mutans, F. nucleatum або P. gingivalis.

Бактеріальні та людські клітини дослідники обробляли екстрактом червоного вина або виноградних кісточок, а також поліфенолами, що містяться у вині - кавовою і р-кумаровою кислотами. Крім того, автори роботи перевірили сукупний вплив на патогенні мікроорганізми поліфенолів і пробіотиків Streptococcus dentisani. Ці бактерії були виділені з орального мікробіома людей, які не страждали карієсом; вони виробляють білки, що пригнічують життєдіяльність хвороботворних мікроорганізмів, зокрема Streptococcus mutans.

Виявилося, що як чисті поліфеноли, так і екстракти навіть у невеликих концентраціях (50 мікрограмів в мілілітрі) не дозволяють бактеріям залишатися на поверхні фібробластів і перешкоджають утворенню бактеріальної плівки. Так, присутність кавової і р-кумарової кислот зменшувало "прилипання" бактерій S. mutans, що викликають карієс, до фібробластів на 20 і 40 відсотків відповідно. Додавання пробіотика до поліфенолів посилювало ефект і зменшувало адгезію патогена на 40-50 відсотків. P. gingivalis у присутності поліфенолів прикріплялися до клітин сполучної тканини ясен на 30-50 відсотків гірше, а F. nucleatum - більш ніж на 50 відсотків.

Такий же вплив на утворення плівки P. gingivalis і F.nucleatum викликали екстракти червоного вина і виноградних кісточок. А ось бактеріям S. mutans екстракт червоного вина не заважав накопичуватися на поверхні фібробластів, а у великій концентрації навіть збільшував адгезію мікроорганізмів. Надалі дослідники планують змоделювати систему, що складається з фібробластів і декількох бактеріальних культур, і вивчити міжбактеріальну взаємодію. А потім перейти до вивчення патогенних бактерій орального мікробіома in vivo, в живих організмах.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
22-05-2018, 23:37
Коментарів 0 Переглядів 1 164

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.