RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перед вихідними у парку імені Т. Шевченка відзначали День здоров’я. На майданчику біля фонтана розташувалися намети і спеціалізовані медичні кабінети на колесах. Усі охочі могли безкоштовно виміряти тиск, вагу, зріст, полікувати зуби, зробити рентген, визначити рівень цукру у крові, анонімно зробити тест на ВІЛ.

"Флюорографію роблю нечасто, зазвичай сачкую"
– Прийшли сюди випадково. Прогулювалися з онуком, – говорить 60-річний Іван МЕЛЕЩУК. – Виміряв тиск, а також рівень цукру в крові. У мене цукровий діабет, тому, звичайно, цукру більше, ніж дозволяє норма.

– А я знала, що відбуватиметься така акція, тому й прийшла зробити флюорографію, – каже пенсіонерка Лариса Іванівна. – Нечасто її роблю, зазвичай сачкую. Останнім часом кашляю. Кашель нечастий, однак не полишає мене, тому й вирішила обстежитися.

За словами Степана ФАРУСА, лікаря-стоматолога міської дитячої стоматологічної поліклініки, така акція відбувається вже вдруге.

– У сучасному пересувному стоматкабінеті перевіряємо стан зубів усіх охочих, – говорить Степан Тодорович. – За годину оглянули понад двадцять людей. Приходили до нас пацієнти різного віку, навіть ті, які лікуються у нас постійно.
На жаль, поширення карієсу та його ускладнень досить висока. Приблизно 80 відсотків населення потребує стоматологічної допомоги. Проте не всі належним чином стежать за станом свого здоров’я, звертаються до лікаря, коли вже виникає дуже складна ситуація.

Вважаю, що такі акції потрібні й організовувати їх необхідно щороку.
У машині швидкої допомоги центру профілактики та боротьби зі СНІДом безкоштовно робили аналіз крові на антитіла до ВІЛу.

– Люди звертаються сьогодні не дуже активно. За першу годину нашої роботи зробили обстеження на СНІД лише четверо, – говорить Мар’яна МАГА, практикуючий психолог. – Наш центр неодноразово організовував мобільні виїзди. Хотілося би, щоби такі виїзди влаштовували щотижня, особливо ввечері, коли відпочиває молодь.

"Бояться не ВIЛ-інфекції,
а ВIЛ-інфікованих"
– Нині на обліку центру профілактики та боротьби зі СНІДом перебуває 514 осіб. Щороку ця цифра збільшується, – зазначає Ірина СЕМОТЮК, лікар-інфекціоніст. – На жаль, поки що українці і буковинці зокрема не сприймають ВІЛ-інфікованих людей, відштовхують їх. Хворі на СНІД зіштовхуються з багатьма проблемами, стають дискримінованими. Насправді наше суспільство боїться не самої ВІЛ-інфекції, а ВІЛ-інфікованих людей, а повинно бути навпаки.

За словами лікарів, діти з радістю погоджувалися виміряти зріст, вагу. Найчастіше до наметів заходили через цікавість. Хоча були й такі, що скаржилися на погане самопочуття (запаморочення, слабкість, коливання артеріального тиску, біль у животі тощо).

– Нині багато хвороб насамперед пов’язані зі шкідливими звичками, зокрема палінням, – говорить Ірина КАРДИНАЛ, лікар-терапевт міської поліклініки №5.

– Такі акції необхідно організовувати частіше, щоби люди звикли. Адже сьогодні багато з них не підходить до наших наметів через те, що їм незручно, дехто просто соромиться.

– У нашому наметі можна зробити експрес-тест на визначення рівня цукру у крові, який допомагає миттєво, за п’ять секунд, виявити цукровий діабет. Це досить дорога процедура, однак сьогодні маємо можливість робити її безкоштовно всім охочим, – каже Алія РАКОВА, ендокринолог міської поліклініки №3. – До нас звертається багато людей. За півтори години обстежилося більше п’ятдесяти осіб.

Зауважу, що нині на Буковині на одного виявленого хворого залишається ще двоє невиявлених, а діабет – це дуже серйозна соціальна проблема, адже смертність від його ускладнень перебуває на четвертому місці після захворювань серцево-судинної системи, онкохвороб та травматизму.
Леся Токарюк
13-04-2010, 10:08
Коментарів 0 Переглядів 5 007

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.