RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«П’ю чотири-п’ять літрів рідини на добу»

Кореспондент "МБ" побувала в обласній клінічній лікарні та міській лікарні №3, щоби з’ясувати, в яких умовах працюють наші медики під час епідемії.
Динаміка захворюваності зменшується

– Нині у приймальному відділенні працюють три бокси. Наразі чергові лікарі консультують дев’ятьох людей, – говорить Юрій БІЛЕЙЧУК, лікар-інфекціоніст, асистент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Вік хворих різний – 18-65 років. Залежно від стану людини, діагнозу, клінічних та лабораторних показників, призначаємо лікування.

За словами Юрія Білейчука, порівняно із початком епідемії, звертається менше людей. Крім того, працює відділення кабінету інфекційних захворювань, де лікують пацієнтів із легким перебігом хвороби, а "важких" направляють до інфекційного відділення.
У коридорах лікарні людей небагато. Разом із лікарем оглядаємо пацієнтів.
"Як почуваєтеся? З’явився апетит?" – звертається до пацієнта із пневмонією Юрій Білейчук. – "Дякую, вже краще", – відповідає Василь Васильович. Лікар запитує, як кашель, чи немає проблем зі шлунком, чи приймає пацієнт необхідні ліки.

– Захворів тиждень тому. Лікувався вдома три дні, але не допомогло, – пригадує Василь Васильович. – Коли звернувся до лікарів-інфекціоністів, порадили лягти у лікарню, адже виявили двосторонню пневмонію. Почуваюся краще. Задоволений, як працюють лікарі.

18-річний Костянтин Максимець нещодавно потрапив у лікарню з високою температурою, головним болем. Лікарі поставили діагноз – бронхіт.

– Вдома не лікувався. Щойно відчув, що мені зле, звер­нув­ся до лікарів, – каже хлопець. – Подобається, як доглядають хворих у відділенні, не подобається лише хворіти.

"Смерті спричинені самолікуванням"
– Потроху зменшується кількість пацієнтів, багатьох вже виписали, ще кількох випишемо сьогодні-завтра, – каже Юрій Білейчук. – Ще тиждень тому лікарі поверталися додому о 23.30, о 00.00, нині з цим уже простіше. Особисто я, щоби не захворіти, їм цибулю, часник, п’ю чай з калини, малини, смородини. Намагаюся якомога більше пити – чотири-п’ять літрів рідини на добу. Вживаю також профілактичні медичні препарати.

За словами лікаря, відділення забезпечене повністю масками, препаратом "Таміфлю" для хворих. Всі лікарі відділення, незважаючи на великий ризик, не хворіють.

– Майже всі летальні ви­падки спричинені тим, що хворі пізно зверталися по медичну допомогу, займалися самолікуванням. Минулого тижня до нас поступив 36-річний хворий чоловік – синюшний, у дуже важкому стані, наступного дня він помер, – зауважує Василь МОСКАЛЮК, завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Навіть не варто йти до поліклініки, можна викликати лікаря з інфекційного відділення додому.

За словами Василя Деонізійовича, багато медичних працівників хворіє. Понад 40 викладачів медуніверситету – на лікарняному. Четверо співробітників кафедри хворіє гострими респіраторними захворюваннями.

– Медичних працівників пульмонологічного, приймального, ЛОР-відділень забезпечено масками, препаратами для профілактики "Амізон". "Арбідол", "Лаферон", "Таміфлю" тощо, – каже Василь Москалюк.

"Намагаємося, щоби наш персонал лікувався у нас"
Біля міської лікарні №3 ми зустріли 54-річну Анну Чорней, яка прийшла провідати невістку, хвору на запалення легень. Жінка скаржиться, що не можна зайти до палати. Хоча розуміє, для чого запроваджено таку заборону.

Коли кореспондент "МБ" підійшла до лікарні, помітила, як медична працівниця Олена Дмитрівна обмотує ручки дверей бинтом.

– Це для дезінфекції. Бинт змочуємо у спеціальному розчині, замінюємо його кожні дві години, – пояснила жінка.

– Минулого тижня почала працювати терапевтична лікарня №2, що на вулиці Південно-Кіль­цевій, – каже Віктор СВІТУН, головний лікар 3-ої міської клінічної лікарні. – Таким чином до терапевтичної лікарні поступають хворі із легким перебігом хвороби, бронхітом. До нашої лікарні ж – винятково середньої важкості та важкохворі. Якщо нещодавно госпіталізували по 25 хворих щодня, із них – 20-24 з діагнозом "пневмонія", то з відкриттям другої лікарні зменшилася кількість пацієнтів. Так, станом на п’ятницю, шостого листопада, у лікарні №3 було восьмеро важкохворих, їх направили до реанімації. 25-річна дівчина померла.

– З минулого понеділка ми забезпечені і необхідним обладнанням, і ліками, – наголошує Віктор Дмитрович. – Однак люди звертаються надто пізно – на п’яту-сьому добу.

– Нині у нас захворіло 11 співробітників. Із них шестеро – медсестер, троє – з адміністративного підрозділу, четверо – молодших медсестер та санітарок, – каже Віктор Світун. – У деяких виявлено пневмонію. Намагаємося, щоби наш персонал лікувався у нашій лікарні. Тут створено всі умови.

Для особистої профілактики головний лікар лікарні №3 використовує народні засоби. Віктор Дмитрович переконаний, що це хороший спосіб для покращення імунітету.
Леся Токарюк
10-11-2009, 10:04
Коментарів 0 Переглядів 4 387

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.