RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чимало чернівчан по воду їздять до Магали Новоселицького району.

Кореспондент "МБ" вирішила подивитися, що ж то за вода, яка користується популярністю у багатьох мешканців обласного центру.

На цій воді дуже швидко варяться овочі, квасоля

Джерело "Магала" знаходиться у центрі села. У дерев’яній альтанці, обгородженій воротами. На ній табличка: "Пам’ятка природи місцевого значення (гідрологічна). Охороняється законом". Місцеві мешканці називають джерело громадською криницею "Лазурень". Насправді криниць у альтанці дві. Над ними висить образ Божої Матері.

– Колись тут було озеро, – розповідає мешканка Магали Євгенія РОЖКО. – 18 років тому місцеві мешканці викопали на цьому місці криницю. Побачили, що після пиття води з джерела покращується самопочуття, тому невдовзі викопали ще одну.
Євгенія Василівна прийшла до джерела з двома півторалітровими пляшками. Онук прив’язав їх до велосипеду. Жінка каже, що набирає воду тут щодня.

– Хоч викопала криницю вдома, але звідти використовую воду тільки для годування та напоювання свині, корови, – зізнається жінка. – Сама п’ю лише джерельну воду. На ній варю картоплю, борщ, мамалигу – все. Відчула цілющі властивості води на собі. Колись мені допікав камінь у нирках та пісок у сечовому міхурі. Після пиття води з джерела, відчула покращення. Зробила УЗД. Лікарі сказали, що камінь зменшився, а піску немає. Відтоді до лікарів не зверталася, бо почуваюся добре.

– А ще на цій воді дуже швидко варяться овочі, зокрема квасоля, – стверджує жителька Магали Ауріка Георгіївна. – Вода дуже м’яка, тому вмиваюся нею і мию волосся. Воно стає еластичне і блискуче.

Приватизувати джерело люди не дозволили

До джерела "Магали" приїжджають не лише мешканці Буковини, але й сусідніх областей.

– Набирають воду в діжки та п’ятилітрові пляшки від шостої ранку до пізньої ночі, – стверджує Іван АКСАНІ, який мешкає неподалік джерела. – Доки не встановив вдома металопластикові вікна, щоранку прокидався від дзенькоту, коли хтось опускав відро у криницю. Біля джерела завжди багато машин. Набирають по 15-20 літрів. Вода може простояти довго, якщо зберігати її у темному прохолодному місці.
Іван зізнається, що з дружиною та дітьми любить заварювати чай на джерельній воді: "Вона майже не залишає осаду та накипу в чайнику", – каже чоловік.

Місцеві жителі розповідають, що джерело вже неодноразово хотіли приватизувати.

– Охочі це зробити приїжджали з Боянів, Чернівців, – стверджує Іван Аксані. – Підприємці хотіли обгородити територію та продавати воду. Людям це не сподобалося. Хоча ми були би не проти, якби знайшовся меценат, який створив би оздоровчий заклад і використовував би воду з лікувальною метою.

Півроку пила воду і почала читати без окулярів

Джерельну воду з Магали все-таки продають. Щоправда, не із цього, а з іншого джерела.

– Місцевий житель викопав на своєму обійсті криницю (недалеко від джерела), – розповідає секретар сільради Віоріка МАРЦЕНЮК. – Коли приїжджали працівники СЕС, здав на експертизу воду зі своєї криниці. Виявилося, що у зразку його води виявили ще більшу концентрацію корисних мікроелементів, ніж у громадській криниці. Чоловік відкрив фірму з розливання лікувальної води. Має ліцензію.
Секретар сільської ради зауважує, що, крім цих двох, у Магалі є ще третє цілюще джерело. Воно розташоване зліва біля виїзду із села – трасою до Новоселиці.

– Колись у ньому купалися наші бабусі, – говорить Віоріка Марценюк. – Але лікуються водою і досі. Так, нещодавно мене зустріла однокласниця. Каже: "Чому ти ходиш в окулярах? Ти ж живеш недалеко від джерела "Шепіт" (так воно називається)". Однокласниця розповіла, що півроку пила звідти воду, прикладала до очей з неї примочки. Нині у свої 55 років читає без окулярів.
Місцеві жителі розповідають, що ще за радянських часів до джерела приїжджали працівники Інституту океанології. Відвезли воду на аналіз до лабораторії до Одеси.

Чотири роки тому магалянську воду досліджували співробітники кафедри аналітичної хімії хімічного факультету ЧНУ.
Олеся ДЛУЖАНСЬКА

Коментар
Анатолій ВОЛОЩУК доцент кафедри аналітичної хімії хімічного факультету ЧНУ:
– Коли провели дослідження у лабораторії, здивувалися, що вода з джерела дуже м’яка. У ній виявили 2-2,5 міліграма-еквівалента на літр води. У той час за нормами м’якою є вода з жорсткістю менше чотирьох міліграмів-еквівалентів на літр води (від 4 до 8 мг-екв/л – середньої жорсткості, від 8 до 12 мг-екв/л – жорстка). Крім того, у воді виявили багато іонів амонію, які могли викликати високу лужність та м’якість. Ми зацікавилися: звідки у джерельній воді іони амонію? Це досить шкідлива речовина, яка має запах аміаку. Згідно з Держстандартом України, у питній воді її взагалі не має бути, а в річковій – приблизно 5-10 мг на літр. У магалянській воді виявили близько 8-12. Оскільки джерело накрите від дощу, то потрапити у воду іони амонію могли лише з підземною водою під дією не природного, а антропогенного забруднення. З’ясувалося, що колись вище джерела були склади міндобрив. Можливо, звідти ця речовина і потрапила у грунт.
Чи може магалянська вода зашкодити людині? Так, якщо вживати її у великій кількості. Тоді вона вимиватиме кальцій із кісток. Проте не заперечую: вода із цього джерела може зменшити камінь у нирках чи позбавити піску в сечовому міхурі. У будь-якому разі, висновки має зробити СЕС. Але магалянська вода нас зацікавила. Плануємо у вересні знову взяти її на аналіз.
6-08-2011, 14:14
Коментарів 0 Переглядів 8 123

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.