Ювілейний десятий фестиваль "Захарецький гарчик" відбувся цими вихідними в селі Підзахаричі, хоча спочатку святкування планували відмінити через зсув на хуторі Хорови. Крім звичних частувань калганівкою, гуслянкою, гостей розважали новими конкурсами.
"Танцювати аркан зовсім неважко"– До сценарію включили такі заходи, які залучали би гостей до участі у святі, – розповіла постійний співорганізатор "Захарецького гарчика" Фрозина ТОМЮК. – Раніше таких заходів під час "Захарецького гарчика" не було.
Так, розпочали свято танцем аркан із топірцями. Всі гості могли навчитися танцювати танець опришків разом із гуцульськими танцюристами.
Як зізналася чернівчанка Марія Буйнова, вона дуже хотіла потанцювати, але, зваживши на те, що аркан – це танець для чоловіків, зупинилася.
– Проте добряче потанцював мій чоловік, – каже жінка. – Адже, як виявляється, танцювати аркан зовсім неважко. Тому вже наприкінці танцю я помітила, що в нього трохи виходить.
Про те, що відбудеться фестиваль, пані Марія із чоловіком прочитали в "МБ".
– Просто нам подобаються Карпати, а ще гуцули дуже гостинні. Раніше ми приїжджали на Путильщину тільки на свято виходу на полонини, – розповіла Марія Буйнова. – Мені сподобався парад вишиванок. Шкода, що в мене її немає. Тож обов’язково куплю собі вишиванку з гуцульськими візерунками, щоби наступного року взяти участь у такому параді.
Найбільше відвідувачів зібралося біля вишивальниці Марії Тріщук із Путили. На свято вона принесла роботи, які вишила нещодавно, коли перебувала на заробітках в Італії.
Пані Марія каже, що роботи не продає. Адже вони нагадують їй про життя за кордоном.
– Не думала, їдучи в Італію, що займатимуся там вишиванням, – каже Марія Тріщук. – А рушничок взяла із собою з дому як оберіг. На день у мене було тільки дві години, під час яких могла займатися улюбленою справою.
Італійці, помітивши талант українки, почали й собі замовляти її роботи. "Вони розвертали мої долоні, – каже пані Марія. – Напевно, сподівалися побачити чудо (сміється, – авт.)".
На фестиваль мріють приїхати із Запоріжжя та ХарковаУ рамках фестивалю провели посвяту в гуцули, подарувавши топірці та прикраси. Серед новітніх "гуцулів" – начальник освітян області Михайло Бауер, заступник губернатора Франц Федорович, гендиректор обласного державного телебачення Любов Годнюк.
Газди Тетяна та Микола Поп’юки пригощали гостей кулешею, гуслянкою та бринзою.
– Всі продукти натуральні, – запевнила Тетяна Поп’юк.
А ось Микола Поп’юк варив кулешу на вогнищі та проводив майстер-класи з приготування цієї страви. Виявляється, щоби приготувати кулешу, потрібно не так уже й багато – казан води, дрібка солі та кукурудзяне борошно.
– Під час приготування кулеші треба постійно помішувати, щоби вона стала густою, як хліб, – розповів Микола Поп’юк.
Скульптор із Чернівців Сергій Кузнєцов привіз на фестиваль дерев’яні фігурки, які вже багато років виробляє із сирого дерева. До гуцульського свята майстер вирізьбив із дерева фігурки гуцула й гуцулки в національному вбранні.
Надалі фестиваль "Захарецький гарчик" розширюватиметься, запевнила співорганізатор фестивалю Марина Коняк.
– Цього року на фестиваль хотіли приїхати багато туристів, – каже Марина Коняк. – Нам телефонували з багатьох турфірм Запоріжжя, Харкова та столиці. Сподіваємося, що наступного року всі охочі зможуть завітати на фестиваль. Тому що цьогоріч можливості всіх прийняти у нас не було.
Марина КОРПАН
28-09-2010, 09:23
0
3 837