RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Похвалитися білосніжною посмішкою нині можуть одиниці. Як стверджують спеціалісти, майже 90 відсотків українців мають проблеми із зубами. Але не всі з них поспішають до лікаря. Чому не треба боятися зубних лікарів і що пропонує сучасна стоматологія, розповідає лікар-стоматолог із 22-річним стажем Олександр ГАЛАГДИН.
До стоматолога треба йти хоча би раз на рік
– Зуби – це, напевно, не тільки гарна посмішка…
– Образно кажучи, зуби – це ніби вхідні ворота до людського організму. Якщо вони – у поганому стані, то всі інші органи зазвичай – теж не в кращому. У такому випадку їжа добре не пережовується, погано перетравлюється, що може викликати різні захворювання шлунка, кишечника, печінки, нирок, навіть ожиріння. Людина часто навіть не здогадується, що причиною її хвороби є зуби, точніше їхній незадовільний стан. Щоби цього не трапилося, до стоматолога треба навідуватися хоча би раз на рік, навіть якщо все, на перший погляд, здається добре. А то більшість приходить тоді, коли вже майже не залишилося зубів чи їх неможливо врятувати.
– Чому наші люди так бояться стоматологів?
– На жаль, нас не вчили, як за кордоном, правильно берегти здоров’я. Ні батьки вдома, ні вихователі в садку, ні вчителі в школі. Це стосується зокрема і зубів. У людей старшого і середнього віку залишився страх перед старими бормашинами, тому вони неохоче навідуються до спеціаліста. Зате молоді приходять частіше. Також батьки почали приводити своїх дітей, навіть дворічних. І це правильно. Бо перший візит до стоматолога треба зробити, як тільки у дитини з’являться молочні зуби. Останнім часом моїми клієнтами є цілі родини: батьки приводять дітей, а потім – онуків. І це дуже добре. Бо сімейний стоматолог буде обізнаний із проблемами всієї родини, їхньою спадковістю. Зрештою, його не будуть боятися. Хоча деякі батьки, самі того не усвідомлюючи, перед візитом до лікаря намагаються налаштувати свою дитину на погане. Якось мама привела до мене маленького сина. Він сидить спокійно у кріслі, а жінка "заспокоює" його, мовляв, не бійся, дядя тобі нічого поганого не зробить, боляче не буде. А він зовсім не боїться, хоча мама намагається налаштувати його на те, що буде не дуже добре. Зараз не треба боятися стоматолога.
"Найчастіше обирають кераміку – це природний матеріал"
– Чому не треба боятися?
– Бо сучасні технології лікування зубів – цілком безболісні. Анестетики вводять тоненькими голками спеціальним шприцом під тиском. Їх підбирають індивідуально для кожного пацієнта, враховуючи тривалість лікування, його схильність до алергії, загальні захворювання. Коли до нас приходить людина, ми спочатку розпитуємо її, проводимо детальне обстеження, пропонуємо різні варіанти лікування. Рентгенівські знімки зубів кожного пацієнта заносять у комп’ютерну базу даних, де вони зберігаються тривалий період. Тому пізніше, якщо виникне потреба повторно звернутися до нас, не доведеться знову це робити. Якщо раніше зуб видаляли за найменших пошкоджень, то зараз намагаються зберегти його, навіть якщо він зруйнований на 50 і більше відсотків. Для протезування застосовують більше 30 найменувань різних матеріалів, які здатні точно відтворити колір, прозорість та інші властивості природних зубів. Пацієнт може обрати матеріал як за медичними та естетичними показниками, так і за фінансовими. Щоправда, найчастіше обирають кераміку. Вона хоча і дорожча за інші, але це чистий природний матеріал. Якщо немає багатьох зубів, особливо крайніх, то уникнути знімних конструкцій можна за допомогою імплантантів, які вживлюють безпосередньо в кістку. З приводу цього існує чимало пересторог. Але напередодні ретельно досліджують стан кісткової тканини. А імплантанти використовують іноземного виробництва, які мають міжнародні сертифікати і гарантують безпеку. Зараз можна легко виправити форму зубів чи усунути будь-які дефекти за допомогою винирів. Це тонкі, схожі на мініатюрні пелюстки квітки, пластинки. Їх наклеюють на передню, фронтальну поверхню зуба. Вирівняти зуби у дітей чи виправити прикус можна за допомогою брекетів. На жаль, батьки не дуже часто їх замовляють, а потім у дорослих це зробити вже важко, а то й неможливо. Напевно, все впирається у ціну, адже коштують брекети недешево. Але у кабінет дантиста пацієнти приходять не лише для того, щоби повернути зубам здоров’я, а й красу. Для усунення темного кольору емалі можна пройти курс відбілювання. І не в домашніх умовах, а обов’язково в спеціаліста. Останнім часом дуже популярним стало лазерне відбілювання, яке дозволяє висвітлити зуби до десяти тонів. На зуби наносять спеціальний склад і направляють на них лазерний промінь.
– Наскільки вітчизняна стоматологія відповідає світовим вимогам?
– Наші спеціалісти нічим не поступаються їхнім. Ми також маємо можливість їздити на різні форуми, навчатися за кордоном у будь-якій країні, навіть Америці чи Канаді, користуватися Інтернетом, читати найновішу літературу, придбати найсучасніше обладнання та матеріали провідних і вітчизняних стоматологічних фірм.
Надія БУДНА
17-09-2009, 10:01
Коментарів 0 Переглядів 4 027

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!