RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Розлучитися стало простіше. З 27 липня набув чинності новий закон про реєстрацію актів громадянського стану. Тепер до відділів державної реєстрації актів цивільного стану варто ходити тільки заради урочистих подій. Адже розлучають у суді.

Свідоцтво про розірвання шлюбу уже не обов’язкове

Раніше при розірванні шлюбу через суд люди мали спочатку вистояти чергу в самому суді, щоб отримати рішення. Потім ще треба було вистояти чергу в РАЦСі, щоби рішення суду зареєструвати, та отримати на руки свідоцтво про розлучення. А оскільки в Чернівецькому міському РАЦСі кімнати подання заяв на шлюб та розлучення сусідні, то в багатьох випадках уже "колишнім" доводилося вкотре морально переживати розлучення.

Наразі ж, як стверджують у РАЦСі, якщо рішення про розірвання шлюбу винесено судом, воно вважається остаточним і не вимагає реєстрації.

– На десятий день після отримання судового рішення суд просто пересилає своє рішення в РАЦС, і воно автоматично набуває чинності. Таким чином рішення суду є своєрідним свідоцтвом про розірвання шлюбу, – пояснює головний спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану міського управління юстиції Інна Требіш.

Тому розлучені вже можуть не з’являтися до РАЦСу. Щоправда, прийти можна для того, щоби поставити штамп у паспорт про розлучення. Але тепер ця процедура не обов’язкова.

Втім, відмітка в паспорті про розлучення значима при складанні різних договорів, адже нотаріуси завжди перевіряють, чи перебуває клієнт у шлюбі і чи погоджується з умовами договору. Тому за потреби, наприклад, продати чи купити майно, все ж доведеться поставити штамп про розлучення в паспорт.

Кількість розлучень у місті зменшилася

Інна Требіш також зазначила, що поки що багато людей плутаються в нових правилах розлучення, і через необізнаність виникають непорозуміння. Скажімо, якщо жінка після розлучення хоче змінити своє прізвище на дошлюбне, вона зобов’язана повідомити про це в суді під час розлучення.

– У рішенні про розірвання шлюбу має бути зазначено, що громадянин змінює прізвище, – зауважила Інна Требіш.

– І тільки в цьому разі, звернувшись у відповідні органи, можна отримати паспорт із новим прізвищем.

Щоправда, наразі, якщо розлучення відбулося до 27 липня, то процедура реєстрації та отримання свідоцтва відбувається за старими правилами – треба звертатися до РАЦСу для обов’язкової реєстрації розлучення.

Також через РАЦС розлучатимуть людей, у яких немає неповнолітніх дітей.

– Це люди, які вже виростили дітей, або ж молоді подружжя, – пояснюють у РАЦСі. – Через РАЦС розлучаємо й тоді, коли чоловік і жінка не мають матеріальних претензій одне до одного.

У РАЦСі переконані, що нова система не сприятиме збільшенню кількості розлучень. Але й людей, які вирішили розлучитися, ніщо не зупинить. Інна Требіш зазначила, що кількість розлучень у місті за останні місяці не зросла. А протягом останнього року, навпаки, зменшилася.

За даними відділу РАЦС, станом на перше вересня 2009 року в Чернівцях було зареєстровано 644 розлучення. Наразі ж до першого вересня 2010 року розлучилося 626 пар чернівчан. Також зменшилося і подання заяв громадянами на розірвання шлюбу за взаємною згодою з 201 заяви до 183.
Марина КОРПАН

P.S. Протягом останнього десятиліття в Україні спостерігається щорічна тенденція до зменшення кількості розлучень.
За даними Міністерства юстиції, найкраще співвідношення кількості укладених шлюбів до кількості розірваних фіксують на Закарпатті. У першому півріччі на кожне розлучення в цьому регіоні припадало в середньому по три шлюби.
Міністерство юстиції відзначає скорочення кількості розлучень на 16 відсотків до 57,8 тисячі в І півріччі 2010 року, порівняно з аналогічним періодом 2009 року.
16-09-2010, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 11 302

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.