RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дедалі більше абрикосів, персиків та нектаринів з’являється на ринках та у супермаркетах. Ці фрукти – "родичі": вони достигають в один і той самий час, дуже схожі за складом і прийшли до нас зі Сходу.

– Абрикоси, персики та нектарини – джерело здоров’я та вроди, – каже Наталія ІФТЕМІЧУК, дільничний терапевт міської поліклініки №2. – Ці фрукти допомагають при захворюваннях печінки та зору, підвищують імунітет. Головне – купувати абрикоси, персики та нектарини, як і інші фрукти та овочі, не на стихійних ринках, а перед вживанням ретельно мити їх, бажано обдавати окропом. Адже на шкірці фруктів можуть локалізуватися яйця гельмінтів. У 100 грамах абрикосів і персиків міститься приблизно 11 відсотків вуглеводів, переважно глюкози, тому хворим на цукровий діабет ці плоди потрібно споживати з обережністю.

Фрукти
покращують пам’ять


Свіжі та стиглі абрикоси, персики і нектарини містять багато клітковини і мало калорій, тому їх можна вживати тим, хто хоче схуднути й вивести токсини. Ефект підсилюється завдяки вітамінам B1, В2 і ферментам, які пришвидшують обмін жирів і вуглеводів.

Ці фрукти – чудове джерело бета-каротину – антиоксиданту, який перешкоджає розвитку раку і захворювань серця, печінки та очей (особливо катаракти).

У персиках, абрикосах та нектаринах дуже багато заліза, завдяки чому їх радять споживати при недокрів’ї. Ці фрукти корисно їсти жінкам у критичні дні.

У фруктах – підвищений вміст калію. Усі знають, що курага дуже корисна для серця, забуваючи, що це сушений абрикос.

Завдяки високому вмісту фосфору й магнію ці фрукти покращують пам’ять і підвищують працездатність, позитивно впливають на судини мозку.

Абрикосово-персикове пюре, нанесене на обличчя й зону декольте, відновлює суху, втомлену, зморшкувату шкіру, збагачує її бета-каротином і повертає їй свіжий вигляд.

В абрикосах, персиках та нектаринах багато вітаміну РР, який зміцнює судини. Тому їх потрібно їсти тим, хто потерпає від схильності до утворення синців.

Влітку ці фрукти (особливо персики) – джерело очищеної рідини, завдяки чому ними можна втамовувати спрагу.

Маска з персика усуне дрібні зморшки

Фрукти, завезені зі Сходу, можна сміливо використовувати як косметичні засоби. Маску зі свіжого персика чи абрикоса легко приготувати у домашніх умовах.

Персики заспокоюють чутливу шкіру, усувають запалення й почервоніння. М’якоть одного стиглого фрукта змішайте з 1 ст. л. сметани, додайте 1 ст. л. рослинної олії і нанесіть суміш на обличчя на 10 хвилин.

Якщо волосся ламке, допоможе така маска: два персики очистіть від шкірочки, видаліть кісточку і добре розімніть до однорідної маси. Додайте 2-3 ст. л. молока і нанесіть маску рівномірно на волосся на 20-30 хвилин. Потім змийте маску.

Зволожувальна суміш для догляду за шкірою обличчя: чверть склянки свіжого соку персика розвести молоком в однакових пропорціях. Змочити в отриманому розчині марлеву серветку і прикласти до шкіри. Коли серветка висохне, змочіть її знову. Тримайте хвилин двадцять.

Покращити колір обличчя й усунути дрібні зморшки допоможе маска з персика й меду. Персик очистити від шкірочки і добре потовкти. До 1 ст. л. м’якоті додати 1 ч. л. розігрітого меду, перемішати й накладати масу на обличчя на 10-15 хвилин, після чого змити водою кімнатної температури.

Рецепт маски для жирної шкіри: 2 ч. л. м’якоті персика, розім’ятого до стану пюре, змішайте з одним збитим яєчним білком. Нанесіть суміш на 15-20 хвилин, після чого змийте прохолодною водою.
Леся ТОКАРЮК

ЦІКАВО
 Нектарин – це персик із гладенькою шкіркою. Його отримали методом селекції або простої мутації персиків. Тобто нектарин не є гібридом персика і сливи.
12-08-2010, 11:11
Коментарів 0 Переглядів 5 422

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.