RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За статистикою, кожна п’ята дружина страждає від хропіння свого чоловіка. За останні роки кількість хропунів різко зросла. Дедалі частіше медики пов’язують це з неправильним харчуванням і як наслідок – надмірною вагою.

– Хропіння – це звуковий феномен. Воно виникає під час дихання у горизонтальному положенні, коли відбувається рух м’якого піднебіння або м’язів глотки, – говорить Світлана ЛЕВИЦЬКА, доцент курсу лор-хвороб БДМУ, кандидат медичних наук. – Просте хропіння не заважає самому хропуну і не становить для нього загрози. Адже, як правило, хропить майже кожна людина, особливо та, яка має надлишкову вагу. До того ж, під час втоми або після вживання алкогольних напоїв розслабляються м’язи, і хропіння у такому разі – нормальне явище.

За словами Світлани Анатоліївни, варто розрізняти хропіння та синдром сонного апное (синдром зупинок дихання під час сну). Під час сну, якщо є така проблема, верхні дихальні шляхи настільки "спадають", що пере­кривають простір, і повітря не може потрапляти у легені. У такому разі виникає зупинка дихання, у крові знижується концентрація кисню, надходить сигнал у головний мозок, який "змушує" людину прокинутися. І таких зупинок дихання й прокидань може бути від 10 до 60 за одну ніч.

Денна втома – від синдрому зупинок дихання

– Якщо у людини важка стадія синдрому сонного апное, за одну ніч періоди "недихання" можуть сягати чотирьох годин. Тобто протягом чотирьох годин щоночі людина перебуває, можна сказати, у стані клінічної смерті, – зауважує лікар. – Це дуже небезпечно, адже, по-перше, можна померти під час сну. По-друге, у такому стані головний мозок майже не відпочиває. Людина прокидається вранці втомлена, "розбита". По-третє, постійні перепади дихання-недихання дуже шкідливі як для головного мозку, так і для серця. Вони спричинюють ранні інфаркти, проблеми з потенцією у чоловіків, адже статеві гормони виробляються під час глибокого сну.

Про синдром зупинок дихання під час сну можуть свідчити втома, денна сонливість. Рідні, які мешкають разом із хропуном, можуть помітити таку послідовність під час сну: тривале хропіння – пауза (відсутнє дихання) – дихальний рух – знову хропіння. І ця тенденція повторюється впродовж ночі.

– Хропунові насамперед необхідно з’ясувати, що у нього: синдром сонного апное чи просто хропіння, – радить Світлана Левицька. – Це можна зробити у сонологічному центрі. Під час сну за таким пацієнтом стежать спеціальні прилади, фіксуючи зупинки дихання. Після з’ясування, чи страждає людина на зупинки дихання під час сну і їхньої кількості, призначають необхідне лікування.

Зверніться до лора чи хірурга

За словами Світлани Анатоліївни, хропунам обов’язково по­трібно звернутися до лора та щелепно-лицьового хірурга. Такі лікарі повинні з’ясувати, чи немає викривлень носової перегородки, проблем із носоглоткою, гортанню тощо, патології прикусу. Якщо виявляється, що хропіння спричинює м’яке піднебіння, яке западає, така проблема вирішується за допомогою хірургічного втручання. М’яке піднебіння можна "армувати" завдяки імплантантам. Ця процедура практично безболісна, здійснюють її під місцевою анестезією.

– У разі середнього або важкого синдрому сонного апное, коли пацієнтові загрожує інфаркт, інсульт або навіть смерть під час сну, у сонологічних центрах пропонують сипап-терапію, – каже Світлана Левицька. – Хворий щоночі або після певних провокацій (наприклад, після вживання алкоголю) одягає спеціальний пристрій, який подає додаткове повітря у дихальні шляхи. Ефективність такого лікування – стовідсоткова.

– Встановлювати діагноз та, якщо потрібно, лікувати синдром сонного апное може лише лікар, – наголошує Світлана Анатоліївна. – Процес лікування тривалий, може сягати одного-двох років і більше. 

Поради хропунам

 Намагайтеся не спати на спині.
 Оберіть зручну подушку. Вона повинна бути не дуже високою і не дуже м’якою.
 Скиньте кілька зайвих кілограмів.
 Не вживайте їжу за дві години до сну, не лягайте спати з переповненим шлунком.
 Полощіть перед сном гор­ло розчином морської солі.
 Зведіть до мінімуму вживання алкогольних напоїв, а краще взагалі відмовтеся від них. 
6-05-2010, 11:41
Коментарів 0 Переглядів 6 281

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кореспондентка поспілкувалася з військовими, волонтерами, місцевими


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.