Чернівчанин Олександр Божієвський, кухар ресторану "Кварц", освоїв екзотичне для України мистецтво карвінгу. З овочів і фруктів чоловік вирізьблює букети, тварин, птахів тощо. "Вирізати треба швидко, – пояснює Олександр, тоді як у його вмілих руках буквально на очах кавун перетворюється на букет троянд. – Плоди псуються, готові вироби треба постійно збризкувати водою, щоби не "в’янули".
"Перший свій
кавун три дні вирізьблював"
– Як ви захопилися цим мистецтвом?
– Випадково. Торік на День міста дружина (директор Центру освіти молоді) шукала вироби на виставку квітів. І я вирішив зробити щось оригінальне – квіти з овочів. Потім почав читати відповідну літературу, цікавився цим мистецтвом в Інтернеті. Тим більше, що це специфіка моєї роботи – оформляти бенкети, весілля. Бо як прикрасити страву? Нарізати перець кружечками, петрушку – нецікаво. А так робиш квіти з буряка, кабачків, редьки й оздоблюєш ними велику тарілку з фаршированою рибою чи іншою стравою, яку кладуть на центральний стіл. Людині приємно, бо видно, що це для неї старалися. А на весіллі кладемо на фуршетний стіл вирізьблені кавуни. Гості приходять – і не йдуть до молодят, а відразу біля тих кавунів фотографуються.
Пригадую, перший свій кавун три дні вирізьблював, а зараз за півтори години встигаю.
– Не шкода розрізати таку красу?
– На весіллі, коли подають вирізьблений кавун, офіціант вирізає центральну деталь, скажімо, серце, і подає на тарілці молодятам. Це красиво виглядає, навіть символічно. А коли до друзів ходжу на дні народження, кожному дарую різьблений кавун. Людям приємно, бо це саме ти витратив час і вигадав візерунок персонально для них. Усі такі кавуни сам розрізаю, бо інші відмовляються, кажуть, що таку красу не будуть чіпати. Єдине, чого не розумію, – навіщо портрети вирізьблювати, як це нещодавно було у Дніпропетровську, де Януковичу подарували кавун із його портретом. Як потім різати те "обличчя"?
З гарбузів
виходять гарні фігурки тварин
– Які мали найоригінальніші замовлення?
– Іноді замовляють кавуни з логотипами фірм чи якимись написами. Це складна робота, бо літери потребують великої чіткості. Це не квітка, у якої пелюстки можуть лежати по-різному. Герб Чернівців на кавуні вирізьблював. Голубів різьбив на весілля. У Києві різьблений кавун коштує до 500 гривень, у нас – 150-250.
– Які овочі підходять для різьби?
– Практично всі. У східному карвінгу використовують папайю, манго, авокадо тощо. У європейському – буряки, моркву, баклажани, кабачки, редьку. Дуже гарні квіти з редьки дайкон виходять, аж виблискують. Із пекінської капусти роблю хризантеми. З гарбузів вдаються гарні вази, фігурки тварин. Але кавун найбільше подобається, бо у ньому поєднуються різні кольори, виглядає він багато і головне – його можна з’їсти. Якби мав підвал, закупив би приблизно 30 кавунів. Узимку вони дуже дорогі.
– Ваші роботи можна побачити на міських заходах. Що дає участь у таких святах?
– Якщо й платять мені за це, то винятково символічно. А на Петрівському ярмарку сам платив за місце. Я просто хочу показати, що таке мистецтво є не лише десь в Еміратах чи дорогих готелях Туреччини, а й у нас. На ярмарку відразу кілька людей мені сказали, що мої роботи – єдине, що їх здивувало на заході. Не міг тоді додому піти – люди фотографувалися біля виробів. Мені тоді казали, що якби я по гривні брав за фото, то вже на машині звідти поїхав би.
– Як освоїти це мистецтво?
– У Києві є курси, в Москві навіть академія карвінгу діє, там день навчання вісім тисяч рублів коштує. Інструменти для карвінгу випускають спеціальні. Набір коштує понад 400 євро. Але я беру звичайний ніж із хорошої сталі й обточую його до потрібної вузької форми. Але якщо у людини немає до цього хисту і фантазії – жодні школи не допоможуть. Я ніколи не знаю, яким буде остаточний візерунок – руки самі підказують. І двох однакових робіт не буває.
Надія МАКУШИНСЬКА
Відеозапис створення різьбленого кавуна дивіться на сайті molbuk.com.