RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Палив ще з підліткового віку. У сорок років почав задихатися під час ходьби, кашляти. Впродовж десяти років хотів зменшити кількість курива (пачка на два дні), потім кидав курити – у кишенях носив насіння соняшнику, карамельки, але ніщо не допомагало. Після 60-річного ювілею вирішив позбутися шкідливої звички за допомогою стручкового перцю. За гострого бажання курити не просив ні в кого цигарку і не носив при собі насіння та цукерок. У кишені у мене була сірникова коробка зі скибочками стручкового перцю. Коли дуже хотілося закурити, одну скибочку клав до рота і розжовував. Після такої терапії зникло бажання палити. Ось уже десять років не палю і почуваюся чудово", – пише у листі до редакції читач Василь Фуга.

Насправді є безліч способів кинути палити. Однак насамперед ви повинні усвідомити, що позбутися шкідливої звички можете лише самостійно. Ніхто інший не примусить вас цього зробити.

Продукти,
які допоможуть не курити

Молоко. Намочити цигарки молоком, висушити, а потім підсунути курцеві. Гіркота в роті від "молочної" цигарки буде нестерпною.
Апельсиновий сік. В організмі курця руйнується вітамін С, а тютюн замінює його. Щоби цього не відбувалося, необхідно насититися вітаміном С, і потреба людини в тютюні суттєво зменшиться. Курцям і людям, які хочуть покинути палити, необхідно вживати апельсини, лимони, чорну смородину.
Селера. Якщо перед палінням з’їсти салат із селери, присмак цигарки зіпсується. Подібну дію мають також огірки, кабачки, баклажани, квасоля, спаржа.
Капуста броколі захищає від хронічних хвороб легень, якими найчастіше хворіють курці. Хімічна речовина сульфорапін, яку вона містить, підвищує активність одного із генів, який захищає клітини легень від ураження токсинами.
Червоне вино. Келих червоного сухого вина щодня знижує ризик захворіти на рак легень. Червоне вино містить ресвератрол і флавоноїди – вони й дають позитивний ефект. Однак не варто червоне вино пити діжками.

Заборонено вживати:
міцний алкоголь, каву, чай, кока-колу (містять кофеїн).

Поради
Пийте багато води і соків. Два-три літри рідини щодня не допустять зневоднення, яке спричинює паління. Крім того, багатьом курцям після цього не подобається смак тютюну.

Щоби кинути палити, спробуйте дотримуватися молочної дієти. Пийте щодня по літру молока: одну склянку кожні дві-три години.

Стимулом покинути палити може бути чийсь авторитет. Якщо ви розповісте комусь, чия точка зору для вас важлива, що кидаєте палити, то пізніше вам буде соромно це зробити.

Покинути погану звичку можна за допомогою суперечки. Головне – щоби "ціна питання" була суттєвою.

Симптоми тютюнової "ломки" допоможуть полегшити спеціальні пластирі та жувальна гумка.

Коментар
Вадим СМИСЛОВ,
лікар-нарколог Чернівецького обласного наркологічного диспансеру:

Залежність від паління – психологічна. Спочатку формується саме психологічна залежність, адже будь-яка людина починає палити для певного "ритуалу". За участю цигарок виникає нова форма поведінки, людина набуває певного статусу – "курець". Цигарка для неї – джерело емоцій, спілкування. Додайте до цього стереотипу поведінки вплив на організм нікотину і супутніх речовин – і комплекс фізичної та психологічної залежності сформований.
Якщо людині не вистачає сили волі, щоби покинути згубну звичку, можна звернутися до лікаря-нарколога. У такому разі застосовують комплексне лікування: голкотерапію, спеціальні препарати замісної терапії, психотерапію тощо.
Тривалість відвикання від тютюнопаління залежить від кожного індивідуально (враховується вік пацієнта, кількість цигарок, які викурювала людина щодня, скільки часу вона палила).
Нині у наркологічному диспансері перебувають двоє пацієнток 22-річного віку, які хочуть позбутися залежності від цигарок".
18-03-2010, 10:15
Коментарів 0 Переглядів 11 547

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.