RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ні будуватися, ні прописуватися відтепер не можна на понад десяти вулицях міста. Відповідне рішення прийняла сесія міськради. Нововведення пояснили необхідністю звести на місці городів та приватних будинків багатоповерхівки. Також це дозволить розширити дороги.

Чиновники застерігають чернівчан: не купуйте житло в одно- та двоповерхових будинках, які підпали під заборону. Адже прописатися там, за певними винятками, буде нереально. Тим більше, не варто розпочинати там будівництво – навіть гараж за цими адресами узаконити навряд чи вдасться.

– Обмеження на цих вулицях введено в зв’язку з тим, що тут, згідно з Генеральним планом забудови Чернівців, розроблятимуть нові житлові квартали, – пояснив головний архітектор міста Сергій ГОМОНОВИЧ. – Стару забудову зноситимуть і споруджуватимуть багатоквартирні будинки. Великий житловий масив планують спорудити в районі вулиць Миру, проспекту Незалежності, Кармелюка, Авангардної – із заміною всіх інженерних мереж та будівництвом дитячого садка. Наступного року почнемо втілювати цей задум. Хоча там уже споруджує багатоповерхівки підприємство "Чернівціжитлобуд". У цьому районі хоче будувати житловий будинок для своїх працівників СБУ. Згодом з’являться й інші інвестори.

Проте чимало мешканців кажуть, що нізащо не погодяться віддати свої подвір’я під котловани для дев’ятиповерхівок.

– Ми з дружиною категорично не згідні покидати свій будинок, – заявив Сергій, мешканець вулиці Миру. – Адже я народився і все життя прожив тут. У нас є невеликий город, де садимо зелень, овочі та квіти. У дворі тримаємо собаку. Наша тримісячна донечка спить тут у візочку, доки дружина порається по господарству. В неділю та вечорами любимо посидіти всією сім’єю на вулиці, смажити шашлики. А в багатоповерхівці не зможемо ні собаку тримати, ні шашлики робити. Мої сусіди теж не хочуть переїжджати.

– А я з радістю перейшов би жити із сім’єю в окрему квартиру з усіма зручностями, – запевнив інший мешканець вулиці Миру Ігор. – Зараз у нашій квартирі мешкає три сім’ї. Дуже тісно, зручностей – жодних. Самі викопали вигрібну яму в дворі. Щоправда, маємо пічку, тому можемо запалити, коли хочемо. І за опалення платимо менше, ніж мешканці багатоквартирних будинків.

– Уже багато років кажуть, що нас переселятимуть. Тому навіть не віриться, що це колись станеться, – сумнівається колишній військовий Сергій Петрович. – Наші сусіди почали будувати новий будинок. Багато хто в нашому районі переобладнує своє житло, встановлює нові вікна та двері.
Надія БУДНА

думка забудовника

Орест ЛАСТІВКА,
директор будівельної фірми "Зірка":
Якщо будуть нормальні умови для придбання земельних ділянок під будівництво, то я взяв би участь у розбудові цих житлових масивів. Бо вже неодноразово виставляли на аукціон земельні ділянки за дуже високими цінами, тому ми не змогли їх придбати. Хоча, напевно, добре подумав би, перш ніж виступити інвестором. Адже ці райони досить густо заселені. Доведеться відселяти багатьох мешканців, забезпечувати їх квартирами. А це додаткове навантаження на інвестора. Неодноразово мав клопіт, коли в одному особняку прописували всіх можливих родичів, включно з племінниками. І всі хотіли окремі квартири. Згідно з законодавством, забудовник повинен виділити на інфраструктуру міста не більше чотирьох відсотків вартості будинку. А в такому випадку доведеться виділяти 15-20 відсотків, що вкрай невигідно. До того ж, ці райони знаходяться на околиці. А покупців зараз не так багато, як раніше”.

Мешканцям на замітку

Обмеження щодо прописки на згаданих вулицях не стосується власників квартир та будівель, які на цей час оформляють правоустановчі документи на житло у зв’язку з переходом до них та до прямих членів їхньої родини права власності на нерухомість (дітей, чоловіка або дружини, батьків).

Звернення громадян про надання дозволів на перепланування, реконструкцію чи переобладнання житлових будинків за зазначеними адресами розглядатимуть з урахуванням генплану забудови міста та проекту регенерації цього житлового кварталу.

Мешканці отримають грошову компенсацію за земельні ділянки та майно, відповідно до складу сім’ї.

Законодавство дозволяє після двох попереджень примусово виселити тих мешканців, які не захочуть виїхати з району забудови з власної волі.

Консультації щодо цього можна отримати у департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради. Номери тел.: 55-38-08, 55-09-27.

Вулиці, де
заборонено прописку та будівництво:


 Будівельників (непарний бік) – №№37-55 включно;
 Винниченка – №№ 21-69
(непарний бік), №№36-84 (парний бік);
 Кармелюка – №№106, 108, 122, 124, 126, 128, 130, 132, 134, 136, 138, 140, 142, 144;
 проспект Незалежності (непарний бік) – №№29-79;
 Братерства – №№2, 4 та №№1-5 (непарний бік);
 Текстильників (непарний бік) – №№9-15;
 пров. Текстильників (парний бік) – №№2-18;
 Миру – №№1, 3;
 Авангардна – №17;
 Зелена – №№4, 6;
 Руська – №№79, 81, 85, 89, 91, 93, 95;
 Московської Олімпіади (парний бік) – №№8-26;
 3-й провулок Герцена (непарний бік) – №№3-13;
 2-й провулок Герцена (парний бік) – №№2-8.
18-11-2010, 10:49
Коментарів 0 Переглядів 3 312

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.