RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Червоне вино допомагає запобігти карієсу і захворюванню ясен


Іспанські біологи довели, що поліфеноли, що містяться в червоному вині, перешкоджають потраплянню на тканини ротової порожнини бактерій, що викликають карієс, періодонтит (запалення кореня зуба і оточуючих його тканин) і гінгівіт (запалення ясен).

Про це повідомляється в Journal of agricultural and food chemistry, передає УНІАН.

Мікробіом порожнини рота налічує понад 700 видів організмів. Більша їх частина мешкає в плівці, що покриває зуби і м'які тканини ротової порожнини. При розвитку патологій первинні колонізатори (зазвичай стрептококи) спочатку осідають на поверхні тканин, утворюючи моношар, а потім до нього мігрують інші мікроорганізми.

Різні фактори (індивідуальна сприйнятливість людини, погана гігієна, дієта) можуть вплинути на зміну складу орального мікробіома і викликати розмноження патогенних бактерій. Серед них - Streptococcus mutans, одного з основних винуватців виникнення карієсу, Fusobacterium nucleatumи Porphyromonas gingivalis, що грають важливу роль у виникненні гінгівіту і періодонтиту, відповідно.

У своїй попередній роботі автори дослідження під керівництвом Вікторії Морено-Аррібас з Інституту досліджень продуктів харчування в Мадриді показали, що поліфеноли, що містяться в червоному вині, благотворно впливають на склад оральної мікробіоти і допомагають запобігти карієсу і хворобі періодонта. Однак механізм дії поліфенолів на патогенні мікроорганізми залишався до кінця не вивчений. У новій статті іспанські біологи досліджували вплив поліфенолів на утворення бактеріальних плівок на фібробластах (клітинах сполучної тканини) ясен. У якості модельної системи вчені використовували культуру фібробластів ясен, до якої додавали один із патогенів - S. mutans, F. nucleatum або P. gingivalis.

Бактеріальні та людські клітини дослідники обробляли екстрактом червоного вина або виноградних кісточок, а також поліфенолами, що містяться у вині - кавовою і р-кумаровою кислотами. Крім того, автори роботи перевірили сукупний вплив на патогенні мікроорганізми поліфенолів і пробіотиків Streptococcus dentisani. Ці бактерії були виділені з орального мікробіома людей, які не страждали карієсом; вони виробляють білки, що пригнічують життєдіяльність хвороботворних мікроорганізмів, зокрема Streptococcus mutans.

Виявилося, що як чисті поліфеноли, так і екстракти навіть у невеликих концентраціях (50 мікрограмів в мілілітрі) не дозволяють бактеріям залишатися на поверхні фібробластів і перешкоджають утворенню бактеріальної плівки. Так, присутність кавової і р-кумарової кислот зменшувало "прилипання" бактерій S. mutans, що викликають карієс, до фібробластів на 20 і 40 відсотків відповідно. Додавання пробіотика до поліфенолів посилювало ефект і зменшувало адгезію патогена на 40-50 відсотків. P. gingivalis у присутності поліфенолів прикріплялися до клітин сполучної тканини ясен на 30-50 відсотків гірше, а F. nucleatum - більш ніж на 50 відсотків.

Такий же вплив на утворення плівки P. gingivalis і F.nucleatum викликали екстракти червоного вина і виноградних кісточок. А ось бактеріям S. mutans екстракт червоного вина не заважав накопичуватися на поверхні фібробластів, а у великій концентрації навіть збільшував адгезію мікроорганізмів. Надалі дослідники планують змоделювати систему, що складається з фібробластів і декількох бактеріальних культур, і вивчити міжбактеріальну взаємодію. А потім перейти до вивчення патогенних бактерій орального мікробіома in vivo, в живих організмах.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
22-05-2018, 23:37
Коментарів 0 Переглядів 1 210

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду"
"На Трампа сподіваймося, але люби, Боже, правду" "Це важка, але необхідна правда, яку важко буде прийняти багатьом", - зазначає Сергій Рудик
«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.