RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Наші хвороби "працюють" разом із нами, але не на користь, а на шкоду. Їхні результати можна помітити: головний біль, втома, потріскування у спині.
Ось хвороби, які чатують на нас у нашому ж офісі.

Варикозна хвороба характерна для вчителів, продавців, перукарів. Дрібні зірочки на ногах, помітна сіточка вен – найпоширеніший симптом тих, хто часто перебуває на ногах.

Як вберегтися?
Відмовтеся від звички класти ногу на ногу, це перешкоджає нормальному кровообігу. Спробуйте виконувати спеціальні вправи для ніг: сидячи за столом плавно перекочуйте стопу з п’яти на носок.
Не носіть занадто вузький одяг. За можливості перевзувайтеся на роботі у взуття на низьких підборах.

Якщо хрускотить спина. Хвороба характерна для водіїв, журналістів, офісних працівників.
Поява остеохондрозу пов’язана з надмірним навантаженням на хребет і міжхребцеві диски. Коли ви тривалий час сидите у незручному положенні, підіймаєте вагу, переохолоджуєтеся або перегріваєтеся, у ділянці попереку з’являються неприємні відчуття, які супроводжуються ще й головним болем.

Як вберегтися?
Висота робочого крісла повинна відповідати висоті гомілки. Ви повинні впиратися стопами в підлогу, а не сидіти, ледь торкаючись її.

Ноги під столом повинні розташовуватися вільно, тому будь-які коробки чи щось подібне з-під столу бажано забрати.

Намагайся сидіти прямо, щоби спина впиралася в спинку крісла. Не нахиляйте тулуб уперед (часто ми впираємося животом у робочий стіл, здавлюючи черевну порожнину).

Вдягайтеся, зважаючи на погоду, особливо якщо працюєте поза приміщенням.

Болять руки. Хвороба музикантів (піаністів, барабанщиків, гітаристів), офісних працівників. Виникає через неправильне положення кисті під час гри на інструменті, роботи за комп’ютером.
Так званий тунельний синдром зап’ясного каналу виникає через неправильне положення ліктя, а також повторювані одноманітні дії, внаслідок чого може відбутися защемлення нерва, який проходить через вузький зап’ясний канал (тунель).

Як вберегтися?
Лікті не повинні звисати зі столу. Тому звільніть місце, щоби було зручно працювати мишкою. Влаштовуйте невеликі перерви, струсніть руками, покрутіть кистями у різні боки. Стисніть пальці на три секунди і розтисніть на шість, повторіть вправу вісім разів

Геморой. Хвороба важкоатлетів, вантажників, водіїв, офісних працівників.
Геморой – одна з найпоширеніших хвороб тих, хто веде малорухливий спосіб життя чи займається важкою фізичною працею. М’язи промежини перебувають у розслабленому стані, коли доводиться довго сидіти за столом. Свербіння, печіння і хворобливі відчуття особливо часто з’являються після закрепів або діареї.

Як вберегтися?
Харчуйтеся правильно – замість бутерброда для швидкого перекушування краще регулярно з’їдати хоча би кілька ложок бульйону чи супу. Замініть солодкі булочки й цукерки курагою, родзинками і чорносливом.
Робіть гімнастику: сидячи на робочому місці, стискайте й розтискайте м’язи промежини (вісім разів).

Болять очі. Хвороба офісних працівників.
Комп’ютерний зоровий синдром з’являється через постійну роботу за монітором, а також внаслідок частого переміщення погляду з екрана, наприклад, на паперові документи. Почервоніння очей, печіння й відчуття піску виникають тому, що екранне зображення не є оптимальним для очей. Воно, на відміну від паперового тексту, складається з точок-пікселів, які мерехтять на екрані з певною частотою. Це створює додаткове навантаження на очі. До того ж, безперервна робота за комп’ютером призводить до ефекту Маккалаха: коли після відведення погляду від монітора, чорно-білі предмети зненацька набувають додаткових кольорів (бузкового й фіолетового).

Як вберегтися?
Кожні 45 хвилин робити невелику перерву. Лише не треба переглядати журнал – дозвольте очам просто відпочити.

Встановіть монітор комп’ютера таким чином, щоби вікно було з лівого боку. Небажано, щоби вікно було перед монітором чи за вашою спиною.
У середньому під час роботи за комп’ютером людина кліпає утричі рідше, ніж потрібно, а це викликає пересихання рогівки і, як наслідок, – погіршення зору. Медики радять: коли дивитеся на монітор, кліпайте частіше.

Протягом дня робіть
гімнастику для очей

1. Подивіться вдалину, затримайте погляд на 3-4 секунди. Потім переведіть погляд на предмет, який розташований від вас на відстані 25-30 см, і знову подивіться вдалину. Повторіть вправу чотири рази.
2. Тримаючи голову прямо і не повертаючи її, подивіться праворуч і ліворуч. Підніміть очі вгору, а потім опустіть донизу (по 3-4 секунди). Повторіть 4 рази.
3. Заплющіть очі і плавно намалюйте вісімку: по горизонталі і по вертикалі. Повторіть 4 рази.
(Підготувала Л. Токарюк).

коментар

Наталія IФТЕМIЧУК, терапевт міської поліклініки №2:

Щоби не було варикозу, користуйтеся сходами, а не ліфтом. Повернувшись
додому, знайдіть час, щоби полежати 10-15 хвилин, закинувши ноги на спинку дивана. Більше рухайтеся, якщо не хочете мати остеохондроз. Не сидіть довго перед комп’ютером або телевізором в одній і тій самій позі. Щодня знаходьте час на ранкову гімнастику. Випивайте вранці й ввечері натще склянку теплої води (без додавання лимона, цукру або меду). Це сприятиме справній роботі кишечнику. Щоби очі були здорові, відмовтеся від читання у транспорті. Навіть ледь помітна зміна положення тексту призводить до погіршення зору. Повернувшись додому, намагайтеся менше сидіти перед комп’ютером”.
27-01-2011, 11:25
Коментарів 0 Переглядів 4 023

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.